Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business."— Transkript prezentace:

1

2 KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

3 Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07./2.2.00/29.0019. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Pasivní dům musí být do detailů promyšlený a navržený tak, aby při co největším komfortu měl co nejnižší potřebu energie na vytápění. Důležitá je orientace ke světovým stranám, optimalizace velikosti okenních otvorů k jednotlivým světovým stranám, optimalizace obálky budovy vůči podlahové ploše…. Dříve se prosazovalo tzv. zónování budovy, tedy orientovat na severní fasádu místnosti, které se vytápí na nižší teplotu (např. spíž, šatna) tak, aby tvořily další „vrstvu“ tepelné izolace. Bylo ovšem zjištěno, že vzhledem k tomu, že tepelné izolace mezi jednotlivými místnostmi v rámci jednoho bytu jsou minimální, toto zónování nemá praktický význam.

5 Při návrhu místností je nutné nezapomenout na dostatek obslužných prostor, jako jsou úložné prostory, technická místnost apod. Je také nutné si uvědomit souvislosti v provozu domácnosti. Proto se již upouští od samostatných malých kuchyní, které se nově stávají součástí obytného prostoru. Konstrukce stavby je nutné volit i v souvislosti s akumulací tepla, zejména slunečních zisků. Proto není vhodné podlahové vytápění do těch částí místností, kde lze předpokládat dopad slunečních paprsků.

6 Při návrhu pasivního domu je nutné vzít v úvahu nejen současné okolí stavby, ale i budoucí. Je nutné se seznámit s územním plánem, pokud existuje a je nutné i promyslet jeho možné změny. Pokud územní plán není zpracován, je nutné ještě více zvážit alternativy okolní možné zástavby či osázení stromy.


Stáhnout ppt "KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business."

Podobné prezentace


Reklamy Google