Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AMERIKA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AMERIKA."— Transkript prezentace:

1 AMERIKA

2 Otázky ? Kdo byli původní obyvatele Ameriky? Jak přišli ke svému jménu? Kdo objevil Ameriku? Po kom se tento kontinent jmenuje Amerika?

3 2. největší kontinent složený: Severní, Střední a Jižní Amerika

4 Úkoly Které souostroví patří do Střední Ameriky?
Na které polokouli leží celý kontinent? Kterým světadílům je Amerika nejblíže? Které oceány oddělují Ameriku od ostatních světadílů? Která okrajová moře Atlantského oceánu omývají břehy Ameriky? Vyhledejte největší zálivy, poloostrovy a ostrovy Ameriky Najděte největší ostrov Ameriky, je to současně největší ostrov světa. Najděte Velikonoční ostrovy a Galapágy. Ve kterém oceánu leží? Co je na nich zajímavého?

5 POVRCH

6 pobřeží Severní Ameriky je velmi členité
největší ostrov je: největší poloostrovy jsou: povrch Ameriky tvoří pásma Kordiller a And na západním pobřeží a nížiny a roviny směrem na východ na západním pobřeží je aktivní sopečná činnost a dochází zde k častým zemětřesením

7 Úkoly Najdi nejvyšší bod Severní a Jižní Ameriky
Vyhledejte na mapě názvy amerických nížin

8 PŘÍRODNÍ POMĚRY

9 Podnebí Amerika zasahuje do všech podnebných pásů
podnebí závisí na zeměpisné poloze a reliéfu vliv mořských proudů

10 Přírodní krajiny na kontinentu jsou zastoupeny všechny typy vegetace
nejvíce druhů rostlin a živočichů najdeme v Amazonii

11 Úkoly Které oblasti Ameriky spadají do polárního pásu? Které zvířata zde najdeme? Co je to tundra? Jaké vegetační oblasti najdeme v mírném pásu Ameriky? Co jsou to sekvoje? Do kterého podnebného pásu spadají tropické lesy a savany? Co je to Amazonie? Jaký je rozdíl mezi pampou a prérií? Jak se nazývá nejjižnější část kontinentu? Co hrozí při bezohledném kácení amazonského pralesa?

12 Vodstvo nejmohutnější tok světa: další veletoky:
Velká jezera – největší zásobárna sladké vody na světě největší jihoamerické jezero:

13 Úkoly Která řeka tvoří hranici mezi Mexikem a Spojenými státy?
Najdi 5 kanadsko-amerických velkých jezer Mezi kterými jezery se nacházejí Niagárské vodopády? Jak se jmenuje řeka, která teče z jezera Ontario do moře? Co je to Grand Canyon? Najdi, kde ústí: Amazonka, Rio Grande, Paraná, Orinoko, Colorado, Yukon, Mississippi, Mackenzie

14 Obyvatelstvo potomci původních indiánů, Evropanů a černochů z Afriky
míšenci přistěhovalci jazyky: angličtina, francouzština, španělština, portugalština

15 ÚKOLY Zkuste vysvětlit pojem rasismus
Zjistěte, kdo jsou mestic, mulat, zambo Kde dnes najdeme potomky původních indiánů? Kolik má Amerika celkově počet obyvatel? Jaké je rozložení jazyků v Americe? Jaké naboženství vyznávají lidé v Americe? V kterých částech Ameriky mají největší zastoupení? Kdo to byli Vikingové?

16 AMERICKÉ REGIONY

17 SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
USA vznikly dne 4. července 1776 čtvrtá největší země světa obrovské zásoby surovin X zároveň největší dovozce surovin největší výrobce elektrické energie nejvýkonnější hospodářství na světě obrovská vojenská a politická moc ve světě kvalitní dopravní síť

18 ÚKOLY Znáš nějaké symboly USA? Co znamená zkratka USA?
Jaké suroviny mají na svém území USA k dispozici? Jaký typ elektráren převažují na území USA? Jaká je měna v USA? Kolik časových pásem zahrnuje území USA? Proč je na území USA důležitá rozvinutá dálniční a železniční síť?


Stáhnout ppt "AMERIKA."

Podobné prezentace


Reklamy Google