TECHNOLOGIE OVÍJENÝCH SPOJŮ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístroje nízkého napětí
Advertisements

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Spojení částí stroje Pohyblivé a pevné P4.
Pružiny.
Tato prezentace byla vytvořena
přehled základních technologii zpracování kovů
Druhy teploměrů Prezentace do fyziky.
strojů, přístrojů, spotřebičů
Součástky a technologie
Tato prezentace byla vytvořena
Elektrotechnika Automatizační technika
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tato prezentace byla vytvořena
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tato prezentace byla vytvořena
STROJÍRENSTVÍ Stavba a provoz strojů Spoje a spojovací součásti (ST22)
Digitální učební materiál
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
6. Rozebíratelné spoje Rudolf Möller, ME4C.
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Elektromagnetické relé
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Terasové palubky Kateřina TÓTHOVÁ.
Mechanické vlastnosti dřeva
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Matice a podložky Tomasz Nogol
VY_32_INOVACE_ZB04_2764TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
Lepení dřeva Teorie lepení
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Pojistky nízkého napětí
Tato prezentace byla vytvořena
Pojistky nízkého napětí
Práce a výkon v obvodu stejnosměrného proudu
Úprava zařízení pro rázové zkoušky tahem
Vrutové spoje Používají se k zajištění spojů u rozebíratelných výrobků a snímatelných součástí (kování), u součástí a výrobků vystavených dynamickým a.
Elektrický rozvod v budovách pro bydlení - provedení
SE ZVLÁŠTNÍMI VLASTNOSTMI
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada22 AnotacePříčiny.
Pájení v praxi. Pájení Princip pájení:  pájením získáváme pevné nerozebíratelné spoje  spoje získané pájením jsou těsné  působením kapilární vzlínavosti.
Ozubené převody Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová
Spoje závitové vypracoval: Pavel Šmíd Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
SPOJE. Spoje – jejich základní funkcí je „umožnit spojení“ částí výrobků a to často v kombinaci s pohyblivostí. Spoje mohou být pohyblivé a nepohyblivé.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Pružiny Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ELEKTROTECHNOLOGIE ODPOROVÉ MATERIÁLY.
NÁZEV PROJEKTU:INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ AUTOR:ING. ZUZANA KERNDLOVÁ TEMATICKÁ SADA:ELEKTROENERGETIKA.
ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Ing. Petr Hanáček ELEKTRONICKÉ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE.
Číslicově řízené stroje, technické vybavení NC a CNC strojů.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Druhy a vlastnosti ele.materiálů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Přenos el. energie Ochrany elektrických zařízení
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Řezání vnějších závitů
VY_32_INOVACE_17_1_05.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tato prezentace byla vytvořena
Šroubové spoje VY_32_INOVACE_31_625
Měření izolační pevnosti spouštěče
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Rotačně symetrické úlohy Tenké kruhové desky
Spínací přístroje vysokého a velmi vysokého napětí I.
Transkript prezentace:

TECHNOLOGIE OVÍJENÝCH SPOJŮ

Proč ovíjené spoje: Jsou opakovatelně snadno rozebíratelné Nevyskytují se studené spoje Mnohonásobně delší životnost než u pájených spojů Nevzniká teplo, které by poškozovalo součástky Cín a pájecí prostředky nezpůsobují zkraty se sousedními vodiči

Nedochází k praskání a odlamování na konci vodiče Čistota pracovního prostředí a hygienické podmínky Úspora elektrické energie

Nevýhody ovíjených spojů: Větší spotřeba vodičů (cca 20 mm/spoj) Po případném odvinutí spoje (při opravě) se musí použít nový vodič Spoje musí být natolik od sebe vzdáleny, aby byl dobrý přístup nástroje (ovíjecí pistole)

Šroubový spoj Utahováním šroubu vzniká jak ve šroubu, tak i ve vodiči pružná deformace, která způsobí ve šroubu: Deformaci hlavy Prodloužení dříku a deformaci závitu U vodiče: Přechodné nebo trvalé zploštění (Cu, Al)

Technologie výroby ovíjeného spoje ovíjecí pistole Pomocí ruční pistole nebo automatického zařízení je navíjen odizolovaný vodič silným tahem na čtyřhranný trn z tvrdého materiálu (mosaz, bronz). tvorba spoje pistolí

Struktura ovíjeného spoje napjatý odizolovaný vodič je navinut pistolí a utažen rotačním pohybem okolo trnu vodič je pevně zaříznut do hran trnu, tlakem je docíleno bodového svaření zastudena trn je natočen ovíjecím tlakem a tak udržuje kontaktní tlak

Typy ovíjených spojů Standardní spoj Je to spojení mezi ovíjecím vodičem a ovíjeným trnem. Ovíjecí vodič je ovíjen okolo trnu pod kontrolovaným napětím. Závity vodiče jsou pevně zaříznuty do ostrých hran trnu. Vysoké tlaky jsou zárukou dobrého mechanického a elektrického spojení Tlakový spoj je absolutně plynotěsný.

Modifikovaný ovíjený spoj - je to takový, kde první závit je ovinut i s izolací Má mnohem větší odolnost proti mechanickému namáhání – proti otřesům, vibracím a rázům. Izolovaný závit musí být zaříznut nejméně na třech hranách trnu. Při namáhání chvěním nebo rázy nedochází k uvolnění středních závitů spoje. Pro modifikované spoje jsou potřeba jiné ovíjecí trny než u standardních spojů. Zaříznutí izolace na čtyřech – na třech hranách

Vodiče pro ovíjení Neizolované vodiče: Musí mít dobré elektrické vlastnosti, ve spoji nesmí docházet ke kolísání proudu a napětí Musí zaručovat stejný odpor Musí být mechanicky pevné, odolávat namáhání při ovíjení Neizolované vodiče: Používají se pro průběžné ovíjení Průběžný ovíjený spoj propojuje několik ovíjených trnů v řadě průběžným vodičem. Na ovíjeném trnu tedy nekončí, ale po ovinutí pokračuje průběžně na další trn.

Izolované vodiče: Používají se téměř ve všech aplikacích Izolace musí odolávat mechanickému namáhání při ovíjení Izolace musí odolávat mechanickému namáhání při odizolování, nesmí se při něm třepit. Tvary čelistí odizolovacích nástrojů: Časté jsou odizolovací nástroje s čelistmi s pilovým ozubením, lepší odizolování poskytnou čelisti s přesně vybroušenými kruhovými otvory Izolace musí splňovat elektrické, chemické a klimatické požadavky

Automatizovaný zapojovací proces Základní prvky pro automatizovaný ovíjecí výrobní proces: - normalizovaná zapojovací deska - adaptéry pro diskrétní součástky - objímky pro integrované obvody

Zdroje: Archiv autora Archiv ing.A.Rachůnek, SŠ-COPT Kroměříž wikipedia Zpracoval ing. František Stoklasa