Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vodní nádrže.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vodní nádrže."— Transkript prezentace:

1 Vodní nádrže

2 Obsah Dlouhé stráně- nejvýkonnější vodní nádrž v ČR
Dalešice- nejvyšší vodní nádrž v ČR Rozkoš- 8. největší přehrada v ČR Liberecká přehrada- přehrada z LBC Přehrada Josefův Důl- zdroj pitné vody Přehrada Pařížov- jedna z nejstarších

3 Dlouhé stráně Z hlediska energetiky je česká „nej“ na přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé Stráně: největší instalovaný výkon 2x325 MW, největší spád 510,7 m a největší reverzní Francisovy turbíny v Evropě (325 MW).

4

5 Dalešice Vodní dílo Dalešice je přečerpávací vodní nádrž, která leží na řece Jihlavě jihovýchodně od Třebíče. Byla postavena v letech 1970 až 1978 a její součástí je dolní nádrž Mohelno. Vzdutí hladiny je dlouhé 22 km a sahá až k obci Vladislav. Maximální objem nádrže 127,3 mil. m³ patří k největším na Moravě. Nadmořsk výška vodní plochy je 381,5 m.

6 Vodní dílo Dalešice na středním toku řeky Jihlavy zahrnuje dvě nádrže - hlavní nádrž u Kramolína a vyrovnávací nádrž u Mohelna. Bylo vybudováno pro tyto účely: - přečerpávací vodní elektrárna - zásobování atomové elektrárny u Dukovan vodou z vyrovnávací nádrže - zajištění vody pro závlahu pozemků - zásobování průmyslovou vodou - ochrana před povodněmi - zlepšení hygienických poměrů na toku - turistika a rekreace při zachování nezastavěné přírody na velké části břehů, zejména pravého břehu

7

8 Rozkoš Vodní nádrž Rozkoš, s nadsázkou též přezdívaná Východočeské moře, je vodní dílo na Rozkoši v Úpsko-metujské tabuli. Podle rozlohy je osmou největší přehradou v České republice. Účelem vodního díla je protipovodňová ochrana, nadlepšení průtoků v Labi, rekreace, vodní sporty a chov ryb pro sportovní i komerční využití. Ochrannou funkci plní ve vztahu k řece Úpě, která se vlévá do Labe. Rozkoš je zastávkou tažného ptactva, je zde provozován sportovní rybolov.

9 Hlavní výtoková hráz je v koruně 412,5 metrů dlouhá a vede po ní 6 metrů široká asfaltová silnice, samotná koruna je 8,5 metrů široká a její výška nad základem je 26,4 metrů. Zajímavé je, že přehrada nemá bezpečnostní přeliv, jeho funkci plní vzdouvací objekt ve Zlíči. Samotná nádrž je rozdělena tzv. Rovenskou hrází do dvou částí, hráz je 1,7 kilometrů dlouhá a na západní straně u Spyty je opatřena 200-ti metrovým betonovým přelivem. Nádrž je napájena Rozkoší, Rovenským potokem a přivaděčem z Úpy. Přivaděč z Úpy je dlouhý 2,34 kilometru.

10

11 Liberecká přehrada Přehrada Harcov: Harcovská nebo také Liberecká přehrada, je v údolí Harcovského potoka. Její hráz má výšku 20,5 metru, je 157 metrů dlouhá a její koruna se nachází 13 metrů nad okolním terénem. Je schopná zadržet maximálně m3 vody. Přehrada zadržuje vodu z povodí 14,78 km2. Tato vodní nádrž dnes slouží zejména jako rekreační místo obyvatel Liberce, původně však byla navržena na ochranu města před povodněmi a jako zásobárna vody pro potřebu průmyslu.

12

13 Josefův Důl Přehrada Josefův Důl:Přehrada se nachází v severních Čechách, v Jizerských horách, v obci Josefův Důl. Přehrada má rozlohu 1,38km2 , objem m2 a průměrnou hloubku 10m. Je široká 4,5m a vysoká 44m. Přítok a odtok vody je z řeky Kamenice (povodí Jizery). Slouží jako zdroj pitné vody a na výrobu elektřiny.

14

15 Přehrada Pařížov Tato přehrada je jedna z nejhezčích a nejstarších přehrad na území ČR, leží na řece Doubravě nad obcí. Podnětem k výstavbě přehrady byly velké vody z let 1885, 1888 a 1897, které patřily tehdy k největším na Doubravě. Výstavba probíhala v období let 1908 až Původní určení díla byla ochrana před povodněmi a nalepšení průtoku v suchých obdobích, v současné době je ještě užitek rozšířen o výrobu elektrické energie. Nádrž také užívá místní organizace Českého rybářského svazu Běstvina jako Sportovní vodu.

16


Stáhnout ppt "Vodní nádrže."

Podobné prezentace


Reklamy Google