Obhájce (ex offo) Zdeněk Mikulášek, ÚTFA PřF, Masarykova univerzita, Brno Ano!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Cyklus hvězd – jejich vznik, vývoj a zánik
Sluneční soustava.
Slunce.
Elektromagnetické vlny
VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
Země ve vesmíru.
HISTORIE ZEMĚ.
Charakteristika Hvězd
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
VÝVOJ PŘEDSTAV O STAVBĚ ATOMU
Elektromagnetické záření látek
Kvantové vlastnosti a popis atomu
Elektromagnetické vlny
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
Astronomie Vznik světa a vesmíru.
Vesmír.
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
KOSMOLOGIE v zrcadle Nobelových cen ● 1978 Arno A. Penzias, Robert W. Wilson za objev kosmického mikrovlnného reliktního záření ● 2006 John C. Mather,
Stavové veličiny hvězd
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
FII Exkurse do kosmologie Hlavní body Jak je starý čas? Hraje Bůh „v kostky“? Je ve vesmíru život?
Spektra látek Při průchodu světla optickým hranolem vzniká v důsledku disperze světla tzv. hranolové spektrum.   Podobné spektrum vzniká také při průchodu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Veronika Pekarská ČVUT - Fakulta biomedicínského inženýrství
Život ve Vesmíru Co je život?
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Relativistický pohyb tělesa
GRB – gama záblesky Michal Pelc. Co si dnes povíme úvod, historie co to vlastně je dosvit směrové vysílání teorie: obvyklý život hvězdy, supernovy, černé.
Vznik bílého trpaslíka
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Pohled na okraj nedohledna. Arbesova metoda v kosmologii v > c V pozemské historii nejde – v>c zakázáno V kosmologii funguje – vesmír všude stejný(kosmologický.
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Vesmír jako laboratoř. Helium 1868 Pierre Jansen objevil na Slunci Termonukleární reakce Tajemství tmavé hmoty: neznámý druh částic?
Atmosféra Země a její složení
Tajemství mikrosvěta České vysoké učení technické v Praze
Světlo.
Kosmologie I. Einsteinovy rovnice R  - 1/2 R +  =T  R  = R  ( g ,  g ,   g  ) p000 0p00 00p0 000-ρ T  =
VESMÍR.
Předgeologické období a prahory
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Vznik života na Zemi.
VLNOVÉ VLASTNOSTI ČÁSTIC. Foton foton = kvantum elmag. záření vlnové a zároveň částicové vlastnosti mimo představy klasické makroskopické fyziky Louis.
Význam kosmického gama záření: Gama záření nám umožňuje studovat procesy, odehrávájící se ve velmi aktivních objektech, jako jsou supernovy, černé díry,
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Astrofyzika – dálkové studium
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Částicový charakter světla
Spektroskopie.
Základy astronomie, Slunce
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Současnost starých otázek
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
PLANETA ZEMĚ.
VESMÍR.
Hmota Částice Interakce
Kvantová fyzika.
SLUNCE.
Sluneční soustava.
Vznik života na Zemi.
Transkript prezentace:

Obhájce (ex offo) Zdeněk Mikulášek, ÚTFA PřF, Masarykova univerzita, Brno Ano!

 Světlo  Světlo – bude obžalováno z hrdelních zločinů, hrozí mu, že bude uvrženo do temnice. Má obhajoba se pokusí vyzvednout i světlé stránky světla a přesvědčit vás, abyste jej vzali na milost.  Světlo  Světlo – všichni víme o čem je řeč…  Pohled na světlo se v průběhu historie navazující lidské kultury stával stále propracovanější a konkrétnější.  Vývoj: od pusté spekulace až k vědě a aplikacím  Historie poznávání světla  Historie poznávání světla má řadu milníků, v současnosti objev stíhá objev, zejména v oblasti světelných technologií. Fyzika světla se ale začala bouřlivě rozvíjet koncem 19. stol. a počátkem 20. stol.

 Světlo – příčné vlnění s různou vlnovou délkou.  Barevnost světla  Barevnost světla – vysvětlena smícháním tzv. čistých, spektrálních barev v různém poměru. Může tak vzniknout i čistě bílé světlo.  Spektrální rozklad  Spektrální rozklad – hranolem, mřížkou – umožnil i chemický rozbor plazmatu – charakteristická spektra chemických prvků a sloučenin.  Spektrum světla Slunce, Měsíce, hvězd – barevný podklad přerušovaný řadou různě tmavých čar, čar týchž prvků, jaké jsme nacházeli na Zemi.  Definitivní popření dvojí fyziky – pozemské a nebeské – jsme součástí vesmíru. Ve vesmíru platí všude tytéž zákony, je složen z týchž součástek jako svět kolem nás. astrofyziky  Toto východisko zkoumání kosmu – umožnilo v 19. stol. vznik úspěšné aplikace fyziky – tzv. astrofyziky, vědy opírající se o rozbor světla.  Řada otázek kolem světla ale byla nezodpovězena. Čím se světlo šíří, proč chemické prvky svítí v určitých vlnových délkách. Praxe předběhla fyziku.

elektromagnetické vlnění  Světlo – elektromagnetické vlnění – podle Maxwellových rovnic se může šířit i vakuem (éteru netřeba), a to nejvyšší možnou rychlostí, rychlostí světla, c = 2, ·10 8 m s –1 (přesně). Existuje jednoznačný vztah mezi kmitočtem a vlnovou délkou: c = λ ν.  Optické záření  Optické záření – viditelné lidským okem λ (400 –800) nm = (4 – 8) x m, odpovídající frekvence – stovky biliónů Hz, rozsah 1 oktáva.  V tomto oboru září Slunce a hvězdy s povrchy o teplotě tisíců K – záření absolutně černého tělesa má maximum λ max = 2,898 ·10 –3 m/ T.  Člověk vyzařuje nejvíce v oblasti mikrovln 10 μm, většina záření ve vesmíru (reliktní, T = 2,718 K) má délku cca 1 mm! 80 oktáv  Existují ale i jiné mechanismy vzniku EM záření – jsme schopni vyrobit a detektovat radiové vlny o vlnové délce několika km, i tvrdé kosmické záření až m! Rozsah 24 řádů – 80 oktáv!

Planckova konstanta, foton  Kvantování světla – nejmenší dávka EM záření o kmitočtu ν je hν, kde je Planckova konstanta, h = 6, x J s. Částice světla – 1 foton.  Fotony  Fotony jsou částice s energií hν, hybností hν/c a hmotností hν/c 2, pohybovat se mohou jen rychlostí c – to souvisí s tím, že jejich klidová hmotnost je nulová. Rozmezí energií je 24 řádů, nejenergetičtější pozorovaný foton 51 J.  Optické fotony jsou natolik lehké, že je lze velice snadno tvořit i likvidovat. Nicméně dokáží přenášet energii i informaci na vzdálenosti miliard světelných let. gravitační čočkování  Fotony nemají náboj – pohybují se po geotikách, směr záření je s to ovlivnit jen gravitace. Záření tak dává věrohodnou informaci o vesmíru do vzdálenosti mnoha miliard světelných let. U vzdálenějších objektů vše komplikuje gravitační čočkování – pohled na nejvzdálenější vesmír lze přirovnat k světu za sklenicí minerálky.  Unisex fotonů  Unisex fotonů: Foton a antifoton jsou totožné částice – nelze zjistit, podle záření nelze hmotný či antihmotný svět rozlišit.

 Proměny role světla v historii vesmíru. Ta oficiálně začíná velkým třeskem, tedy okamžikem stvoření vesmíru, tak jak ho známe. Autoritou na otázky stvoření je ovšem bible. A tam se o světle mluví…  Kniha Mojžíšova první – Genesis. Kapitola 1.: 1. Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi. 2. Země pak byla nesličná a pustá, a tma byla nad propastí, a Duch Boží vznášel se nad vodami. 3. I řekl Bůh: Buď světlo. I bylo světlo! 4. I viděl Bůh, že je to dobré; i oddělil Bůh světlo od tmy…  Má bible úplnou pravdu? Jak to sdělení interpretovat po našem?  Fotony tu byly už od samého začátku vývoje vesmíru. Při jeho expanzi platí: T ~ R -1, hustota energie látky ~ R -3, ovšem hustota energie fotonů ~T 4 ~ R -4. Energie, tedy důležitost fotonů byla mnohokrát větší než ostatní složek látky. éra světla anihilovaly  Hned po o VT tak nastala éra světla, kdy fotony byly dominantní. Při jejich srážkách vznikaly dvojice částice – antičástice, ty pak zase anihilovaly.

 Hmotnosti tehdejších fotonů – srovnatelné hmotnostmi hvězd. Fotony a průběžně vytvářená látka byly v dotyku – v termodynamické rovnováze. narušení symetrie  Expanzí vesmíru ovšem teplota snižovala, fotony ztrácely na hmotnosti. Kreovaná hmota a antihmota byly zpočátku v dokonalé rovnováze. Při chladnutí ale časem došlo ke narušení symetrie: začalo vznikat malounko více hmoty než antihmoty: na 10 miliard antičástic pak připadalo 10 miliard + 1 částic.  Částice a antičástice postupně anihilovaly, změnily se v fotony. Přebytečné částice daly vznik našemu světu. reliktní fotony  Od té doby antihmota ve vesmíru chybí, zato fotonů je řádově 10 7 více než částic, a jejich podíl stále roste. Převažují mezi nimi tzv. reliktní fotony. tepelné smrti  Zajímavé je, že vesmír byl od svého vzniku ve stavu TR, čili tepelné smrti. Nicméně díky organizovanému rozpínání vesmíru se kletba tepelné smrti, kdy byl jakýkoli vývoj látky znemožněn, sňala.

 Kolem roku po VT teplota ve vesmíru klesla pod 2200° C. Dosud volné elektrony se spojily s protony do atomů vodíků a vesmír náhle zprůhledněl. Světlo oddělilo od hmoty a začalo žít svým vlastním životem. Jeho vývoj už byl diktován jen rozpínáním vesmíru. Reliktní fotony se natahovaly, ztrácely na energii. reliktního záření  Vesmír se od té doby zvětšil asi 900krát, teplota reliktního záření spadla na 2,72 K. RZ přináší informaci o stavu světa pár set tisíc let po VT.  Objevili jej Penzias a Wilson 1964 (NC 1978), studováno družicemi COBE, WMAP a Planck. Tato pozorování postavila dnešní kosmologii na pevné základy, víme teď s velkou určitosti, kdy došlo k VT, jak se vesmír rozpíná a jaká bude jeho budoucnost. hvězdy  Po oddělení začal překotný vývoj baryonové hmoty, objevily se hvězdy – neúnavné to zdroje optických fotonů – během jejich vývoje se z povrchu hvězd vyzáří několik set tisíc fotonů na částici. Ale ani tak se počet hvězdných fotonů počtu fotonů RZ nepřekoná.  Ve velmi vzdálené budoucnosti se všechny částice postupně přemění v záření, nastane nová éra záření, tentokrát však nesmírně chladného a neplodného.

 Kdo, my?  Astronomové? Lidi? Živé bytosti?  Život na Zemi Slunci  Život na Zemi je osudově spjatý s aktivní fází života hvězdy, která je hlavním zdrojem jeho energie, na nadprůměrně hmotné a přitom zcela klidné hvězdě hlavní posloupnosti, na Slunci.  Život se v pozemských mořích objevil hned, jak jen to bylo možné, nicméně dlouho byl jednobuněčný a jeho vývoj byl pomalý. Závislý byl na světle, po nocích zamrzal.  Vše do doby, než se v buňkách prarostlin objevila tělíska chlorofylu a začal zázrak fotosyntézy. Zelené barvivo katalyzovalo složitý proces přeměny H 2 O a CO 2 na glukózu, zdroj energie, nezávislý na světle. Tato energie vznikla akumulací energie světla v průběhu fotosyntézy. Tuto nahromaděnou energii z doby před milióny let dodnes využíváme třeba spalováním fosilních paliv.  Fotosyntéza vyvolala prudký rozvoj života i z jiných důvodů.

 Obsah CO 2 v atmosféře Země začal klesat, tím se snížil vliv skleníkového efektu. Eliminoval se tím fakt, že Slunce během svého zvyšovalo svůj zářivý výkon.  V atmosféře Země začal zvyšovat obsah O 2 a tím i dynamika života, v mořích se objevili vícebuneční živočichové, kteří spolu s rostlinami záhy osídlili i souš. člověk rozumný  Nastal překotný vývoj, na Zemi se vystřídalo fantastické množství životních forem, z nichž pak jediná – člověk rozumný – si podmanila celou zeměkouli. Stalo se tak díky evolučnímu experimentu – vyvinutému mozku a schopnost vzájemné spolupráce a předávání si informací. očí  Nejvíce informací člověk získává prostřednictvím nejsofistikovanějšího ze smyslů – páru očí, schopných barevného i nočního vidění.  Oči jsou důležité i pro všechny ostatní živočichy, takřka všichni z nich mají nějaký orgán vidění, který se u nich vytvořil až sedmi nezávislými cestami jejich prenatálního vývoje.

astronomů  Oči pak byly po řadu století hlavním pozorovacím přístroje dávných astronomů.  Teprve nedávno se dostaly ke slovu dalekohledy, družice, a další přístroje, které jsou schopny detektovat i velice slabé světlo vzdálených objektů. To je našim hlavním pojítkem se vzdáleným vesmírem, hlavním zdrojem informací o nich.  Bez světla bychom tu prostě nebyli.  Kdo, no přece my!  Světlo? Vezměte ho na milost.  Ano, rozhodně ANO!