Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU 8 NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice A UTOR Mgr. Pavla Suchanová TE MATICKÝ CELEK Způsoby vaření R OČNÍK D ATUM TVORBY
Anotace: Materiál je zaměřen na propojení jazykového učiva s odborným vzděláním. Vycházím z aktuálního moderního zdroje, který představuje odbornou terminologii a zprostředkovává autory z jiných kultur. Nabízí srovnání úhlu pohledu na odbornou tematiku. Žáci mají možnost získat a zapamatovat si informace, jež později mohou srovnávat a hodnotit s vědomostmi nabytými v odborných předmětech. Metodické pokyny: aktivita je určena žákům úrovně A2-B1. Použijeme ji jako „post-reading“ aktivitu po prezentaci a prostudování předchozího materiálu. Může být použito jako rychlé opakování nebo test na závěr vyučovací jednotky nebo jako „warm up“ na začátku nové hodiny. Trvání-15 min.
exercises
________is a form of _____ -heat cooking that uses a very _____pan and a small amount of ______to cook the food very_______. Like other dry-heat cooking methods, sautéing browns the food's surface as it________. Dry /fat /cooks / hot /sautéing /quickly
_______and broiling are dry-heat cooking methods that rely on heat being_________ through the air from an open_______. Because air is a conductor of heat,_______ and grilling require the food to be quite_______ to the heat source. Grilling/ flame/ conducted/ close/ broiling/ poor
Poaching,_______ and boiling are three different _______ -heat cooking methods where______ is cooked either in _____water or in some other cooking_______ such as broth, stock or. /Liquid/ wine / simmering/ moist / hot/ food
The food is cooked either in hot water or in some other cooking liquid such as broth, stock or wine. Cooking methods that rely on heat being conducted through the air from an open flame. Dry-heat cooking that uses a very hot pan and a small amount of fat to cook the food very quickly. ___________________
Example- Boiled eggs, boiled potatoes __________________________________
1. Sautéing is a form of dry-heat cooking that uses a very hot pan and a small amount of fat to cook the food very quickly. Like other dry-heat cooking methods, sautéing browns the food's surface as it cooks. 2. Grilling and broiling are dry-heat cooking methods that rely on heat being conducted through the air from an open flame. Because air is a poor conductor of heat, broiling and grilling require the food to be quite close to the heat source, which in this case is likely to be an open flame. 3. Poaching, simmering and boiling are three different moist-heat cooking methods where food is cooked either in hot water or in some other cooking liquid such as broth, stock or wine. 4. Poaching, simmering and boiling, grilling and broiling frying and sautéing 5. Různé odpovědi žáků, možno použít slovníky
ALFARO, Danilo. About.com Culinary Arts: About.com Culinary Arts. [online]. [cit ]. Dostupné z: