Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.1713 Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Advertisements

nejvýznamnější světové produkce jednotlivých plodin a živočichů
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Název Zemědělství – rostlinná výroba Předmět, ročník
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Zemědělství.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Zemědělství Jižní Ameriky
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Polní plodiny Filip Bordovský.
Elektronická učebnice - II
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Kulturní rostliny, pojmy
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
Centra původu kulturních rostlin
Vývoj zemědělství Historie, úvod. Vývoj zemědělství Historie, úvod.
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Mgr. Věra Vasiljevičová
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Subtropický pás.
Historie zemědělství základem byla tzv. neolitická revoluce (7000 př. n. l.) – člověk přechází z neorganizovaného sběračství na organizovanou zemědělskou.
Ekosystém pole Rostliny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
VY_32_INOVACE_Fi_III_04 Název Zemědělství /rostlinná výroba/ Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PRIMÁRNÍ SEKTOR. A) Světové zemědělství Zemědělství poskytuje –potraviny, suroviny pro průmysl, chov zvířat Státy: 1)ZEMĚDĚLSTVÍ VYSPĚLÝCH ZEMÍ: –produkce.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země1 Ověření ve výuce:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy2 Ověření ve výuce: Třída:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země1 Ověření ve výuce:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Úvodní cvičení.
Zemědělské plodiny Na polích zemědělci pěstují zemědělské plodiny a luštěniny Jsou základem výživy lidí (obilí, brambory, rýže) a hospodářských zvířat.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Geografie zemědělství
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
Užitkové rostliny, které se pěstují na polích nazýváme polní plodiny.
zpracovaný v rámci projektu
Společenstva polí Rostliny
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Austrálie a Oceánie - hospodářství
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
ZŠ Praktická a ZŠ Speciální Uherský Brod Projekt číslo CZ /1. 4
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
ASIE - HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-25 Ročník: VII. r.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
ROSTLINY Rozdělení rostlin.
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum: (nutno poznamenat v TK)

PĚSTOVÁNÍ UŽITKOVÝCH PLODIN Předmět: zeměpis Ročník: 9. Anotace: Prezentace, která poskytuje informace o rostlinné výrobě. Klíčová slova: zemědělství, světové obilnice, gencentra, dělení plodin, obilniny, hlíznaté plodiny, olejniny, technické plodiny, pochutiny, ovoce, zelenina Jméno autora (vč. titulu): Mgr. Jiří Petrák Škola – adresa: ZŠ v Jemnici,p.o nám. Svobody Jemnice

Význam rolnictví: 1.produkce potravin (lidi) 2.produkce krmiv (zvířata) 3.produkce surovin (průmysl)

Faktory určující rozmístění plodin: přírodní podmínky teplota srážky délka vegetačního období intenzita slunečního svitu (pásmovitost odpovídá zhruba rozmístění vegetačních pásů, stupňovitost - nadmořská výška) úrodnost půd hospodářská vyspělost státu

Světové obilnice: Evropská (Francie - Ukrajina) – pšenice Severoamerická (USA a Kanada) – pšenice a kukuřice Asijská (monzunová oblast) – 90% světové produkce rýže Jihoamerická – pšenice Australská – pšenice

Genová centra 1.Východoasijské – proso, čirok, sója, citrusy, liči, moruše, zelí, česnek, čaj, skořicovník 2.Indočínské – jam, rýže, banánovník, kokos, hřebíček, muškát, zázvor, kurkuma, citrusy 3.Australské – tabák, bavlník, eukalyptus 4.Indické – rýže, čirok, cizrna, cukrová třtina, mango, bavlník, jutovník, konopí, okurka, meloun, pepř 5.Středoasijské – meruňka, pistácie, ořešák, mandloň, réva, česnek 6.Předoasijské – pšenice, ječmen, žito, granátovník, réva, fíkovník, jetel, vojtěška

Genová centra 7.Středomořské – pšenice tvrdá, réva, bob, olivovník, bobkový list, máta, tymián, levandule 8.Eurosibiřské – pšenice špalda, rybíz, angrešt 9.Africké – rýže, čirok, sezam, jam, bavlník, kávovník, datle 10.Středoamerické – kukuřice, fazole, batáty, avokádo, bavlník, paprika, vanilka, nové koření, kakaovník 11.Jihoamerické – kukuřice, brambor, maniok, bavlník, fazol, slunečnice, podzemnice, papája, ananas, rajče, paprika, kaučukovník, tabák, koka 12.Severoamerické – topinambur, tabák

Dělení plodin

OBILOVINY pšenice - nejrozšířenější, náročná na půdy a teplo rýže - subtropický a tropický pás, 2-3 sklizně za rok, umělé zavlažování, terasová pole ječmen - mírný pás severní polokoule kukuřice - na zrno nebo krmná žito, oves - menší plochy než ostatní obilí

pšenicerýže obr.č.1obr.č.2

ječmenžito obr.č.3obr.č.4

HLÍZNATÉ PLODINY brambory - výživa, krmivo, průmysl (škrob, lihoviny) batáty, maniok, jam, taro - jedlé hlízy pěstované v tropech (Afrika, Asie)

batátymaniok obr.č.5 obr.č.6

jam taro obr.č.7 obr.č.8

OLEJNINY sója - významná pro bílkoviny, tuky, min. látky, náročná na pěstování, převážně v mírném pásu slunečnice - teplý mírný, subtropický pás, JV Evropa řepka olejka - mírný pás, nenáročná, jedlý i technický olej olivy - nejkvalitnější olejnina, Středomoří palma olejná - tropický pás

olivypalma olejná obr.č.9 obr.č.10

TECHNICKÉ PLODINY cukrová řepa - mírný pás, Evropa cukrová třtina - tropy, náročná na teplo, vláhu a sluneční svit bavlník - subtropy (spíše suché) len - mírný pás, Východní Evropa kaučukovník - tropické lesy tabák - subtropy, teplý mírný pás

cukrová řepacukrová třtina obr.č.11obr.č.12

bavlníklen obr.č.13 obr.č.14

kaučukovníkjutovník obr.č.15 obr.č.16

POCHUTINY - NÁPOJE kakaovník - tropy kávovník - tropy, pochází z Etiopie čajovník - hlavně asijské monzunové subtropy vinná réva - teplý mírný pás, 90% na nápoj, 10% ovoce chmel - mírný pás, 70% Evropa

kávovníkkakaovník obr.č.17obr.č.18

čajovníkchmel obr.č.19 obr.č.20

POCHUTINY - KOŘENÍ slouží k chucení pokrmů tradičních regionálních kuchyní tropické - pepř, vanilka, skořice, hřebíček, chilli, kurkuma mírný pás - kmín, křen, kopr, fenykl, majoránka, oregano

vanilkovníkpepřovník obr.č.21 obr.č.22

skořicovníkhřebíčkovec obr.č.23 obr.č.24

dobromyslkřen obr.č.25 obr.č.26

fenyklmajoránka obr.č.27 obr.č.28

OVOCE tropické - banány, ananas, datle, avokádo, liči, mango, papája, durian subtropický pás - citrusy, kiwi, granátové jablko, fíky, meloun, vinná réva mírný pás - jablka, hrušky, třešně, višně, švestka, meruňka, broskev, rybíz, angrešt, malina, jahoda

papájadurian obr.č.29 obr.č.30

granátové jablkofíkovník obr.č.31 obr.č.32

višněangrešt obr.č.33 obr.č.34

ZELENINA brokolice, celer cibule, cuketa česnek, chřest kapusta, křen mrkev, petržel květák, zelí rajče, špenát obr.č.35 Pole s brokolicí.

LUŠTĚNINY fazol čočka hrách sója cizrna (obr.č.36) obr.č.36

PÍCNINY vojtěška (obr.č.37) jetel travní směsi obr.č.37

ÚKOLY: 1.Do obrysové mapy světa zakresli polohu jednotlivých genových center. 2.Které koření používáte doma v kuchyni při vaření? 3.Jaké znáš druhy ořechů?

Zdroje informací a fotografií Obr. č.1 Aconcagua (diskuse). Weizenfeld Vornbach-Neuhaus am Inn.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.2 XIAOHEI BLACK. Oryza sp (HEI !).jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.3 ToAr. Hordeum.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.4 User:Neurovelho. Rye field.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.5 H. Zell. Ipomoea batatas 004.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.6 Rameshng at ml.wikipedia. Tapioca exhbited in IITF 2008.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:.

Zdroje informací a fotografií Obr. č.7 Jurema Oliveira. YamsatBrixtonMarket.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.8 David Monniaux. Colocasia esculenta P jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.9 Lokal_Profil. Olives and foliage, Thasos.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.10 Cayambe. Elaeis guineensis oil palm fruit Portoviejo Ecuador.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.11 User:MarkusHagenlocher. Zuckerrübe.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:.

Zdroje informací a fotografií Obr. č.12 B.navez. Saccharum officinarum yellow canes.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.13 Brian Dunnette. Cotton field outside Safford, Arizona.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.14 nickodoherty. Field of flax (nick-od) 3.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.15 AxelBoldt. Latex dripping.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. Obr. č.16 Abu Nayeem. The Jute Tree.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.17 Forest & Kim Starr. Starr Coffea arabica.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:.

Zdroje informací a fotografií Obr. č.18 Medicaster. Cocoa Pods.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. Obr. č.19 Qwert1234. Camellia sinensis Japan.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. Obr. č.20 Ludek. Chmel detail.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.21 Fpalli. Vanilla planifolia (Vanille).jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.22 Taguelmoust. Poivre kampot01.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.23 Marion Schneider & Christoph Aistleitner. Cinnamomum verum sey 2.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:.

Zdroje informací a fotografií Obr. č.24 AmonHeijne. Cloves fresh in hand.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.25 Garitzko. Oregano Mai2008.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. Obr. č.26 Jamain. Armoracia rusticana J1.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.27 H. Zell. Foeniculum vulgare 001.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.28 Forest & Kim Starr. Starr Origanum majorana.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.29 H. Zell. Carica papaya 002.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:.

Zdroje informací a fotografií Obr. č.30 Yun Huang Yong from Harbord, Australia. Durians on a tree.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.31 Massimilianogalardi. Calcinaia 04.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.32 Marc Ryckaert (MJJR). Vijgenboom R01.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.33 Miehs at ro.wikipedia. Visine2.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. Obr. č.34 Calle Eklund/V-wolf. Ribes uva-crispa Hedemora 02.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.35 Scott Bauer, USDA ARS. Broccoli crop.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:.

Zdroje informací a fotografií Obr. č.36 User:BotBln. Cicer arietinum HabitusFruits BotGardBln0906a.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.37 AnRo Altlussheim2.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:.