Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obyvatelstvo a sídlo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obyvatelstvo a sídlo."— Transkript prezentace:

1 Obyvatelstvo a sídlo

2 v roce 2012 (květen) žije na Zemi více než 7 mld. obyvatel
osídlení na Zemi není rovnoměrné – nejvíce obyvatel žije v oblastech s dobrými přírodními podmínkami v místech s předpoklady pro rozvoj hospodářství (dostatek nerostných surovin) podle biologických znaků dělíme lidi do tří základních lidských ras: a. europoidní b. mongoloidní c. negroidní d. australoidní (neuznávají všichni autoři)

3 míšenci základních ras
europoidní r. mulat mestic negroidní r. mongoloidní r. zambo

4 mimo biologických znaků rozdělujeme lidi také podle znaků kulturních:
1. příslušnost k národu 2. jazyk 3. náboženství

5 NÁROD území kultura historie jazyk
národ: společenství lidí, kteří dlouhodobě žijí a pracují na stejném území a mají společnou historii, jazyk a kulturu území kultura historie NÁROD sounáležitost jazyk

6 každý národ se dorozumívá společným jazykem = jazyk národní
světové jazyky (domluvíme se jimi v různých částech světa) např. angličtina, francouzština, španělština grafické znázornění jazyka je písmo

7 náboženství: nejrozšířenější náboženství: křesťanství židovství (judaismus) islám buddhismus hinduismus

8 státní zřízení: monarchie – v čele stojí monarcha konstituční – panovník omezen ústavou absolutní – panovník má neomezenou moc republika – v čele stojí většinou prezident vládu v zemi si volí sami občané státy podle správního uspořádání: státy jednotné (např. ČR) státy složené – federativní (např. USA)

9 Sídla obydlená místa na Zemi typy sídel: venkovská
městská: větší rozloha vysoká hustota osídlení a hustá zástavba plní více funkcí (vzdělávací, kulturní …) jiný způsob života velkoměsto: město s počtem obyvatel nad 1 milion aglomerace: město se svým okolím slum: nelegálně vystavená chudinská čtvrť, postavená z různých materiálů (Rio de Janeiro, Bombaj)


Stáhnout ppt "Obyvatelstvo a sídlo."

Podobné prezentace


Reklamy Google