Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OBYVATELSTVO AMERIKY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OBYVATELSTVO AMERIKY."— Transkript prezentace:

1 OBYVATELSTVO AMERIKY

2 Amerika obecně Amerika se skládá ze tří patrných částí - Severní Ameriky, Střední Ameriky a Jižní Ameriky. Severní a Jižní Amerika jsou považovány za dva samostatné kontinenty. Tradičním datem objevení Ameriky Evropany je rok 1492, kdy k břehům tohoto světadílu pod španělskými vlajkami přirazila flotila vedená Kryštofem Kolumbem. Z Evropy však s velkou pravděpodobností vstoupili na americkou půdu jako první Vikingové, a to již o několik stovek let dříve.

3

4 AMERICKÉ RASY A ETNIKY Podle odhadu z roku 2005 tvoří 74,7 % obyvatelstva běloši, 12,1 % černoši/Afroameričané, 4,3 % Asiaté, Indiáni a Eskymáci 0,8 %, jiná nebo více ras tvoří 7,9 %. V těchto číslech je zahrnuto 14,5 % těch, kdo se považují za jednu z těchto etnických skupin a zároveň za Hispánce nebo Latinoameričany.

5

6 AFROAMERIČANÉ Afroameričané je novodobé označení těch obyvatel Spojených států amerických, kteří mají díky svému africkému původu tmavou barvu pleti a ostatní znaky afrického původu. V nejužším pojetí se termín vztahuje jen na potomky černošských předků (včetně mulatů či míšenců), zejména bývalých otroků v USA, v nejširším pak na veškeré černochy v Severní i Jižní Americe.

7 ESKYMÁCI Eskymáci či Inuité („Lidé“) je etnonymum pro skupinu domorodých obyvatel mongoloidního původu severní části Severní Ameriky. Částečně žijí polokočovným typem života, v létě pod stany z kůže a v zimě ve sněhovém iglú nebo v polopodzemních obydlích ze dřeva a drnů. Přežití ve studených oblastech jim usnadňovalo mnoho vynálezů. např. kajak, olejová lampa a iglú. Z dopravních prostředků využívali hlavně čluny.Pro pohyb na souši sloužily sněžnice a zejména saně se psím spřežením.

8 Indiáni V dnešní době indiáni stále často žijí v rezervacích, které mají vyjednány smlouvy s vládou USA a mají i občanství té které rezervace. V současnosti jich ale mírná většina žije mimo rezervace, hlavně ve velkých městech. Největší indiánskou komunitou je dnes národ Navahů. Největší populace indiánů dnes mají státy Oklahoma (bývalé Indiánské teritorium), Arizona, Nové Mexiko (rezervace Navahů), Aljaška (část z toho Eskymáci a Aleuti) a dále státy Velkých plání jako Severní Dakota, Jižní Dakota a Montana.

9

10


Stáhnout ppt "OBYVATELSTVO AMERIKY."

Podobné prezentace


Reklamy Google