BULLETIN 189. Žofínské fórum Úspěchy a výhledy českého exportu 5.11. 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 HK ČR, HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY EXPORTNÍ KONFERENCE PRAHA 15. LISTOPADU 2012.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Podnikání.
EGAP- spolehlivý partner českého exportu Tomáš Krampera Ředitel pro akvizice a koordinaci procesů.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
M.C.TRITON, spol. s r.o. „Vzdělaný zastupitel“ Podpora volených představitelů měst a obcí.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Nabízíme všem účastníkům projektu Posílení oborové zaměstnanosti absolventů Vytvoření poradenského servisu a aktivit pro stávající studenty, zájemce o.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Spolupráce podniků s vysokými školami. Kolaboratorní výzkum Účinná spolupráce Smlouva o využití podpory Smluvní výzkum Úvod ČVUT – odbor rozvoje2.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Exportní a podnikatelské příležitosti v Ázerbájdžánu Karel Bureš, generální ředitel Česká exportní banka, a.s. odborný seminář Hospodářská komora ČR 30.
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
MSV Brno 2013 Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Projekt práce s nadanými studenty Drahomíra Pavelková, Alena Kolčavová Zlín,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Obchod, trh Základy hospodaření.
Digitální učební materiál
Úřad práce České republiky
Josef Středula, předseda ČMKOS
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Malé a střední podnikání
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Hlavní město praha a integrace cizinců
Pracovní porada Pracovní list.
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Náměty pro činnost Národního fóra
Pracovní porada Pracovní list.
Studentský klub obchodu a konkurenceschopnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Dobrá praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Výsledky průzkumu HK ČR k čerpání a využívání OP PIK 2014 – 2020
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” – Praha,
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Teritoriální setkání - Finsko
Ústav znalectví a oceňování
Teritoriální setkání Ukrajina
Krajský metodický kabinet STROJÍRENSTVÍ
Role ČEB při realizaci exportní strategie
kam vlastně směřujeme ??? 
Co znamená Předsednictví ?
JARNÍ TRHY 2019.
jak vám pomáháme ve východní evropě a v asii
SITUACE NA TRHU PRÁCE JIŘÍ KOLÁŘ,
Ochrana osobních údajů ve firmách v době účinnosti Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) - Podpůrné aktivity MPO pro podnikatele Ing. Pavel.
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Transkript prezentace:

BULLETIN 189. Žofínské fórum Úspěchy a výhledy českého exportu

189. Žofínské fórum Úspěchy a výhledy českého exportu 5.listopadu 2015 Obsah: -Přednášející v hlavní části -Přednášející v diskuzi -Program -O čem se hovořilo……. -Poděkování partnerům -Z prezentace našich partnerů -Print screen webové stránky s logy partnerů -Výstupy v médiích -Kontakty -Fotoreport z akce (dostupný pouze pro partnery)

189. Žofínské fórum Úspěchy a výhledy českého exportu Praha, Velký sál paláce Žofín, V hlavní části se svými příspěvky vystoupili: Vladimír Dlouhý prezident Hospodářské komory ČR Radek Špicar viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jiří Havlíček náměstek ministra průmyslu a obchodu Jan Gregor náměstek ministra financí Pavla Břečková místopředsedkyně představenstva Asociace malých a středních podniku a živnostníků ČR V diskuskní části dále vystoupili Klementi Kasradze generální ředitel mateřské společnosti DOK Kalevala Stanislav Karapetyan generální ředitel mateřské společnosti Kurganskaja TEC Michal Košacký jednatel a finanční ředitel Doosan Škoda Power s.r.o. Jiří Ferenc předseda představenstva Fermat Group, a.s. Martin Hájek předseda představenstva a GŘ MZ Liberec, a.s. Jiří Jirásek člen představenstva a vrchní ředitel ČMZRB, a. s.

Program189. ŽF

O čem se hovořilo… Žofínské fórum pod názvem „Úspěchy a výhledy českého exportu“ se konalo 5. listopadu 2015 od 13:00 hod. ve Velkém sále paláce Žofín. Agentura NKL připravila toto Žofínské fórum ve spolupráci s Hospodářskou komorou České republiky a dále se společností Česká exportní banka, a. s., která se na tomto Žofínském fóru prezentovala v kategorii „generální partner“. Na úspěšné realizaci Žofínského fóra se podíleli i naši další partneři, kteří se prezentovali v prostorách paláce Žofín vlastními prezentačními materiály, které byly pro účastníky ŽF k dispozici. Česká republika podporuje export v souladu s exportní strategií pro roky 2012 až 2020, která stojí především na těchto pilířích: rozvoji zpravodajství pro export, rozvoji exportu a rozvoji obchodních příležitostí. Téma „exportu“ bylo i v rámci Žofínského fóra předmětem diskuse předních odborníků ze státní i soukromé sféry. Vývoj konkurenceschopnosti českých firem v exportní politice, prosazení se na zahraničních trzích, úloha ČEB, a.s., podpora Hospodářské komory ČR, podmínky vývozu v rámci EU a pronikání do třetích zemí – to jsou témata, která byla především na Žofínském fóru diskutována. Zazněla i řada konkrétních zkušeností úspěšných exportérů. K vystoupení na 189. Žofínském fóru přijali účast zástupci významných exportních společností, státní správy, ale i bankovní sféry. Právě široké spektrum panelistů nabízelo pestrou výměnu zkušeností více stran. Téma 189. Žofínského fóra se těšilo zájmu hostů z řad odborné i laické veřejnosti. Setkání s významnými hosty bylo událostí i pro studenty a posluchače pražských vysokých škol a středních škol, kteří se setkání zúčastnili. Odborné příspěvky vystupujících hostů v rámci 189. Žofínského fóra byly předmětem diskuse zúčastněných a prezentace jsou dostupné na webové stránce v archivu Žofínských fór po dobu cca tří měsíců. Na našich webových stránkách je možné rovněž nalézt i průběžně aktualizovaný seznam Žofínských fór a akcí, pořádaných Agenturou NKL. Spolupráce s našimi partnery při přípravě a organizaci 189. Žofínského fóra probíhala vstřícně a na profesionální úrovni. Je pro nás ctí, že naši partneři přijali pozvání k realizaci 189. Žofínského fóra a jsme přesvědčeni, že prezentace společností v paláci Žofín, znamená nejen pro nás, ale stejně tak i pro naše partnery záruku prestiže, společenského i podnikatelského úspěchu. Nedílnou součástí Žofínských fór jsou i mediální partneři, kteří se informování o Žofínských fórech ve svých zpravodajstvích pravidelně věnují. Patří mezi ně ČT 24, TV Praha, Český rozhlas a Český rozhlas Regina, Právo, Česká informační agentura, s.r.o. Následné společenské setkání s občerstvením, na kterém probíhala další, neformální diskuse účastníků bylo slavnostní tečkou za 189. Žofínským fórem. Velmi si této spolupráce vážíme a všem svým partnerům děkujeme. Agentura NKL s. r. o.

Poděkování společnostem 189. Žofínské fórum ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR Generální partner Česká exportní banka, a.s. Hlavní partner MORAVIA STEEL a.s. Partneři FERMAT CZ s.r.o. Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s. PP Partners Prague a.s. Pánské obleky BANDI Mediální partneři: ČT 24 PRAHA TV Český rozhlas Český rozhlas Radiožurnál Český rozhlas Regina Právo Česká informační agentura, s. r. o.

Velmi děkujeme všem partnerům Žofínského fóra HLAVNÍ PARTNER PARTNEŘI MEDIÁLNÍ PARTNEŘI GENERÁLNÍ PARTNER

Z prezentace našich partnerů:

Print screen webové stránky s logy partnerů Prezentace vystupujících jsou dostupné na:

Print screen webové stránky s logy partnerů Prezentace vystupujících jsou dostupné na:

Print screen webové stránky s logy partnerů Prezentace vystupujících jsou dostupné na:

Mediální partneři 189. ŽF informují 6. listopadu 2015

Mediální partneři 189. ŽF informují :37 - AMSP ČR: Malé a střední podniky mají 48,4pct podíl na exportu (ČIANEWS) - Malé a střední podniky se podílejí na českém exportu ze 48,4 %. Na 189. Žofínském fóru to uvedla místopředsedkyně představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) Pavla Břečková. Dle průzkumu asociace exportuje 97 % malých a středních firem do EU. Ze vzdálenějších teritorií posiluje vývoz do USA a Japonska, klesá export do Ruska :25 - J. Havlíček: Situace na Ukrajině má negativní vliv na export (ČIANEWS) - Situace na Ukrajině stále negativně ovlivňuje český export na východ. Na 189. Žofínském fóru to uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Havlíček s tím, že vývozy do Ruska kvůli ukrajinské krizi klesly o třetinu. Export na Ukrajinu je nižší o 40 % :24 - R. Špicar: Podniky by uvítaly i nízkokvalifikovanou pracovní sílu (ČIANEWS) - Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) oceňuje snahu Vlády ČR umožnit vysocekvalifikovaným pracovníkům z Ukrajiny vstup na český pracovní trh. Na 189. Žofínském fóru to uvedl viceprezident SP ČR Radek Špicar. Dle jeho slov by však měla být chystaná podpora rozšířena i na získávání nízkokvalifikované pracovní síly, případně i na další státy :24 - R. Špicar: ČR by měla podpořit liberalizaci trhu EU (ČIANEWS) - Česká republika by měla stát v čele evropských států podporujících liberalizaci vnitřního trhu EU. Na 189. Žofínském fóru to sdělil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar s tím, že by podniky uvítaly liberalizaci například v oblastech digitální agendy či služeb :23 - R. Špicar: Export je až moc závislý na EU (ČIANEWS) - Český export je až příliš závislý na Evropské unii, jejíž podíl na vývozech tvoří zhruba 80 %. V rámci 189. Žofínského fóra to uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. Dle jeho slov je potřeba export více diverzifikovat. Vývozci by se přitom měli zaměřit nejen na třetí trhy, ale také na rozšiřování působnosti v USA :09 - J. Havlíček: Export by měl využít levné ropy a kurzu koruny (ČIANEWS) - Čeští vývozci by měli využít proexportně laděného kurzu koruny, levné ropy a přílivu prostředků z fondů EU. Na 189. Žofínském fóru to uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Havlíček s tím, že současné situace je potřeba využít k investicím a rozšíření exportních trhů i mimo EU :07 - R. Špicar: Exportéři nemohou spoléhat na pomoc státu (ČIANEWS) - Každý exportér se dle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Radka Špicara musí o svůj úspěch postarat především sám. R. Špicar to uvedl na 189. Žofínském fóru s tím, že vývozci nemohou spoléhat na to, že jim úspěch zajistí stát. Doplnil, že stát může pomoci exportu institucionálně v rámci CzechTradu či CzechInvestu, mnohem důležitější je však podpora finanční prostřednictvím České exportní banky či EGAP :59 - V. Dlouhý: ČR by se měla zaměřit na vzdělání a infrastrukturu (ČIANEWS) - Mezi obecné zásady udržitelného růstu české ekonomiky patří dle Hospodářské komory ČR podpora vzdělávání, podmínek pro podnikání, postavení malých a středních podniků a rozumná rozpočtová politika. Na 189. Žofínském fóru to uvedl prezident komory V. Dlouhý s tím, že je potřeba se zaměřit rovněž na výzkum, oblast daní, podporu exportu, čerpání fondů EU, výstavbu infrastruktury a etiku podnikání :58 - V. Dlouhý: Odborné střední vzdělání je výhodou (ČIANEWS) - Odborné střední vzdělání je dle prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého výhodou. V. Dlouhý to uvedl na 189. Žofínském fóru s tím, že odborné vzdělání absolventovi lépe zajistí místo i v případě, kdy nepokračuje studiem na vysoké škole. Nedostatek technicky vzdělaných pracovníků lze dle jeho slov řešit zlepšením spolupráce zaměstnavatelů se školami, v rámci které bude kladen důraz na zapojení žáků do praxe již během studia :22 - V. Dlouhý: Růst ekonomiky je nadhodnocený (ČIANEWS) - Hospodářský růst České republiky pohybující se v roce 2015 kolem úrovně 4,5 % je dle prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého nadhodnocený. Uvedl to na 189. Žofínském fóru s tím, že data z ekonomiky zkresluje nepravidelnost výběru spotřební daně z tabákových výrobků a dodatečné čerpání prostředků z minulého programového období EU. Po odečtení těchto faktorů by ekonomika rostla zhruba o 3,5 %. Tahounem hospodářství je dle jeho slov spotřeba domácností a růst investiční aktivity :32 - Výše záruk poskytnutých ČMZRB dosáhla 5,9 mld. Kč (ČIANEWS) - Výše záruk poskytnutých Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB) k 30. září 2015 dosáhla 5,9 mld. Kč. Podpořené úvěry činily 8,5 mld. Kč. Vyplývá to z prezentace člena představenstva a vrchního ředitele ČMZRB Jiřího Jiráska pro 189. Žofínské fórum. V porovnání s rokem 2014 se výše podaných žádostí o záruky zvýšila téměř o 40 %.

Kontakt pro realizaci Žofínských fór PhDr. Jiří Vaníček ředitel vnějších vztahů a manažer Žofínských fór Agentura NKL s. r. o. telefon: mobil: Organizační zajištění Žofínských fór Romana Korbelová Táňa Urbanová telefon: