Strategie rozvoje pozemního televizního vysílání 1. prosince 2015 Konference Asociace regionálních a lokálních televizí Marcel Procházka Ředitel regulace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technický plán přechodu A co dál?
Advertisements

Multiplex veřejné služby 2008 – Digimedia 2008 Ing.Pavel Hanuš Manažer programu digitalizace ČT.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva Cíle a financování informační kampaně na podporu digitalizace.
Efektivita a budoucnost zemského pokrytí digitálním televizním vysíláním Konference DIGImedia Praha 12. června 2008 Kamil Levinský ředitel úseku pro transformaci.
Stanovisko TV Nova K TPP TV Nova podporuje digitalizaci  Společnost CET 21 se jako jeden z vůdčích subjektů procesu přechodu zemského.
Praha,12.červen, 2008 Konference: DIGImedia 2008.
Emancipace satelitního vysílání v ČR pro reklamní trh Leoš Pohl Czech Digital Group, a.s. 12. června 2008 DIGIMEDIA 2008.
DAB/DMB perspektiva pro ČR. World DMB Forum otevřená nevládní a non-profitní celosvětová organizace, 120 členů koordinování implementace systémů DAB/DMB/DAB.
Radiokomunikační sítě – RKS (referát)
Výběrové řízení (aukce) na kmitočty v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz TK ČTÚ k zahájení veřejné konzultace výběrového řízení 19. března 2012.
DIGIMEDIA 2013 Nové horizonty rozhlasového vysílání Marcel Procházka České Radiokomunikace a.s. 13. června 2013.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Přechod na šíři kanálu 8,33 kHz
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Bilance české digitalizace Ing.Pavel Hanuš Manager programu digitalizace ČT.
Příštích deset let bude charakterizováno rozvojem technologie i programového obsahu televizního vysílání a s tím souvisejících nových služeb. Nové technologie.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Elektrotechnika Přenosová technika
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Blok I: Zapínáme digitál, vypínáme analog moderuje: Jan Potůček.
Rozvíjíme DVB-T2 a HDTV v ČR
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
Digitalizace – Tisková konference Prima TV. Digitalizace – tisková konference Jak chápeme digitalizaci?  Vnímáme digitalizaci jako proces, který.
Kam kráčí české bezdrátové sítě Sušice 2011 Marek Bako- vedoucí velkoobchodu Daniel Nalevajko- manažer rozvoje Jiří Vaja – vedoucí velkoobchodních služeb.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
AUKCE SPEKTRA - očekávání a realita – Marek Ebert, ČTÚ Digitální výzvy 2012 Praha, 8. listopadu 2012.
Nasazení DVB-T2 ve Spojeném království Mike Brooks Květen 2010 ředitel technického rozvoje (DVB) divize pozemního vysílání.
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
Satelit = HDTV do každé domácnosti září Limity pro rozvoj HDTV Dostupnost signálu HDTV Vybavenost domácností televizory zobrazujícími HDTV Cenová.
Silnice nebo železnice
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DIGITÁLNÍ VYSÍLÁNÍ V ČR. ISSS Proces digitálního vysílání v ČR (1999 – 2004) 1999  zahájení experimentálního vysílání DTV (Praha, později Brno)
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
PAL HD ready full HD % Zdroj: Mediaresearch, odhad CRa.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Tisková konference ke spuštění multiplexu veřejné služby v Plzeňském kraji a ukončení analogového zemského vysílání ČT2 v Plzni Čtvrtek 5. června 2008.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Digitalizace v ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Vysílací věž se začala stavět počátkem r. 1955, dokončena za necelý rok s nainstalovanou provizorní anténou pro vysílání na prvním televizním kanále.
Divák musí vědět, kdy a proč by měl investovat do nové televize Marcel Procházka Ředitel regulace a strategie DVB-T2 Televizní digitalizace
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující test znalostí o televizním digitálním vysílání. Na devíti snímcích rozebírá základní problematiku systému.
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa Moderní systém pro přístup k právu a pro jeho tvorbu 12. června 2013 seminář Osvěta Aleš Gola odbor legislativy a koordinace.
Budoucnost DTT: DVB-T2 a konkurence RNDr. Radim Pařízek
Nové nařízení TEN-T a zařazení systému RS ČR do sítě TEN-T Ministerstvo dopravy Odbor strategie.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Terestriální vysílání digitální.
Strategie rozvoje zemského televizního vysílání 3. prosince 2015 Volební výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Martin Gebauer Generální.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII RADIOKOMUNIKACE.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Úkoly TA ČR v oblasti aplikovaného výzkumu
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Příprava společného IDS Prahy a Středočeského kraje
Co dokážeme připravit pro HbbTV v ČR?
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Přínos přechodu na DVBT-T2 pro koncové uživatele
Německý start DVB-T2 Ivo Ferkl Strana
Český telekomunikační úřad
Role ČT v rozvoji DTT.
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Český rozhlas - DAB+ Zbiroh 2018.
Mediální reflexe 2018 Ministerstvo kultury.
Rozhlasová digitalizace v T-DAB/DAB+
4. železniční balíček a ERTMS/ETCS
Transkript prezentace:

Strategie rozvoje pozemního televizního vysílání 1. prosince 2015 Konference Asociace regionálních a lokálních televizí Marcel Procházka Ředitel regulace a strategie

2 Na WRC 15 bylo potvrzeno přidělení pásma 700 MHz mobilním operátorům Odebrání 30% televizního frekvenčního spektra může ohrozit dostupnost TV pro většinu populace v ČR Řešením je přechod na nástupnický standard DVB-T2 prostřednictvím přechodových vysílacích sítí Zajištění financování přechodu je předpokladem pro jeho realizaci Regionální TV vysílání bude zachováno v

3 Televizní vysílání čelí významné ztrátě frekvenčního spektra 30% stávajícího TV frekvenčního spektra bude přiděleno mobilní službě k. Do r. 2011: k. TV Od r. 2012: k. TV Plánováno (od 2021): LTE Ztráta 18% spektra Další ztráta 30% spektra Televizní vysílání (392 MHz) Televizní vysílání (320 MHz) Televizní vysílání (224 MHz) Původně TV, nyní LTE (72 MHz) Dnes TV, v budoucnu LTE (96 MHz) LTE

4 oblasti pokryté signálem v pásmu 700 MHz Ohroženo 43.1% obyvatel Ohroženo 52.3% obyvatel Ohroženo 76.4% obyvatel Ohroženo 5.7% obyvatel MUX 1 (ČT/ČRa) MUX 2 (ČRa) MUX 3 (CDG/ČRa) MUX 4 (DB) LEGENDA 43.1% 76.4% 52.3% 5.7% 80% občanů může přijít o TV příjem v případě odnětí pásma 700 MHz Digitalizace TV vysílání byla dokončena teprve před třemi roky (2012)  Domácnosti musely nakoupit nové televizní přijímače nebo set top boxy  Operátoři vysílacích sítí investovali více jak 1 miliardu Kč do DVB-T sítí  Doba platnosti stávajících kmitočtových přídělů TV vysílacích sítí do

5 Rozhodnutí o koprimárním využití pásma 700 MHz na globální úrovní (WRC)  WRC15 potvrdila primární přidělení pásma 700 MHz pro mobilní sítě  Evropská komise prosazují ukončit DTT v pásmu 700 MHz do 2020  Návrh závazného rozhodnutí Evropské komise se očekává v únoru 2016 Evropské státy však již zahájily proces uvolňování 700 MHz výhradně pro mobilní sítě  Francie a Německo prodaly 700 MHz mobilním operátorům; ukončení využívání pro TV ve 2019 tlak na ČR  Rakousko oznámilo ukončení využití pásma 700 MHz pro TV v roce 2020 Rizika související s vynuceným uvolněním pásma 700 MHz s dopadem na většinu populace  Nedostupnost TV příjmu pro velkou část populace, včetně krizové komunikace  Ohrožení platných kmitočtových přídělů a existujících obchodních smluv O odejmutí pásma 700 MHz bylo již definitivně rozhodnuto

6 Pásmo 700 MHz lze uvolnit pro mobilní sítě pouze po přechodu na DVB-T2  Zajištění kontinuity TV příjmu pomocí souběžného vysíláním v sítích DVB-T a DVB-T2  Přechod je nutné zahájit co nejdříve pro omezení dopadu na diváky a snížení vynucených nákladů Důležité kroky pro zajištění přechodu a minimalizaci dopadu na DTT  Na základě rozhodnutí Vlády ČR příprava „DTT strategie a plánu přechodu“, schválení a realizace  Okamžité přidělení kmitočtů pro přechodové sítě DVB-T2 a zahájení přechodu  Zajištění právní jistoty využívání zbývajícího TV pásma ( MHz) pro TV vysílání  Zajištění financování prokazatelných nákladů souvisejících s přechodem na DVB-T2 Kmitočtové možnosti podle plánu využití frekvenčního spektra (PVRS) ČTÚ Kanály 22, 24, 26, 27, 28, 31 jsou vyhrazeny pro pokročilejší technologie (DVB-T2) budou přiděleny národním rozhodnutím v souvislosti s uvolněním pásma 700 MHz Využívání kmitočtů na základě IO je možné po časově omezené období do Odejmutí pásma 700 MHz lze realizovat pouze po dokončení přechodu na novou generaci pozemního vysílání DVB-T2

7 Přechod na nástupnický standard DVB-T2 bude realizován prostřednictvím dvou přechodových sítí Dnes 3. DVB-T2 vysílání 1.DVB-T vysílání (Čtyři stávající sítě) 2. Přechodové sítě DVB-T2 (Dvě nové sítě) Stávající verze plánu přechodu MPO Přechod na DVB-T2 lze realizovat pomocí nových přechodových sítí DVB-T2, které budou v paralelním provozu se stávajícími sítěmi DVB-T; navržená délka souběhu vysílání je ~3 roky Dopad změny vysílacího standardu na domácnosti  Obměna TV přijímačů a set-top-boxů ve ~2.5 mil domácnostech (~60% penetrace DTT)  Úprava společných televizních antén, primárně na sídlištích Dopad změny vysílacího standardu na provozovatele sítí  Ztráta více jak 50% kmitočtů v celoplošných sítích s dopadem na regionalizovatelnost  Vybudování a dočasný provoz přechodových DVB-T2 sítí  Kmitočtové přeladění stávajících a přechodových vysílacích sítí mimo pásmo 700 MHz (refarming)  Obměna stávajících vysílacích sítí DVB-T na nový standard DVB-T2 Pře laďo vání

8 Jak zajistit provoz celoplošných DTT sítí i po odejmutí 30% spektra?  Přechod na efektivnější DVB-T2, který umožní sestavit sítě s menším počtem kmitočtů  Využití kmitočtů ze stávajících regionálních sítí na základě PVRS Přechod na DVB-T2 znamená odlišnou konfiguraci DTT sítí  Dnes jsou celoplošné DVB-T sítě sestaveny z více jak 10ti kmitočtů  DVB-T2 sítě bude možné sestavit z 3-5 kmitočtů (větší SFN)  Negativní dopad na rozsah regionalizace  Menší počet regionů v celoplošných sítí  Méně kmitočtů pro regionální/lokální sítě Regionální a lokální vysílání bude zajištěno i po přechodu na DVB-T2  Zachování regionalizace alespoň v jedné celoplošné síti  Regionální vysílání v plánované regionální síti ČT  Po uvolnění 700 MHz lokální vysílání na dostupných kmitočtech v pásmu MHz Cílem strategie je zajistit regionální vysílání v DTT sítích i po ztrátě pásma 700 MHz

9 Otázky a odpovědi