Zelená úsporám Novinky od 08/2009 Dotace v praxi SFŽP ČR Odbor GIS Ing.Tomáš Poledník Vedoucí pracovišť Morava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Solární systémy pro aktivní topení
DOMY Otázky a odpovědi.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Wwww.novazelenausporam.cz Zelená linka: Seminář SFŽP ČR Stavební veletrh Brno
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Tepelné čerpadlo 3.
BYTOVÁ DRUŽSTVA 2010 Ing. Tomáš Kopecký, Lišov
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách Lenka Česenková Státní fond životního.
Zelená úsporám Zelená úsporám (program, poradna MAS Královská stezka)
Zelená úsporám Aktuální informace o podmínkách programu, zkušenosti s dosavadními žádostmi (České Budějovice ) Dr. Blanka Veltrubská Markéta.
Zpracujeme Vám analýzu objektu Spočítáme Vám výši dotace
PROGRAM ZELENÁ ÚSPORÁM JAK SPRÁVNĚ ŽÁDAT O DOTACI.
Úspora elektrické energie
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v.
Směrnice EP a Rady 2006/32/ES o energetické účinnosti u konečného uživatele a energetických službách a o zrušení směrnice 93/76/EHS Ing. František Plecháč.
Úspory energie a regenerace
Pasivní stavitelství jako ekonomický koncept. Východiska Výstavba a provoz budov je hltoun energetických zdrojů Každá budova má být v takovém stavu, aby.
1 Energetické posouzení současných staveb – projekt a realizace v kraji Ing. Petr Svítil, Tomáš Pavelka.
Zkušenosti z činnosti PIS programu PANEL OK ČKAIT Plzeň Ing. Václav Klíma.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Pravidla získání podpory z OPŽP.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
Informační seminář „Kotlíkové dotace v Pardubickém kraji“ Krajský úřad Pardubického kraje
Kotlíkové dotace. Základní podmínky Dle platné legislativy (zákona č. 201/2012 Sb.) nebude možné po roce 2022 provozovat neekologické kotle 1. a 2. emisní.
OLOMOUCKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji v rámci OPŽP Hranice Ing. Martin Černocký Oddělení grantových schémat Odbor strategického rozvoje.
Dotační program na výměnu zastaralých zdrojů tepla na pevná paliva KOTLÍKOVÁ DOTACE Informační schůzka pro zástupce obcí Ústeckého kraje.
V ÝMĚNA ZASTARALÝCH ZDROJŮ VYTÁPĚNÍ dotace z OP Životní prostředí 2014 – 2020 prostřednictvím Královéhradeckého kraje („Kotlíkové dotace“)
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách 91. zasedání Rady fondu Praha, 30.
Dotační programy pro energeticko–úsporná opatření Úspory energie – jak na ně v roce 2010 ? Mgr. Ing. Milan Sedláček, RENARDS dotační, s.r.o
1. Představení programu Obecné informace Aktuální stav 2.
Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v.
STŘEDOČESKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
 Regulace otopné soustavy (termoregulační ventily apod.)  Později zateplování budov (od roku 2000 doposud)  Aktuálně hledání alternativních.
TECHNOLOGICKÝ VÝVOJ VE VŠECH ODVĚTVÍCH průměrné auto vs. šetrné auto spotřeba 6,5 l/100km spotřeba 1,5 l/100km, příp. 6,5 kWh/100km.
Státní podpora rekonstrukcí, modernizací a zateplování bytových domů z prostředků Státního fondu rozvoje bydlení Program Nový PANEL JUDr. Jan Wagner.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
VOŠ A SPŠ JIČÍN ZÁVĚREČNÁ PREZENTACE FIRMY
Operační program životní prostředí
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Program Nová zelená úsporám
Program Nová zelená úsporám
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Informační schůzka pro zástupce obcí Ústeckého kraje
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
3. výzva „kotlíkových dotací“
3. výzva „kotlíkových dotací“
Transkript prezentace:

Zelená úsporám Novinky od 08/2009 Dotace v praxi SFŽP ČR Odbor GIS Ing.Tomáš Poledník Vedoucí pracovišť Morava

Základní programové dokumenty Směrnice MŽP č. 9/2009 Přílohy I Přílohy II Dodatek č.1 ke Směrnici č. 9/2009 Dodatek č.2 ke Směrnici č. 9/2009

Rozšíření oblastí podpory pro bytové domy o tepelná čerpadla. Podpora na přípravu a realizaci opatření = dotace na projekt. Zapojení panelových domů pro oblast podpory A.1. Zvýšení dotací. Zrušení uznatelných nákladů a procentních omezení poměru dotace/investice. Zapojení panelových BD. Prodloužení příjmu žádostí do Nejdůležitější změny od

Otevření programu pro panel. výstavbu Panelový dům (PD) = bytový dům postavený v některé z typizovaných konstrukčních soustav uvedených v Příloze č.1 nařízení vlády č. 299/2001Sb. Podmínky poskytování podpory pro PD -Celkové zateplení podle A.1 -Stanovisko PIS → Zřízené podle § 3 odst. 4 nařízení vlády č. 299/2001 Sb. PIS ověří splnění podmínek stanovených v §3 odst. 1, odst. 2, odst. 3 písm. a) a b) a odst. 4 nařízení vlády č. 299/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů (viz Nový panel).

Výše podpory pro RD Jednotka dotace Výše dotace 08/200904/2009 A.1 - Celkové zateplení (snížení potřeby tepla pro vytápění alespoň o 40%) Celkové zateplení s měr.roční potřebou tepla na vytápění 40 kWh/m 2 /rokKč/m (50 %) Celkové zateplení s měr.roční potřebou tepla na vytápění 70 kWh/m 2 /rokKč/m (50 %) A.2 - Dílčí zateplení Dílčí zateplení RD - snížení měr.roční potřeby tepla na vytápění o 30%Kč/m (50 %) Dílčí zateplení RD - snížení měr.roční potřeby tepla na vytápění o 20%Kč/m (50 %) B - Výstavba v pasivním energetickém standardu RD v pasivním energetickém standarduKč C - Obnovitelné zdroje energie (OZE) Zdroj na biomasu - s ruční dodávkou paliva - bez akum. nádržemax. Kč (50 %) Zdroj na biomasu - s ruční dodávkou paliva - s akum. nádrží nad 50l/kWmax. Kč (60 %) Zdroj na biomasu - se samočinnou dodávkou palivamax. Kč (60 %) Tepelné čerpadlo - země - voda + voda - vodamax. Kč (30 %) Tepelné čerpadlo - vzduch - vodamax. Kč (30 %) Solárně-termické kolektory - pro přípravu TVmax. Kč (50 %) Solárně-termické kolektory - pro přípravu TV a přitápěnímax. Kč (50 %) D - Dotační bonusKč Dotační tabulka

Výše podpory pro BD Jednotka dotace Výše dotace 08/200904/2009 A.1 - Celkové zateplení (snížení potřeby tepla pro vytápění alespoň o 40%) Celkové zateplení s měr.roční potřebou tepla na vytáp. 30kWh/m²/rokKč/m² (50 %) Celkové zateplení s měr.roční potřebou tepla na vytáp. 55kWh/m²/rokKč/m² (50 %) A.2 - Dílčí zateplení Dílčí zateplení - snížení potřeby tepla pro vytápění o 30%Kč/m² (50 %) Dílčí zateplení - snížení potřeby tepla pro vytápění o 20%Kč/m² (50 %) B - Výstavba v pasivním energetickém standardu BD v pasivním energetickém standarduKč / b.j C - Obnovitelné zdroje energie (OZE) Zdroj na biomasumax. Kč /b.j (50 %) Tepelné čerpadlo - země – voda + voda - vodamax. Kč /b j x Tepelné čerpadlo - vzduch - vodamax. Kč /b.j x Solárně-termické kolektory - pro přípravu TVmax. Kč /b.j (50 %) Solárně-termické kolektory - pro přípravu TV a přitápěnímax. Kč /b.j (50 %) Dotační bonusKč / BD Dotační tabulka

Podpora na přípravu a realizaci - RD Podporované opatření Jednotka dotace Výše dotace A - Úspory energie na vytápění Energetické hodnocení budovy (měrná potřeba tepla,…)Kč Projekt, technický dozor (TDS)Kč B - Výstavba v pasivním energetickém standardu Energetické hodnocení, projekt, technický dozor,…Kč C - Obnovitelné zdroje energie (OZE) Energetické hodnocení budovy (měrná potřeba tepla,…)Kč Projekt, technický dozor (TDS)Kč5 000

Podpora na přípravu a realizaci - BD Podporované opatření Jednotka dotace Výše dotace A – Úspory energie na vytápění Energetické hodnocení budovy (měrná potřeba tepla, …)Kč Projekt, technický dozor (TDS)Kč/b.j B – Výstavba v pasivním energetickém standardu Energetické hodnocení, projekt, technický dozor,…Kč C – Obnovitelné zdroje energie (OZE) Energetické hodnocení budovy (měrná potřeba tepla, …)Kč Projekt, technický dozor (TDS)Kč15 000

Důležité termíny programu Trvání programu – Kontrola dokumentací – Příjem žádostí na pověřených bankách od června 2009 Změna podmínek programu (směrnice MŽP č.9/2009) Otevření programu pro panelové domy Příjem žádostí, výplata dotací do

Informace k programu Zelená linka pro žadatele: Kontaktní místa SFŽP - kraje: Kontakty na autorizované inženýry Kontakty na autorizované architekty Kontakt na Centrum pasivního domu

Zelená úsporám Příklady z praxe - RD

Financování A.1 - Celkové zateplení V našem modelovém příkladě musí rodina počítat, že při úvěru Kč se jim peníze vrátí zhruba o tři roky později, než kdyby platili hotově, a to i v případě, že dluh sníží dotací, kterou dostanou od státu. Zdroj : iDnes

Oblast A.1 – Celkové zateplení Dotace je vyšší o 250 Kč na m² u RD, o 150 Kč u BD. O příspěvek mohou od 1. září 2009 žádat i majitelé panelových domů. Podporu stát poskytuje jako pevnou částku na m², už se nepočítá % z uznatelných nákladů. Limitem je pouze výše investičních nákladů. Příklad: Rodinný dům, podlahová plocha 130 m², roční potřeba tepla na vytápění 165 kWh/m², přímotopy Náklady na celkové zateplení Kč Dotace (potřeba tepla 70 kWh/m²) Kč Roční úspora na vytápění Kč Návratnost investice14 let Zdroj : iDnes

Oblast A.2 – Dílčí zateplení Dotaci lze získat i na jednu úpravu, třeba jen výměnu oken. Musíte tím však ušetřit aspoň 20% tepla. Při úspoře 30 procent získáte vyšší podporu. Příspěvek na částečné zateplení na jeden dům je možné dostat jen jednou, takže nemůžete se státní podporou nejdřív jen vyměnit okna a příští rok chtít příspěvek třeba na zateplení střechy. Druhou dotaci získáte, jen když dům celkově zateplíte (oblast A.1). Podporu stát poskytuje jako pevnou částku na metr čtvereční podlahové plochy, už se nepočítá procentem z nákladů. Takže není třeba řešit, které náklady se uznají. Příklad: Řadový dům, 190 m², nové podkroví, zateplená fasáda, roční potřeba tepla na vytápění 133 KWh/m², plynový kotel Výměna oken Kč Dotace (úspora 20 %) Kč Roční úspora na vytápění7 650 Kč Návratnost investice2,2 roku Zdroj : iDnes

Oblast B – Pasivní domy Firmy na stavbu pasivních domů není nutné vybírat v seznamech SFŽP ČR. Můžete si najít jakékoliv dodavatele na trhu. Dotace se zvyšuje u rodinných domů o 30 tisíc Kč, u bytů o 10 tisíc Kč. Příklad: Dvoupodlažní pasivní rodinný dům, 130 m², roční potřeba tepla na vytápění 20 kWh/m². Cena stavby Kč Navýšení ceny ve srovnání s běžným domem Kč Dotace Kč Roční úspora ve srovnání s běžným novým domem (110 kWh/m²) Kč vytápěným plynem Návratnost investice8,6 roku Zdroj : iDnes

Oblast C – Zdroje na biomasu Do konce roku 2010 můžete získat příspěvek na tepelné čerpadlo nebo kotel na biomasu u jakékoliv novostavby. Poté začne platit podmínka postavit nízkoenergetický dům (tzn. 55 kWh/m².rok). U kotlů s automatickým přikládáním se dotace zvyšuje o 15 tisíc Kč, podpora může pokrýt až 100% nákladů. Příspěvek stát poskytuje jen jako pevnou částku na úpravu, už se nepočítá procentem z nákladů. Takže není třeba řešit, které náklady stát uzná a které ne. Majitelé bytových domů mohou kromě kotlů na biomasu žádat i o příspěvek na tepelná čerpadla. Příklad: Nový rodinný dům, podlahová plocha 130 m², roční potřeba tepla na vytápění 110 kWh/m². Kotel na peletky s akumulační nádrží Kč Dotace Kč Roční úspora ve srovnání s vytápěním plynem6 300 Kč Návratnost investice8,7 roku Zdroj : iDnes

Oblast C – Solárně-termické kolektory U rodinných domů stačí solární kolektory s ročním výkonem kWh. Podporu stát poskytuje jen jako pevnou částku na solární systém, již se nepočítá procentem z uznatelných nákladů. Takže není třeba řešit, které náklady stát uzná a které ne. Příklady: Rodinný dům, 130 m², roční potřeba tepla na vytápění 110 kWh/m², elektrický kotel Kolektory na ohřev vody a přitápění Kč Dotace Kč Roční úspora ve srovnání s ohřevem elektřinou6 100 Kč Návratnost investice8,2 roku Zdroj : iDnes

Děkuji všem za pozornost. I ng. Tomáš Poledník