Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Živá příroda ve škole

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Živá příroda ve škole"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: Živá příroda ve škole
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/ Datum : Téma : Plazi Název : Chameleon jemenský Ročník : 2.-5. Autor : Mgr. Dagmar Rolencová

2 Anotace Materiál je určen jako doplněk učiva Přírodovědy 5. ročník – podnebné pásy .

3 Chamaeleo calyptratus
Chameleon jemenský Chamaeleo calyptratus

4 Zařazení v živočišné říši
Říše: živočichové Kmen: strunatci Podkmen: obratlovci Třída: plazi Řád: šupinatí Podřád: ještěři Čeleď: chameleonovití Rod: chameleon

5 Výskyt v přírodě Je to druh velkých chameleonů.
Žije v Jemenu a Saudské Arábii – v horských oblastech. Může pobývat v nadmořské výšce m.n.m.. Většinu života prožije ve větvích stromů. Na zem slézají samičky pouze v době snášení vajec.

6 popis Velikost těla i s ocasem: samec – 50 cm samice – do 45 cm.
Hmotnost: samec – 200 – 300 g samice - 80 – 130 g. V období růstu svléká kůži v tzv. cárech – pomáháme vlhčením. Věk: samec – až 6 let samice – 3 – 4 roky (život zkracují snůšky).

7 Stavba těla Kůže vypadá jakoby tvořená z perliček.
Má schopnost barvoměny. Na hlavě je tzv. přilba. Oči jsou pohyblivé nezávisle na sobě, každým okem se dívá jinam. Na hřbetě a pod krkem je hřeben se špičatými šupinami. Prsty na nohách jsou srostlé do kleštiček. Samci mají na zadních končetinách výrůstky – ostruhy.

8 Stavba těla Ocas je dlouhý zhruba jako tělo, při pohybu po stromech
slouží jako další noha a opora, v klidu je stočený do klubíčka. V tlamě je uložen jazyk – složený do harmoniky, konec je lepkavý. Při lovu je jazyk z tlamy „vystřelen“. V tlamě jsou malé zoubky – kousnutí bolí. Na hrdelní lalok raději nesaháme – poškození jazyka. Mají kloaku – společný vývod trávicí, vylučovací a pohlavní soustavy.

9 smysly Nejdůležitějším smyslem je zrak – uvádí se , že vidí i na 2 km a na 1 km zaostří. - okohybné svaly otáčejí okem všemi směry, jedním okem se dívá dopředu, jedním dozadu. Sluch je velmi špatný – vnímají pouze vibrace. - nemá ušní otvory. Chuťové a čichové orgány jsou zakrnělé – nemají pro chameleona význam.

10 ubytování Terárium – rozměr minimálně 50 x 50 x 90 cm.
- pro mládě může být i menší. - nedáváme na zem, chameleon má rád rozhled. Nad terárium umístíme osvětlení – hřeje a dává světlo. Podestýlka – rašelina smíchaná s pískem nebo substrát pro tropická terária. - udržujeme vlhkou. Větve a živé rostliny na šplhání – pozor na jedovaté a příliš silné. Udržujeme vlhkost – 3 x týdně rosíme.

11 potrava Hlavní složkou potravy jsou cvrčci Potravu doplňujeme minerály. Dále – moucha pavouk octomilka šváb kobylka Vodu olizuje z větviček a listů.

12 zbarvení Barvu mění v závislosti na teplotě, náladě, intenzitě světla, věku, březosti samice, zdravotním stavu. Barvu mění díky barvivu v kůži. Samečci jsou barevnější. Nejčastější zbarvení je zelená, tyrkysová, žlutá hnědá až černá. Chameleon neumí změnit barvu podle okolního prostředí.

13 rozmnožování Jedinci starší 1 roku – vyspělý jedinec.
Samec se před samicí ukazuje – zbarvuje, zploští tělo. Po oplození samice samce odhání – otvírá tlamu, syčí, kýve se ze strany na stranu. Oplozená samice je zbarvena do tmava se žlutými flíčky. Oplozenou samičku dobře krmíme a dostatečně zvlhčujeme, dodáváme vápník. Po 20 – 30 dnech vyhrabe na zemi noru a naklade až 50 vajíček. Vejce vyhrabeme a přendáme do inkubátoru. Proces líhnutí trvá asi 180 dní. líhnutí

14 3.Větve mám na: a) šplhání
Pracovní list 3.Větve mám na: a) šplhání b) šlehání c) drbání 1. Pocházím : a) z Jemenu b) z Plamenů c) z Kamenů 2. Jím: a) prcky b) cvrčky c) kočky

15 5. Moje kůže je jako: a) z berliček
Pracovní list 4. Mám skvělý: a) prak b) zrak c) vlak 6. Na hlavě mám a) přilbu b) helmu c) šelmu 5. Moje kůže je jako: a) z berliček b) z koleček c) z perliček

16 Citace Slide 2: KUPOS. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: =cs Slide 3: GEOFF. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 4: RBRAUSSE. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 5: ORCHI. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: selang=cs Slide 6: BILLYBIZKIT. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: g?uselang=cs

17 Citace Slide 8: FRANK WOUTERS FROM ANTWERPEN, BELGIUM. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 10: Obr.1: GEYERSBERG, PROFESSOR EMERITUS HANS SCHNEIDER. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: pg?uselang=cs Obr.2: ALVESGASPAR. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3: QUARTL. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

18 citace Slide 10: Obr.4: KARWATH, André. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _side_(aka).jpg Obr.5: ALPERT, Gary. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.6: GELLER-GRIMM, Fritz. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 11: SDUNZIK, Norbert. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: s.jpg Slide 12: FRANKE, Kerstin. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 13,14: JOHNSON, Steven G.. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název projektu: Živá příroda ve škole"

Podobné prezentace


Reklamy Google