Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Živá příroda ve škole

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Živá příroda ve škole"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: Živá příroda ve škole
projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/ Datum : Téma : Sloni Název : Slon africký Slon indický Ročník : Autor : Mgr. Jan Šváb

2 Anotace Tento digitální vzdělávací materiál (DVM) bude sloužit jako doplňkový materiál k výuce přírodopisu v 6., 7. a 8.ročníku v rámci učiva: ,,Vývoj, vývin a systém živočichů´´ ,,Významní zástupci jednotlivých skupin živočichů - strunatci (paryby, ryby, obojživelníci, plazi, ptáci)´´ ,,Rozšíření, význam a ochrana živočichů´´ ,,Projevy chování živočichů´´ ,,Stavba těla, stavba a funkce jednotlivých částí těla´´ Zdroj témat: ŠVP Škola pro každého č.j. 27/2007/b/upravená verze

3 O slonech obecně Řezáky – prodlouženy v kly.
Kůže – se silnou vrstvou podkožního tuku, bez srsti (přizpůsobení se vodnímu prostředí). Svalnatý chobot (chrupavčitý konec) – vytvořen z horního pysku a nosu (nozdry na jeho konci). ! CHOBOT NESLOUŽÍ K PITÍ, slon jím vodu nasaje, a pak si ji vstříkne do tlamy! Kosti nohou – bez kostní dřeně (pouze houbovitá kost). Lebka – s dutinami (pro ulehčení). Počet zubů – 26 (pouze 4 stoličky, při opotřebení dochází k nahrazení). Varlata – uvnitř těla.

4 Hierarchie živočichů – slon africký
Říše – živočichové (Animalia) Kmen – strunatci (Chordata) Podkmen – obratlovci (Vertebrata) Třída – savci (Mammalia) Řád – chobotnatci (Proboscidea) Čeleď – slonovití (Elephantidae) Rod - slon (Loxodonta)

5 Slon africký (Loxodonta africana)

6 Vzhled Slon africký jde o největšího suchozemského savce
samice jsou menší než samci Výška – 3 až 4m Délka 7 až 9m u samců 6,5 až 8,5 u samic Hmotnost 6 až 7t u samců zhruba 4t u samic Délka života - od 65 do 90 let

7 Vzhled Kůže barva – šedá (někdy do hněda)
bez srsti (pouze zakončení ocasu osrstěno) silná a pružná pokryta hmatovými chloupky (nejvíce na chobotu) Pomocí chobotu (jakoby zakončen 2 velmi citlivými prsty) dýchá (ale i čich) pije a podává si potravu „sprchuje se“

8 Vzhled Uši velké odvod nadbytečného tepla (x přehřátí)
Nohy – delší. Hřbet – mírně prohnutý Na hlavě kly – růst během celého života Smysly dobrý čich i sluch slyší infrazvuky (člověk ne) – dorozumívání na velkou vzdálenost „slyší“ i otřásající se zem – např. pohyb zvířat, aj. cítí změny v atmosférickém tlaku Sloni umí chodit pod vodou (dýchají pomocí chobotu, ten je nad vodou)

9 Potrava býložravec denně zhruba 225kg potravy! (posléze přibližně 180kg trusu, 50l moči) stravování jim zabere zhruba 2/3 dne k podávání slouží chobot malé množství zubů – problémy s trávením (potrava není dostatečně rozmělněná, proto se jí tolik nezužitkuje a slon produkuje takové množství trusu a moči) při ztrátě zubů – smrt hlady (žaludek nemá jak rozložit potravu)

10 Rozmnožování Pohlavní dospělost – v 15 až 20 letech.
Říje – 1x za 2 měsíce (trvá 2 až 6 dní). Březost délka – 22 měsíců většinou 1x za 4 roky rodí se 1 mládě (někdy dvojčata) ochrana matky i mláděte během porodu ostatními samicemi ze skupiny Mládě velikost – 85cm váha – 110kg kojeno je 2 roky (i poté u matky, často i s dalším sourozencem)

11 Způsob života žije ve skupinách – ty jsou složeny zhruba z 10 samic a jejich mláďat vůdcem skupiny je dominantní samice (pokrevně spřízněna se všemi členy) starší samci jsou samotáři (mladší se drží pospolu) samci navštěvují skupinu během páření (bojují mezi sebou o samice) při smrti člena skupiny – truchlení milují koupání (kromě toho denně vypijí zhruba 150l vody) bahno (nastříkané na tělo pomocí chobotu) – ochrana před horkem i hmyzem dorozumívání – bručení, mručení (výraz spokojenosti), troubení (při úleku)

12 Způsob života Výskyt dříve celá Afrika dnes na J od Sahary
Prostředí (sloni se dokážou přizpůsobit různým podmínkám) deštné lesy savany horské oblasti (až 5000m) nutné – VODA, STÍN a POTRAVA Slon africký je schopný běžet rychlostí až 40km za hodinu (raději ale chodí, tak je není téměř slyšet – jejich prsty jsou totiž srostlé rosolovitým vazivem, to tlumí došlápnutí). Samci se někdy přetlačují choboty.

13 Ochrana Úbytek slonů afrických
v důsledku většího množství lidí i ubývání biotopu problém – PYTLÁCI (nebezpečí i v národních parcích) ochrana zákony – nedostatečná

14 Slon indický (Elephas maximus)

15 Hierarchie živočichů – slon indický
Říše – živočichové (Animalia) Kmen – strunatci (Chordata) Podkmen – obratlovci (Vertebrata) Třída – savci (Mammalia) Řád – chobotnatci (Proboscidea) Čeleď – slonovití (Elephantidae) Rod - slon (Elephas)

16 Vzhled Výška – 2 až 4 m. Váha – 3 až 5t. (ocas měří 1, někdy až 1,5m)
Slon indický vs. slon africký menší než slon africký velikost uší menší chobot je zakončen jen 1 prstem (k uchopování) samice většinou bez klů – pokud ano, pak okem obtížně rozpoznatelné (někdy je nemají ani samci) klenutější páteř zadní nohy se 4 nehty (u slona afrického pouze 3) čelo se 2 vyboulenými místy 19 párů žeber (u slona afrického jich je 21) zacházení s předměty i pomocí předních nohou

17 Zajímavosti Slon indický je ohrožený druh (volně přibližně slonů). V ČR – ZOO Praha, ZOO Liberec, ZOO Ostrava, ZOO Ústí nad Labem (problémy s rozmnožování - např. hledání plodného samce, březost do 20 let, aj.). Slon indický je spíše plachý, ale může být i nebezpečný pro člověka (zejména během říje, a to k ostatním slonům), hrozí smrt udupáním (nebo přitlačením klů). POZOR na matku s mládětem. Krocení slonů – pro práci (přenos těžkých předmětů), ale i pro válečné účely či přemísťování. Hinduismus – bůh Ganéša se sloní hlavou.

18 Způsob života Výskyt J a JV Asie (největší asijský suchozemský tvor)
konkrétně - Bangladéš, Indie, na Srí Lanka, Indočína, Nepál, Indonésie Délka života – 60 až 80 let. Potrava – denně 170 až 230kg. Voda – denně 80 až 200l. Komunikace – infrazvukem. Sloni se rádi koupou. Sloni mají skvělou paměť (migrují obvyklými cestami, ty si pamatuje nejstarší ze stáda).

19 Způsob života Samice: život ve skupinách, ty jsou vedeny nejstarší samicí pohlavní dospělost – 9 až 15 let březost – 18 až 22 měsíců (rodí se 1 nebo 2 mláďata, při narození váží zhruba 100kg) kojení mláděte – 2 až 3 roky (poté je samec vyhnán ze stáda, samice zůstává) Samci: samotářský život (mladí tvoří skupinky) pohlavní dospělost – 15 let období říje (od 15 let výše) – zvané musth – boj o samice agresivita (mají 60x vyšší hladiny testosteronu než obvykle)

20 Citace obrázků Slide 3: IKIWANER. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 4: NICKANDMEL2006. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 5: WRIGHT, Oliver. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 6: UNNERSAKER, Bjørn. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 7: KEATS, Derek. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 9: CAIHUELAS, Xavier. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 11: BAMSE. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

21 Citace obrázků Slide 12: SEYMOUR, Frederick H. A.. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 13: KRISHNAPPA, Yathin S. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 14: SEMNOZ. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 15: LOGAN, Aaron. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 17: JÜRGEN. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 18: JOLLE. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název projektu: Živá příroda ve škole"

Podobné prezentace


Reklamy Google