Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Strojírenství, Strojírenská technologie Název programu: Šroubové spoje Vypracoval: Ing. Jaroslav Hábl Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 ŠROUBOVÉ SPOJE Šroubové spoje patří mezi rozebíratelné spoje s tvarovým stykem Šrouby jsou nejčastěji používané strojní součásti. Jsou velmi častým konstrukčním prvkem strojních uzlů, jejich použití je rozsáhlé i díky tomu, že šrouby, matice, podložky,.. jsou normalizovány a tím je dána jejich vyměnitelnost.

3 ZÁKLADNÍ DRUHY ŠROUBOVÝCH SPOJŮ
Maticovými šrouby Závrtnými šrouby Zavrtanými šrouby

4 MATICOVÉ ŠROUBY Spojované součásti jsou k sobě přitlačovány hlavou šroubu a maticí.

5 ZÁVRTNÉ ŠROUBY Spojované součásti jsou k sobě přitlačovány maticí a závitovou částí šroubu, pružná podložka brání uvolnění šroubu.

6 ZAVRTANÉ ŠROUBY Spojované součásti jsou k sobě přitlačovány kuželovou hlavou a závitovou částí šroubu.

7 POJIŘTĚNÍ ŠROUBOVÝCH SPOJŮ
Během provozu může dojít v důsledku otlačení dosedacích ploch, nebo vlivem dynamického namáhání, k uvolnění šroubového spoje a tím ke ztrátě jeho funkce. Z těchto důvodů se šroubový spoj pojišťuje. Toto pojištění může být provedeno tvarovým, nebo silovým stykem s pojistným elementem, případně materiálovým stykem.

8 TVAROVÉ POJIŠTĚNÍ ŠROUBOVÝCH SPOJŮ
závlačkou, b) závlačkou s korunovou maticí, c) podložkou s nosem, d) podložkou s jazýčkem, e) pojištění drátem, f) maticí KM s odložkou MB, g) zásekem hlavy šroubu do spojované součásti

9 SILOVÉ POJIŠTĚNÍ ŠROUBOVÝCH SPOJŮ
pružnou podložkou, b) přítužnou maticí, c) dvoudílnou maticí, d) maticí s polyamidovým kroužkem

10 POJIŠTĚNÍ ŠROUBOVÝCH SPOJŮ MATERIÁLOVÝM STYKEM
a) i b) přivařením, připájením, zalakováním

11 Použitá literatura Stroje a zařízení I, J. Doleček, P. Gajdoš, V. Novák Strojnictví I, J. Doleček, Z. Holoubek Strojnictví II, J. Doleček, Z. Holoubek Moderní strojírenství, Josef Dilinger a kolektiv

12 Nakreslete a popište šroubový spoj.
Nakreslete a popište alespoň dva způsoby tvarového pojištění šroubů. Nakreslete a popište alespoň dva způsoby silového pojištění šroubů.


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google