Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Trávící soustava trávení, živiny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Vitamíny.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny rozpustné v tucích
HOBITI.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zelenina a stín Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název: VY_52_INOVACE_PRV_05 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Důležitá složka potravy Vitamín je látka převážně rostlinného původu, která spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. Vitamíny usnadňují přeměny bílkovin, cukrů a tuků v buňkách živých organismů. Lidský organismus je až na některé výjimky nevyrábí. Při nedostatku vitamínů se mohou objevovat i velmi závažná onemocnění. 1

Rozdělení vitamínů V současné době je známo 13 základních typů vitamínů. Označujeme je písmeny velké abecedy. Rozdělují se do dvou skupin: a/ rozpustné ve vodě: B-komplex (B 1, B 2, B 6, B 12 ), C b/ rozpustné v tucích: A, D, E, K Úkol 1: Zařaď správně vitamíny A, B, C k obrázkům: 2 34

Kontrola úkolu 1 Rajče: C Ořechy: B Mrkev: A

Nejdůležitější vitamín C Projevy nedostatku: Snížení odolnosti proti infekci, zvýšená únava, krvácivost dásní, vypadávání zubů (kurděje). Zdroje: ovoce a zelenina. Význam: Působí na tvorbu vaziva, kosti a chrupavky, zvyšuje odolnost proti infekcím a urychluje hojení ran. Úkol 2: Napiš názvy rostlin bohatých na vitamín C: Doporučená denní dávka vitamínu C je 60–100 mg mg/100 g 200 mg/100 g 90 mg/100 g 120 mg/100 g 7

Kontrola úkolu 2 Paprika, šípek, černý rybíz, brokolice.

Vitamíny B, B-komplex Význam: Ovlivňují látkovou výměnu, nervovou soustavu, nezbytné pro udržení normální krvetvorby. Zdroje: Kvasnice, játra, srdce, ledviny nebo libové vepřové maso, klíčky obilovin, mléko, ořechy. Úkol 3: Podle obrázků napiš názvy potravin obsahující vitamín B: Projevy nedostatku: zvýšená únavnost, křeče svalstva, sklon k zánětům nervů, poruchy ústní sliznice, pomalé hojení zánětů.

Kontrola úkolu 3 Mléko, kvasnice, ledviny, ořechy.

Vitamín A Význam: Je nutný pro tvorbu zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek vitamínu proto vede k šerosleposti. Vitamín A je také důležitý antioxidant. Dále je nezbytný pro udržování normální funkce sliznic cest dýchacích, trávících i močových. Projevy nedostatku: šeroslepost, nadměrné rohovatění kůže, poruchy vazivových struktur. Úkol 4: Podle obrázků napiš, ve kterých potravinách se vyskytuje nejvíce vitamínu A: Doporučená denní dávka je 0,8 mg. Zdroje: zelenina, plody, rybí tuk, játra, mléko, máslo, vejce

Kontrola úkolu 4 Ryby, mrkev, máslo, špenát, meruňky.

Vitamíny D, E, K Vitamín D Význam: Ovlivňuje látkovou výměnu vápníku a fosforu v lidském těle. Zdroje: ryby (rybí tuk), vnitřnosti, vejce, mléko. Projevy nedostatku: odvápnění kostí a zubů (zlomeniny, zvýšená kazivost zubů). Význam: Důležitý antioxidant, vliv na tvorbu pohlavních buněk a správný průběh těhotenství. Zdroje: rostlinné oleje, živočišné tuky, obilná zrna. Projevy nedostatku: poruchy vstřebávání tuků a činnosti pohlavních žláz, neplodnost. Význam: Ovlivňuje srážlivost krve, proces mineralizace kostí, buněčný růst. Zdroje: zelenina, maso, obiloviny, vejce, mléko. Projevy nedostatku: velké krvácení i při malém poranění, řídnutí kostí (osteoporóza). Vitamín EVitamín K

Úkol 5: Zdroje Vitamínů D, E, K Podle obrázků na snímku 11 napiš, ve kterých potravinách jsou obsaženy vitamíny D, E, K:

Kontrola úkolu 5 Vitamín D – játra, vejce, ryby. Vitamín E – rostlinné oleje. Vitamín K – zelenina.

Úkol 6: Opakovací test: 1. Může nedostatek vitamínů způsobit závažná onemocnění? anone 2.Je vitamín C rozpustný v tucích?anone 3. Způsobuje nedostatek vitamínu C zvýšenou krvácivost dásní? anone 4.Obsahuje nejvíce vitamínu C citrón?anone 5. Je vitamín B důležitý pro činnost nervové soustavy? anone 6.Ovlivňuje vitamín K srážlivost krve?anone 7.Způsobuje nedostatek vitamínu E šeroslepost?anone 8. Je doporučená denní dávka vitamínu A větší než 1 mg? anone

Kontrola úkolu 6 1. Může nedostatek vitamínů způsobit závažná onemocnění? anone 2.Je vitamín C rozpustný v tucích?anone 3. Způsobuje nedostatek vitamínu C zvýšenou krvácivost dásní? anone 4.Obsahuje nejvíce vitamínu C citrón?anone 5. Je vitamín B důležitý pro činnost nervové soustavy? anone 6.Ovlivňuje vitamín K srážlivost krve?anone 7.Způsobuje nedostatek vitamínu E šeroslepost?anone 8. Je doporučená denní dávka vitamínu A větší než 1 mg? anone

Použité obrázky: Všechny uveřejněné odkazy [cit ], Dostupné pod licencí Public domain na Obrázek 1: Obrázek 6: Obrázek 19: Obrázek 22: Všechny uveřejněné odkazy [cit ], Dostupné pod licencí Creative Commons na Obrázek 2: Obrázek 3: Obrázek 4, 14: Obrázek 5: Obrázek 7: C3%A3%C2%83%C2%B3_green_pepper-garden.jpg C3%A3%C2%83%C2%B3_green_pepper-garden.jpg Obrázek 8: Obrázek 9: Obrázek 10: Obrázek 11: Obrázek 12: Obrázek 13: Obrázek 15: Obrázek 16: Obrázek 17: Obrázek 18: Obrázek 20: Obrázek 21: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.