KBO/0286 CN142 Program cvičení LS 2016 ST: 18:00-19:30.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj dětského čtenářství a role školy v tomto procesu. Specifika dětského čtenářství. KBO/0286.
Advertisements

Mgr. Jana Křehlíková.  epický útvar na konkrétním či historickém základu  epický prozaický žánr lidové slovesnosti  příběh, v němž se prolíná realita.
Z pohádky do pohádky aneb Jak se dělá knížka Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
OTA PAVEL. Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum:
DRUHY POHÁDEK Mgr. Michal Oblouk
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
FORENZNÍ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář. Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Literární v Ě DA MGR. MICHAL OBLOUK. -zkoumá krásnou literaturu, částečně i ústní lidovou slovesnost -jako soubor disciplín vznikla v 19. století, teoretické.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
Úvod do speciální pedagogiky Mgr. Dana Brožová.  katedra SP, Poříčí 9 (1. patro, dveře č.104)  konzultační hodiny: úterý 14,30 – 15,30 hodin čtvrtek8.
SLOVNÍKY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_43 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost Název školy:Základní.
Marcela Hrdličková, ÚČL FF MU1 Proměny české příběhové prózy ze života dětí a mládeže mezi lety
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Rozbor literární tvorby Howarda Phillipse Lovecrafta Vypracovala Nina Seidlová.
I. Literární exkurze II. Sout ěž e III. Projekt Mladé fronty Dnes IV. Č tená ř ské dílny V. Literární ve č ery.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
PRÁCE NA OSOBNOSTNÍM ROZVOJI JAKO VÝCHODISKO PRO SEBEPOZNÁNÍ Barbora Pšenicová mezinárodní konferencE v rámci PRojektu realizovaného z programu Erasmus+
Pedagogická psychologie
Romská literatura v ČR.
Pohádka.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Plánování ve školní tělesné výchově
ŠABLONA III/2 Literatura 8. ročník Test osobností „ KDO TO JE. “Mgr. L
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
VY_32_INOVACE_Jir_I_29 J.Prévert Název projektu: OP VK
Speciální metody fyziologie živočichů Bi 5611c
Exkurz do historie a kultury Romů
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Pedagogická psychologie
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_03
Jan Burian NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Ekonomika veřejného sektoru
Pedagogika školního sportu
5. Metody práce s dětmi Klasifikace metod Efektivita učení
ŠABLONA III/2 Literární test 8. ročník Mgr
Brána fantazii otevřená aneb o vnímání literatury
Práce historika Zdroje historického poznání
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_06 Česká moderna
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Pohádky pro děti Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1_25
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Počátky slovesného umění
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
VY_12_INOVACE_Jir_I_13 Karel Čapek Název projektu: OP VK
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Jak představit literárně-historický a kulturní kontext
Transkript prezentace:

KBO/0286 CN142 Program cvičení LS 2016 ST: 18:00-19:30

Podmínky pro udělení zápočtu vystoupení v semináři s referátem a prezentací ke zvolenému tématu esej na zvolené téma (obvykle se vychází z předneseného příspěvku, odpovídající formou zpracován dílčí problém, rozsah min. 60 řádek základního textu + literatura) 75% úspěšnost ve dvou vědomostních testech eseje odevzdat nejpozději do

17/2 Literatura pro děti a mládež v současném světě. Současná odborná literatura k aktuálním problémům literatury pro děti a mládež. Volba referátu.

24/2 Specifika dětské literatury. – Žánrová struktura. – Základní vývojové tendence v LDM.

2/3 Dětský aspekt v literatuře pro děti a mládež. – Výchova čtenáře. – Ilustrátoři dětských knih. – Dyslexie a překonání důsledků pro rozvoj čtenářství.

9/3 Funkce LDM. – Mimoestetické a estetická. Suchý, Adam: Mediální zlo - mýty a realita. Souvislost mezi sledováním televize a agresivitou u dětí. Triton, Praha 2007.

16/3 Pohádka s folklorními motivy. – Psychologický výklad pohádek. Bettelheim, Bruno: Za tajemstvím pohádek. Proč a jak je číst v dnešní době. Lidové noviny, Praha Franz, Marie-Louise von: Psychologický výklad pohádek. Smysl pohádkových vyprávění podle jungovské archetypové psychologie. Portál, Praha Jackson, Eve: Jídlo a proměna. Symbolika jídla ve snech, pohádkách a mýtech. Nakladatelství Tomáše Janečka, Brno Stein, Murray – Corbett, Lionel: Příběhy duše. Moderní jungiánský výklad pohádek I. Emitos, Brno 2006.

23/3 Umělá pohádka. – Vývoj autorské pohádky od renesance. – Autorská pohádka 19. stol. – Světová autorská pohádka 20. stol. – Česká autorská pohádka.

30/3 Fantasy. Subžánry fantasy. – Fantasy – mýtus – pohádka. Dědinová, Tereza: Po divné krajině. Charakteristika a vnitřní členění fantastické literatury. Masarykova univerzita, Brno 2015.

6/4 Pověsti, bajky a další žánry malé a střední epiky. – Klasifikace pověstí. – Didaktický potenciál bajky. – Mýty, jejich charakteristika a význam.

13/4 Prózy s dívčí hrdinkou. – Častá témata a motivy. – Tradice a současnost. – Proměny próz ze života dívek v souvislosti s proměnami role ženy. – Časopisy pro dívky.

20/4 Próza s dětským hrdinou. Dobrodružná literatura. – Tradice a současnost. – Přibližování se jiným žánrům. – Vytváření napětí. – Komiks.

27/4 Literatura s akcentovanou gnoseologickou funkcí. – Uměleckonaučná literatura, literatura faktu, literatura populárně-naučná, současné encyklopedie, internet a další zdroje poznání. – Jazyk literatury faktu. – Význam ilustrace a výtvarného doprovodu. – Vztah k jiným médiím.

4/5 Poezie pro děti. – Žánrová skladba. – Role jazykové hry a role humoru. – Nonsensová poezie. – Poezie pro -náctileté.

11/5 Časopisy pro děti a mládež. – Časopisy pro-náctileté. – Časopisy pro menší děti. – Časopisy pro čtenáře specializované podle zájmu. – Máme časopisy jen pro chlapce? – Časopisy pro dívky. Vkus a nevkus v časopisech. – Inklinují některé časopisy pro mládež k praktikám tzv. bulváru? – Role časopisů ve formování čtenáře.

18/5 Divadlo, televize a film pro děti a mládež. Zápočty.

Literatura ČEŇKOVÁ, J. a kol. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha: Portál, GEBHARTOVÁ, V. Jak a co číst dětem v MŠ. Komentovaný výběr literárních textů na základě RVP PV. Praha: Portál, HOMOLOVÁ, K. Čtenářská propedeutika. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, PdF, CHMELÍKOVÁ, V. Literatura pro děti a mládež (texty pro literární rozbor). Plzeň: ZČU CHMELÍKOVÁ, V. Světová literatura pro děti a mládež. Plzeň: ZČU, JANÁČKOVÁ, B. Literatura pro děti a mládež pro kombinované studium. Ústí nad Labem: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, JANÁČKOVÁ, B. Přehled vývoje literatury pro děti a mládež. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, SIROVÁTKA, O. Česká pohádka a pověst v lidové tradici a dětské literatuře. Brno: AV ČR, ŠUBRTOVÁ, M. Kapitoly ze světové literatury pro mládež I. Brno: CERM, ŠUBRTOVÁ, M. Kapitoly ze světové literatury pro mládež II. Brno: CERM, TOMAN, J. Současná česká literatura pro děti a mládež. Brno: CERM, TOMAN, J. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury. České Budějovice: PdF, URBANOVÁ, S. - ROSOVÁ, M. Žánry, osobnosti, díla (Historický vývoj žánrů české literatury pro děti a mládež – antologie). Ostrava: Ostravská univerzita Ostrava, 2003.

Rozšiřující literatura BALÍK, J. Hrajeme si a tvoříme s hádankami. Rozvíjíme tvořivost předškolních dětí. Praha: Portál, BETTELHEIM, B. Za tajemstvím pohádek. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, BLY, R., WOODMANOVÁ, M. Král a panna. Praha: Argo, 2002 BLY, R. Železný Jan. Praha: Argo, ČERNOUŠEK, M. Děti a svět pohádek. Praha: Albatros, DOLEŽALOVÁ, J. Děti čtou, a nevědí o čem. Praha: Portál, ECO, U. Skeptikové a těšitelé. Praha: Argo, FRANZ, MARIE-LOUISE. Psychologický výklad pohádek. Praha: Portál, FRANZ, MARIE-LOUISE. Mýtus a psychologie. Mýty o stvoření z pohledu hlubinné psychologie. Praha: Portál, FRAZER, J. G. Zlatá ratolest. Plzeň: Nakladatelství Aleš Čeněk, s.r.o., HUTAŘOVÁ, I., HANZOVÁ, M. Současní čeští spisovatelé knih pro děti a mládež. Praha: Tauris, CHALOUPKA, O. -VORÁČEK, V. Kontury české literatury pro děti a mládež. Praha: Albatros, CHALOUPKA, O. Rodina a počátky dětského čtenářství. Praha: Victoria Publishing, CHALOUPKA, O. Rozvoj dětského čtenářství. Praha: Albatros, PROPP, V. J. Morfologie pohádky a jiné studie. Praha: Nakladatelství H&H, ŘEŘICHOVÁ,V. - SLADOVÁ, J. -VÁŇOVÁ, K. - HOMOLOVÁ, K. Literatura pro děti a mládež v anglicky mluvících zemích. Olomouc: Hanex, ŘEŘICHOVÁ, V. - DOROVSKÝ, I. a kol. Autoři světové literatury pro děti a mládež. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, SIROVÁTKA, O. Současná česká literatura a folklór. Praha: Academia, ŠIKULOVÁ, R. - RYTÍŘOVÁ, V. Pohádkové příběhy k zábavě i k učení. Praha: Grada, ŠMAHELOVÁ, H. Návraty a proměny. Literární adaptace lidových pohádek. Praha: Albatros, TOLKIEN, J. R. R. Příběhy z čarovné říše. Praha: Mladá fronta, ISBN TOMAN, J. Konstanty a proměny moderní české poezie pro děti. České Budějovice: Nakladatelství Vlastimil Johanus, URBANOVÁ, S. Meandry a metamorfózy dětské literatury. Olomouc: Votobia, URBANOVÁ, S. Sedm klíčů k otevření literatury pro děti a mládež 90. letXX. století. Olomouc: Votobia, 2004.