Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol"— Transkript prezentace:

1 „Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol
v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2. stupeň Sekce: základní Předmět : zeměpis Téma / kapitola : Hlavní světová náboženství

2 Definice Lidská rasa je skupina lidí, kterou spojuje dlouhodobý společný vývoj, v jehož průběhu se vlivem rozdílného prostředí vytvořily shodné morfologické a fyziologické znaky (barva pleti, barva a tvar vlasů, očí, rysy tváře, tvar lebky, nosu, atd. ).

3 Nejčastější dělení europoidní (bílá) - běloši. Je původem v Evropě, západní Asii a severní Africe. mongoloidní (žlutá) - zahrnuje skupinu mongolskou, Inuity (Eskymáky), americké Indiány a Austronésany. Je rozšířena především ve východní a jihovýchodní Asii, Severní a Jižní Americe. negroidní (černá) - černoši, hanlivě negři. Původem je v subsaharské Africe. australoidní - patří sem Austrálci aj.

4 rozšiřování lidí po zemi

5

6 míšenci Další rasově smíšené populace:
Mestici – (europoidní+mongoloidní) Mulati – (europoidní+negroidní) Zambové – (negroidní+mongoloidní) Další rasově smíšené populace: Malgaši – (negroidní+mongoloidní) Kreolové – (europoidní+negroidní) Cambujo = mongoloidní a zambo Kastico = europoidní a mestic Kajot = mestic a mulat = podíl všech tří plemen

7

8 rasismus tvrdí, že odlišný vývoj různých lidských ras a etnik vede k tomu, že rasy si nejsou rovny. V praxi pak tento názor v řadě případů vedl (či stále ještě vede) k rasové segregaci (oddělení, vyloučení) a diskriminaci (znevýhodnění), a ve výjimečných případech i k pokusům o vyvraždění nepřátelských skupin.

9 Apartheid, rasismus

10 Apartheid N.Mandela bantustan je název pro uměle vytvářená území existující v JAR pro původní černošské obyvatelstvo z důvodů jejich rasové segregace, jednalo se o jistou formu rezervací. V Jihoafrické republice byl apartheid oficiální státní politikou do r.1990. Projevoval se oddělením dopravních prostředků pro bělošské a takzvané barevné obyvatele. Černošské obyvatelstvo nemělo přístup do restaurací, kin, parků, pláží, škol, nemocnic a jiných zařízení a veřejně přístupných míst určených bělochům. Obyvatelé se dělili na bílé, barevné a černé.

11 POUŽITÉ ZDROJE http://www.sodahead.com http://www.webstuffscan.com
11


Stáhnout ppt "„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol"

Podobné prezentace


Reklamy Google