Pomůcky a materiály pro výuku Ochrany člověka za mimořádných událostí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný záchranný systém
Advertisements

Integrovaný záchranný systém
Ochrana člověka za mimořádných událostí
MOSTY 2009 Ohlédnutí za předsednictvím EU, úkoly HZS ČR při výchově a vzdělávání, budování informační společnosti plk. Ing. Jiří Chalupa ředitel odboru.
Nový školní rok začíná.
pplk. Ing. Rudolf Konečný HZS Moravskoslezského kraje
KONFERENCE AKTIVNÍ STÁRNUTÍ Stop kriminalitě páchané na seniorech a zdravotně a tělesně postižených občanech Lenka Hofmanová Útvar situační prevence Městská.
Odborná diskuze o prevenci konzumace alkoholu mladistvými v Plzni Ing.Aleš Průša.
Jednotky požární ochrany
Preventivně výchovná činnost Propagační materiály k informování o základních opatřeních ochrany obyvatelstva formou letáků, skládaček a dalšího propagačního.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_02 Název materiálu:Varovné signály Tematická oblast:Tělesná výchova – 1. ročník Anotace:V posledním desetiletí.
Integrovaná střední škola,Slaný
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ON Anotace: Seznámit s nebezpečím povodní a záplav.
12.1 Mimořádné události, IZS
První pomoc Přivolání pomoci z okolí
Informační podpora při krizovém řízení
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Zlepšujeme ochranu obyvatelstva Investujeme do záchranářů.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
SLUŽBA PREVENCE KRIMINALITY A DOPRAVNÍ VÝCHOVY
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Preventivně výchovná činnost v podmínkách HZS krajů ČERVENÝ KOHOUT 2008 plk. Mgr. Pavel Nejtek ředitel odboru prevence HZS Pardubického kraje.
INFORMOVÁNÍ VEŘEJNOSTI A PREVENTIVNĚ VÝCHOVNÁ ČINNOST Mgr.Bohumír MARTÍNEK, Ph.D.
Bezpečně v kyberprostoru Jihlava 19. – projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů.
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH Magistrát města Olomouce Odbor ochrany.
Obsah Historie Dotační titul „Plzeňský kraj – bezpečný kraj a prevence kriminality“ Projekty Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Projekt Kraje.
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky Základní informace.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2014 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2014 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Standardy psychosociální krizové pomoci a spolupráce zaměřené na průběh a výsledek plk. PhDr. Zuzana Vrbová, kpt. Mgr. Martina Čapková MV - generální ředitelství.
Tisková konference Pět oblastí analýzy k událostem v Uherském Brodu.
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
International Committee of the Blue Shield (ICBS) M Mezinárodní komitét Modrého štítu mezinárodní nevládní organizace afilovaná k UNESCO.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_17_02_mimořádné situace 1 Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
Hasiči a veřejnost Tisková konference 24. července 2008.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_16_02_krizové stavy Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie.
Havarijní plán kraje.
ČINNOST PANELU HO ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2016
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky
Dotace Jihomoravského kraje Vodní záchranné službě Českého červeného kříže 10. srpna 2011.
Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva
Pět oblastí analýzy k událostem v Uherském Brodu
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Výročná konferencia k Operačnému programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007 – listopad 2009, Bořetice.
Výbory a pracovní skupiny
Anotace Objasnit žákům, co je mimořádná událost a jak funguje integrovaný záchranný systém. Vysvětlit, co je evakuace, jak se při jejím vyhlášení chovat.
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Informační zdroje české veřejné správy
Konflikt, koření života
Krajský metodický kabinet BEZPEČNOSTI A OCHRANY OSOB A MAJETKU
Problematika řešení potřeb zrakově postižených při mimořádných událostech zdolávaných hasičským záchranným sborem Kroměříž 2013 nstržm. Jaroslav Gondko.
„Zavřít dveře nestačí…“
Novinky v preventivně výchovné činnosti u HZS ČR
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava občanů k obraně státu …
Obsah Co je to GIS Segmentace GIS HZS ČR GIS portál HZS ČR
Transkript prezentace:

Pomůcky a materiály pro výuku Ochrany člověka za mimořádných událostí

Pomůcky HZS ČR zpracované a vydané přímo HZS ČR zpracované příslušníky HZS ČR, ale vydané mimo HZS ČR zpracované občanskými sdruženími s odbornou garancí HZS ČR a dalších složek IZS a příslušných institucí ke stažení: stredni-skoly.aspx

Příručky obdržela každá základní a střední škola obsah lze stáhnout na stránkách Pomůcky a učebnice pro školy

vydalo občanské sdružení Centrum pro bezpečný stát v roce 2008 každá škola obdržela cestou HZS krajů po 1 ks publikace na třídu kapesní průvodce krizovými situacemi doma i v zahraničí Pomůcky a učebnice pro školy

Učebnice vydané nakladatelstvím ALBRA ve spolupráci s HZS ČR učebnice pro jednotlivé ročníky pro menší žáky (1. až 5. ročník) Pomůcky a učebnice pro školy

Učebnice vydané nakladatelstvím ALBRA ve spolupráci s HZS ČR pro větší žáky (6. až 9. ročník) Pomůcky a učebnice pro školy

Učebnice vydané nakladatelstvím Fortuna ve spolupráci s HZS ČR pro jednotlivé předměty Pomůcky a učebnice pro školy

Materiály vydané na videokazetách, CD a DVD Pomůcky a učebnice pro školy

titul pochází z řady interaktivního výukového softwaru pod názvem Schola Ludus zpracováno Krátkým filmem Praha, a.s., ve spolupráci s odborníky MV- generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR obsahuje komplexní pojetí problematiky (videosekvence, obrázky, texty) DVD je určeno pro školy, lze jej objednat na adrese: Gymnázium F.X. Šaldy, Partyzánská 530/3, Liberec 11 Ochrana člověka za mimořádných událostí Pomůcky a učebnice pro školy

Štěstí přeje připraveným seriál krátkých videoklipů slouží jako návod jak se zachovat při nebezpečných situacích v roce 2009 byly distribuovány DVD s těmito videoklipy do všech základních a středních škol po celé ČR volně dostupné na adrese Pomůcky a učebnice pro školy

spoty určené k osvětě zaměřené na přiblížení nebezpečí požárů v domácnostech tvorbu zajistila skupina studentů písecké Filmové akademie Miroslava Ondříčka na základě zadání MV-generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR spoty jsou volně dostupné na adrese prirucky.aspx (bod 5. Filmové šoty Hasiči varují!) Filmové spoty Hasiči varují!Filmové spoty Hasiči varují! Pomůcky a učebnice pro školy

SPOLUPRÁCE NA RESORTNÍ ÚROVNI SPOLUPRÁCE NA REGIONÁLNÍ ÚROVNI MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE SPOLUPRÁCE NA NADREGIONÁLNÍ ÚROVNI HZS krajů ZZS krajů PČR krajů Asociace ZZS Krajské úřady Města a obce Školy NNO a další … Záchranný kruh: Systém spolupráce

Bezpečnostní portál jednotný systém informovanosti, komunikace, vzdělávání, prevence a teoretické přípravy obyvatelstva, pedagogů a žáků aktuální výstrahy výukové materiály zdrojové materiály krizová intervence UŽIVATELÉ Z CELÉ ČR Záchranný kruh: Projekty

Interaktivní kurzy k dispozici ZDARMA animované interaktivní multimediální Záchranný kruh: Projekty

Interaktivní kurzy Běžná rizika Osobní bezpečí Požáry I. Mimořádné události I. Povodně Havárie Terorismus a jiné hrozby Mimořádné události II. Požáry II. Atmosférické poruchy Zemětřesení, sesuvy půdy a laviny Příručka první pomoci Dopravní výchova 13 kurzů Záchranný kruh: Projekty

Požáry Záchranný kruh: Projekty

Mimořádné události Záchranný kruh: Projekty

Atmosférické poruchy Záchranný kruh: Projekty

Havárie Záchranný kruh: Projekty

Dopravní výchova Záchranný kruh: Projekty

Příručka první pomoci Záchranný kruh: Projekty

Pracovní materiály pracovní listy metodiky omalovánky, pexesa aj. motivační materiály Záchranný kruh: Projekty

Příklady zařazení interaktivních multimediálních kurzů v jednotlivých ročnících a předmětech Osobní bezpečí1. – 5. r (PRV, TV, OSV, EV) Běžná rizika1. – 5. r (PRV, VL, OSV, VDO, MKV) Požáry I2. – 5. r (VL, PŘ, P, OSV, EV) Mimořádné události I3. – 5. r (VL, PŘ, PČ, OSV, VDO, EV) Rizika silniční a železn.dopravy1. – 5. r. (VL, PŘ, PČ, OSV, VDO, EV) Mimořádné události II6. – 7. r. (OV, RV, TV, PČ, OSV, EGS, VDO, EV) Požáry II8. – 9. r. (PŘ, Z, FY, CH, OV, RV, EV, OSV) Povodně7. – 9. r. (PŘ, Z, FY, OV, RV, OSV, VDO, EV) Atmosférické poruchy8. – 9. r. (CH, FY, PŘ, OV, RV,EV, VDO, OSV) Zemětřesení, sopečná činnost, sesuvy půdy, laviny 7. – 9. r. (Z, FY, CH, OV, OSV, MV, EV, VDO, MKV) Havárie8. – 9. r.(CH, FY, PŘ, OV, RV,EV, VDO, OSV) Terorismus a jiné hrozby8. – 9. r. (Z, D, OV, ICT, OSV, EV, VDO, EGS, MKV, MV) První pomoc r. (PRV, VL, OV, RV, TV, OSV, VDO, EV)

Deskové hry 6 okruhů, 33 her, obrázků metodiky, pracovní listy CD rom – interaktivní hry Záchranný kruh: Projekty

Deskové hry BĚŽNÁ RIZIKA OSOBNÍ BEZPEČÍ POŽÁRY MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI DOPRAVNÍ VÝCHOVA EKOLOGICKÁ VÝCHOVA Záchranný kruh: Projekty

Testovací systém databáze testových otázek vytváření vlastních testů a otázek členění dle okruhů a náročnosti VLASTNÍ TEST ZA 5 MINUT Záchranný kruh: Projekty

Nadstavbová forma Nadstavbová forma je forma po základní výuce a základním vzdělávání probíhajícím plně v rámci školy spolupráce se složkami integrovaného záchranného systému a nestátními neziskovými organizacemi: besedy, ukázky, společné nácviky, praktické výcviky, návštěvy přímo na stanicích

Projekt „Vaše cesty k bezpečí“ informační vzdělávací projekt HZS Jihomoravského kraje, Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje a Diecézní charity Brno zahrnuje 3 okruhy témat – ochrana obyvatelstva, požární prevence a bezpečnost občana a obsahuje 33 témat výsledkem projektu je i brožura, která je ke stažení na uvedených stránkách

Podpory výuky ze strany HZS ČR podíl na vydání Pokynů MŠMT k výuce tematiky ochrany člověka za mimořádných událostí (1999 a 2003) příručky, učebnice a pomůcky k výuce internetové stránky věnované výuce dané tematiky metodický materiál „Podklady k výuce ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí v základních školách“

Podpory výuky ze strany HZS ČR aktivní podpora výuky příslušníky HZS ČR přímo na školách návštěvy žáků na stanicích HZS ČR pomoc při pořádání praktických cvičeních v této oblasti ve školách další projekty vysoké školy – usnesení vlády č. 734/2011

koordinátor preventivně výchovné činnosti v Jihočeském kraji: kpt. Bc. Jana Mejzlíková