Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rybníky a rybníkářství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rybníky a rybníkářství"— Transkript prezentace:

1 Rybníky a rybníkářství

2 Největší rybníky Největší rybník v české republice je rybník Rožmerk(647 ha) na Třeboňsku v jihočeském kraji.

3 Rybník Rožmberk Rožmberk je rozlohou největší rybník v Jihočeském kraji a v České republice.Nachází se v okrese Jindřichův Hradec přibližně 6 km severně od centra Třeboně. Délka hráze je 2430 m, šířka u paty 55 m, v koruně 13,5 m a výška 11,5 m. Rozloha vodní plochy činí 489 ha.Objem zadržené vody 6,2 mil. m. Maximální hloubka dosahuje 10 m. Leží v nadmořské výšce 426 m.

4 Jakub Krčín Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan (1535 Kolín nebo Polepy – 1604 Sedlčany) byl jeden z nejznámějších českých rybníkářů. Vybudoval největší rybník v České Republice Rožmberk a vybudoval také další rybník na Třeboňsku Svět původně Nevděk

5 Bezdrev Bezdrev je druhým největší rybník nejen v Jihočeském kraji ale i v celé České republice, produkcí ryb však zaujímá místo první.Je největším rybníkem v okrese České Budějovice. Leží 4 km západně od Hluboké nad Vltavou mezi silnicemi z Českých Budějovic do Vodňan a do Týna nad Vltavou nedaleko od zámečku Ohrada.

6 Nesyt Nesyt  je největší rybník v Jihomoravském kraji a na Moravě vůbec a sedmý největší v Česku. Nachází se u Sedlece. Jde o jeden z Lednických rybníků. Vodní plocha má rozlohu  ha (296 ha). Dosahuje maximální hloubky 5,5 m a objem činí 4,7 mil. m³. Leží v nadmořské výšce 175 m.

7 Dehtář Dehtář je sedmý největší rybník v Jihočeském kraji a desátý v celé České republice. Je to třetí největší rybník v okrese České Budějovice. Nachází se 15 km na západ od Českých Budějovic, na území obce Žabovřesky. Vodní plocha má rozlohu 246 ha. Zemní hráz je dlouhá 234 m a vysoká 10 m. Objem vody je 6,5 mil. m³. Největší hloubka je 6,0 m. Leží v nadmořské výšce 406 m.

8 Ryby v česku Amur bílý - pochází z Číny. K nám byl dovezen v r Obývá střední a dolní úseky řek, přizpůsobil se i podmínkám v rybnících.Průměrná váha lovených amurů 2-4 kg. Kapr obecný - nejvýznamnější ryba našeho rybníkářství.Nemá dobu hájení. Průměrná váha lovených kaprů je 2 kg. Lín obecný – vyskytuje se v pomalu tekoucích vodách i stojatých vodách. Průměrná váha lovených línů mezi 0,25 - 0,40 kg.

9

10

11


Stáhnout ppt "Rybníky a rybníkářství"

Podobné prezentace


Reklamy Google