Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3008 Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: 15.2.2012 (nutno poznamenat v TK) Třída:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ORGANICKÉ LÁTKY + KYSLÍK
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
FOTOSYNTÉZA – JEDINEČNÝ DĚJ
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Rostlinná buňka Mgr. Helena Roubalová
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Látkový a energetický metabolismus rostlin
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Fotosyntésa.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_KUB_06.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.02 Anotace: Prezentace seznamuje s nejdůležitějším jevem na Zemi. Vzdělávací oblast: Organismy se schopností fotosyntézy Autor:
Glukosa a její vznik.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů
Karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny - jsou deriváty uhlovodíku, které mají ve své molekule karboxylovou skupinu - COOH.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_04.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Buňka.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
BUŇKA.
Fotosyntéza a dýchání Fotosyntéza Dýchání
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
CO JE FOTOSYNTÉZA?  Soubor chemických reakcí, v jejichž průběhu dochází k pohlcování energie slunečního záření, která je využita k přeměně jednoduchých.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Ch_054_Fotosyntéza ve dne Ch_054_Přírodní látky_Fotosyntéza ve dne Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
FOTOSYNTÉZA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_26.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Projevy života  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Fotosyntéza.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AMONIAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_26.
Fotosyntéza rostlinné pigmenty + světelná energie + oxid uhličitý + voda chemická energie + kyslík.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List
BUŇKA – základ všech živých organismů
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Co všechno už víte o fotosyntéze?
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Získávání energie pro život
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
BUNĚČNÉ DÝCHÁNÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_26.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ OPAKOVANI_BUNKA
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída: Číslo materiálu : VY_32_VENOSOVA_CH9_01 9

Anotace: Jméno autora (vč. titulu): Škola - adresa: Ročník: Předmět: Klíčová slova: 9. ročník Chemie Ing. Linda Venosová ZŠ a MŠ Břeclav, Kpt. Nálepky 7 Fotosyntéza, buněčné dýchání, Výklad učiva fotosyntéza a buněčné dýchání, význam fotosyntézy, světelná a temnostní fáze, faktory ovlivňující fotosyntézu.

Fotosyntéza Buněčné dýchání

Co dělají zelené rostliny ve dne?  Fotosyntéza je složitý proces, probíhající v zelených částech rostlin – v chloroplastech. v chloroplastech.  Vytváří se při ní z CO 2 a H 2 O, monosacharid, účinkem světla a zeleného barviva chlorofylu.  Nezbytnými podmínkami fotosyntézy je: světlo, teplo, dostatek vody, CO 2  Rovnice fotosyntézy: 6 CO H 2 O → C 6 H 12 O O H 2 O

Význam fotosyntézy  Produkce kyslíku – neustálé obohacování atmosféry  Spotřeba CO2 – jeden z hlavních skleníkových plynů, které se podílí na globálním oteplování Země a tedy i na změnách klimatu.  Produkce organické hmoty – rostlinná strava

 Fotosyntéza probíhá ve dvou fázích – světelné (ve dne) a temnostní (v noci). 1.Světelná fáze Autor:Jon Sullivan V této fázi zachycují barviva světlo a jeho energii předávají zelenému barvivu – chlorofylu a. V něm se světelná energie přeměňuje na chemickou energii. Jak se jmenují organely, kde je chlorofyl? chloroplasty chloroplasty

 Vzniklá chemická energie se podílí na dalších reakcích… jako je štěpení molekul vody = fotolýza vody: 2 H 2 O → 4H + O 2 Kyslík jako odpadní látka odchází do atmosféry a vodík rostlina využije k tvorbě enzymů.

Temnostní fáze fotosyntézy  V této fázi se spotřebovává energie („dobité baterie“) vzniklá ve světelné fázi fotosyntézy…  Dochází ke vzniku molekul monosacharidů. Ty se poté slučují na disacharidy (sacharóza) a polysacharidy (škrob) a ukládají se v zásobních orgánech (hlízy, plody, semena, kořeny…).

Faktory ovlivňující fotosyntézu  1. vnější podmínky  Světlo  Teplota (ideální °C)  Voda  Množství CO 2  2. vnitřní podmínky  Množství chlorofylu v rostlině  Stáří listů  Minerální výživa rostlin

:Pajast Zjednodušené schéma fotosyntézy

Buněčné dýchání  Jeden z nejdůležitějších životních dějů všech živých organismů – člověka, rostlin, hub, živočichů.  Při něm se pomocí kyslíku rozkládají sacharidy a vzniká energie.  Tato energie se používá k vytvoření energeticky bohaté sloučenina – ATP. Odpadem při dýchání je voda a CO 2.

Použitá literatura  Chemie 9 – učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia Autoři PhDr. Jiří Škoda, Ph.D., PaedDr. Pavel Doulík, PhD. Autoři PhDr. Jiří Škoda, Ph.D., PaedDr. Pavel Doulík, PhD. Nakladatelství Fraus, Plzeň 2007 Nakladatelství Fraus, Plzeň 2007 ISBN ISBN