FOOD Mgr. Petr Kalus. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_5. AJ.19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady03Číslo DUM.
Advertisements

y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Roman Chovanec Název šablonyIII/2.
Z Á KLADN Í Š KOLA NOV Á ROLE, OKRES KARLOVY VARY JAZYK A JAZYKOV Á KOMUNIKACE CIZ Í JAZYK SLOVN Í Z Á SOBA Food VY_32_INOVACE_AJ_SO_04 Vypracovala: Mgr.
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_AJ3E Ročník: II. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
1 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Syrovátková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zdravotnický asistent, třetí a čtvrtý ročník Food and cooking Autoři: Mgr. Přemysl Kozmík, Mgr. Jitka Skopalová SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent,
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_AJ2V Ročník: I. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
In the grocery Autor: Mgr. Alžběta Fojtů Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_AJ_CM Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Helena Zikmundová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_AJ2V Ročník: I. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 01Číslo.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady31Číslo DUM.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Syrovátková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Restaurant, cooking – 6.ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Restaurants and meals Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Renata Vondráková.
English breakfast Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Renata Vondráková.
National cuisine Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Renata Vondráková.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_AJK-3.PT-21-Jídlo a nápoje Název školyStřední odborná škola a Střední odborné učiliště,
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Pavla Šrubařová AUTOR: Mgr. Pavla Šrubařová VY_22_INOVACE_AKON_21_May_Day.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_3B_09_Food and drink 1 TÉMA.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Food - collocation Číslo vzdělávacího materiálu: AJ2-26 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ27 Název školySPŠ a.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Miroslava Jarkulišová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ Jazyk anglický TEMA: Food and drink ČÍSLO PROJEKTU:
Easter in Great Britain NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Miroslava Jarkulišová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ Jazyk anglický TEMA:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ29 Název školy SPŠ a.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ36 Název školy SPŠ a.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ilona Jurčeková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_AJ_12 TÉMA:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ24 Název školy SPŠ a.
T HE UK: N ATIONAL E CONOMY Mgr. Petr Kalus. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_2. AJ.05.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Anglický jazyk 5 Autor: Mgr. Jaroslava Ledererová MORNING AFTERNOON I get up at …. I have a shower and breakfast.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. Food and meals Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAngličtina:
Food Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Angličtina: The USA Datum vytvoření Ročník.
Kliknutím lze upravit styl předlohy. Typical daily meals Food in the past Jakub Jambor, Jakub Baštinec Tento projekt byl realizován za finanční podpory.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Dagmar Suchomelová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6/09_Daily meals TEMA: DINNER ČÍSLO PROJEKTU:
Jídlo(Food, Meals) B1 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAngličtina: ústní zkouška Datum vytvoření
The USA national symbols
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu)
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu)
Anglický jazyk – slovní zásoba Autor: Mgr. Vlasta Skořepová
1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu)
Cooking and restaurants
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu) TOPIC: Meals
FOOD AND MEALS - GEOGRAPHY
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu)
Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Describing photos. Food
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Shane Paul Hertnon Název materiálu:
ANJ - komunikační situace Ročník, obor: 4. ročník, ekonomické lyceum
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Digitální učební materiál
British Typical Meals and Meal Times
Czech cuisine Mgr. Zdislava Šmídová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Translation 21/01 Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Breakfast is the most important meal of the day. Paul si dává velkou snídani hlavně o víkendech. Paul.
AUTOR: Mgr. Alena Kaĺavská NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Food TEMA: Food
Transkript prezentace:

FOOD Mgr. Petr Kalus

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_5. AJ.19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vytvořeno: říjen 2012 Ročník: 3. ročník a 4. ročník – čtyřleté gymnázium (RVP-G), Septima a Oktáva – osmileté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblastJazyk a jazyková komunikace Vzdělávací oborAnglický jazyk Tematický okruhFOOD Tento materiál byl vytvořen jako osnova pro maturitní okruh: Food na Gymnáziu a JŠ Svitavy na několik tematicky propojených hodin (pro výklad i opakování – shrnutí učiva). Obsahuje přehled slovní zásoby a základní frazeologie doplněný o cvičení na upevnění a procvičení dané slovní zásoby(doplňování, reakce na otázky, apod. ). Zahrnuta jsou i cvičení na samotný rozvoj mluvní dovednosti v dané tematické oblasti. Materiál je primárně zaměřen na dva poslední ročníky gymnázia, i přesto se dá využít i v nižších ročnících osmiletého i čtyřletého studia vcelku nebo jeho jednotlivé části. Pomůcky: interaktivní tabule

FOOD MEAT FRUIT AND VEGETABLES BAKERY PRODUCTS DAIRY PRODUCTS

Meat beef: meat from cows veal: meat from young cows poultry: meat from birds pork: meat from pigs game: meat from wild amimals fish: meat from fish ( tuna, trout, salmon, carp, cod) mutton: meat from sheep lamb: meat from a lamb hovězí telecí drůbeží maso vepřové maso zvěřina ryby skopové jehněčí

Bakery products bread (white bread, whole wheat bread) rolls baguette pastries cookies cake biscuits short bread tortilla

Fruit and vegetables lemon/lem. ə n/citrón lime/laɪm/limetka peach/pi:tʃ/broskev apricot/eɪ.prɪ.kɒt/meruňka melon/mel. ə n/meloun plum/plʌm/švestka fig/fɪg/fík cherry/tʃer.i/třešeň grapefruit/greɪp.fru:t/grep

Fruit and vegetables mango/mæŋ.g ə ʊ/ mango strawberry/strɔ:.b ə r.i/jahoda raspberry /rɑ:z.b ə r.i/ malina blueberry /blu:b ə r.i/borůvka blackberry /blæk.kʌr.ənt/ostružina gooseberry /gʊz.b ə r.i/angrešt cranberry /kræn.b ə r.i/brusinka blackcurrant /blæk.kʌr. ə nt/černý rybíz redcurrant /red.kʌr. ə nt/červený rybíz

Fruit and vegetables coconut /kəʊ.kə.nʌt/kokos avocado /æv.ə.kɑ:.d ə ʊ/avokádo kiwi /ki:.wi:/kiwi pineapple /paɪn.æp.l̩/ananas pear /pe ə r/hruška mandarin /mæn.d ə r.ɪn/ mandarinka grape /greɪp/hrozno nectarine /nek.tər.i:n/nektarinka

Fruit and vegetables broccoli /brɒk. ə l.i/brokolice leek /li:k/pórek garlic /gɑ:.lɪk/česnek onion /ʌn.j ə n/cibule courgette /kɔ: ʒ et/cuketa pepper /pep. ə r/paprika spinach /spɪn.ɪtʃ/špenát cauliflower /kɒl.ɪflaʊ.ər/ květák

Fruit and vegetables celery/sel. ə r.i/ celer (řapíkatý) radish/ræd.ɪʃ/ ředkvička lettuce/let.ɪs/salát cabbage/kæb.ɪ dʒ /zelí aubergine/ ə ʊ.b ə. ʒ i:n/ lilek cucumber/kju:.kʌm.b ə r/ okurka (salátová) beetroot/bi:.tru:t/červená řepa

Fruit and vegetables asparagus/ ə spær. ə.g ə s/chřest Brussels sprout /brʌs. ə lz spraʊt/ kapusta růžičková pumpkin /pʌmp.kɪn/dýně artichoke /ɑ:.tɪ.tʃəʊk/artyčok spring onion jarní cibulka shallot /ʃəlɒt/šalotka parsnip /pɑ:snɪp/pastinák

Ways of preparing food boil – food is put in water that is boiling grill – cooking food under a very hot surface bake – cooking cakes or bread in the oven roast – cooking meat or potatoes in the oven fry – cooking food in frying pan with hot oil stew – cooking meat or vegetables slowly in a little liquid

Taste bitter fruity meaty salty sweet mouth-watering bland spicy tasty WHAT DOES IT TASTE LIKE?

TEXTURE creamy chewy greasy crisp dry tough crunchy

SELF-CHECK Translate the following words and put them into the correct category: meat, fruit and vegetables, dairy products, texture, taste, bakery products. 1.skopové11. mastný21. sladký 2.cuketa12. okurka22. žvýkavý 3.mango13. drůbež23. bez chuti 4.ostružina14. červená řepa24. telecí 5.chutný15. lilek25. zvěřina 6.lákavý16. jehněčí26. kořeněný 7.květák17. vepřové27. zelí 8.salát18. chléb28. špenát 9.maliny19. bageta29. celer 10.hroznové víno20. šalotka30. rohlík

MEATFRUIT AND VEGETABLES BAKERY PRODUCTS TASTETEXTURE lamb skopové poultry drůbež pork vepřové veal telecí game zvěřina courgette cuketa mango blackberry ostružina cauliflower květák lettuce salát raspberry maliny grapes hroznové víno bread chléb baguette bageta tasty chutný mouth-watering lákavý greasy mastný sweet sladký chewy žvýkavý bland bez chuti roll rohlík spicy kořeněný

MEATFRUIT AND VEGETABLES BAKERY PRODUCTS TASTETEXTURE cucumber okurka beetroot červená řepa aubergine lilek shallot šalotka cabbage zelí spinach špenát celery celer

MEALS OF THE DAY Breakfast the first meal of the day light and easy to digest vs. rich and substantial breakfast traditional English breakfast vs. the Czech one breakfast menu: cereal, bread or rolls, butter, jam, salami, cheese, ham, scrambled eggs, yoghurt, fresh fruit and vegetables, porridge a day with breakfast vs. a day without breakfast

MEALS OF THE DAY Morning snack usually something light schoolchildren eat their snack at school morning snack menu: fruit, vegetables, yoghurt, sandwich and something sweet

MEALS OF THE DAY Lunch the main meal of the day (the Czechs vs. the English) mostly eaten at schools, company cafeterias or restaurants (workdays vs. weekends) eaten between noon and 1 p.m. consists of a starter (soup), the main menu (cooked meat and some side dish), dessert (cake)

MEALS OF THE DAY Afternoon snack often a piece of cake with some tea or milk sandwiches and pies are also common very similar to the morning menu

MEALS OF THE DAY Dinner the last meal of the day the main meal of the day for the English eaten around 6 p.m. some Czechs prefer warm meals dinner menu: sausage with mustard, pancake, soup, hard-boiled eggs … It is vital to drink enough liquids during the day.

Eating out Why do people eat out? meet friends try out new dishes/specialities have a chat with colleagues or relatives business meetings time pressure: take-away restaurants

Self-check Answer the following questions in detail. 1.What can you say about the meals of the day? 2.What is the difference between English and Czech lunch? 3.Why do people eat out? Do you like eating out?

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a literatura 1.VINCE, Michael. FCE Language Practice. Oxford: Macmillan Publishers Limited, 2003, ISBN SMITH-DLUHÁ, Gabrielle. Angličtina Otázky a Odpovědi. Dubicko: Infoa, 2008, ISBN EL-HMOUDOVÁ, Dagmar. Angličtina Maturitní Témata. Třebíč: Petra Velanová, 2006, ISBN SMITH-DLUHÁ, Gabrielle. Anglicko-česká maturitní témata. Dubicko: Infoa, 2002, ISBN CAMBRIDGE UNIVERSITY. Cambridge Advanced Learner's Dictionary. Cambridge : Cambridge University Press, 2003, ISBN Veškeré použité obrázky pocházejí z otevřené galerie Microsoft Office (Powerpoint 2010).