Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řád: PLOUTVONOŽCI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řád: PLOUTVONOŽCI."— Transkript prezentace:

1 Řád: PLOUTVONOŽCI

2 PLOUTVONOŽCI Ploutvonožci jsou skupinou savců uzpůsobených k životu ve vodě, jejichž končetiny se přeměnily v ploutve. Mezi ploutvonožce se řadí tři současné čeledi: tuleňovití (Phocidae), mrožovití (Odobenidae) lachtanovití (Otariidae).

3 Zařazení do biologického systému:
Říše: živočichové (Animalia) Kmen: strunatci (Chordata) Podkmen: obratlovci (Vertebrata) Třída: savci (Mammalia) Nadřád: placentálové (Placentalia) Řád: šelmy (Carnivora) Nadčeleď: ploutvonožci (Pinnipedia) Čeledi tuleňovití (Phocidae) lachtanovití (Otariidae) mrožovití (Odobenidae )

4 Znaky: Ačkoliv ploutvonožci tráví velkou část života ve vodě, jsou to teplokrevní savci rodící živá mláďata, která jsou kojena. Dýchají vzduch a jejich kůže je pokryta srstí. I když tráví většinu času v moři, jejich život je do jisté míry závislý na souši. Periodicky se vrací na břeh, kde se sluní anebo odpočívají a během rozmnožovacího období se shromažďují na plážích, popřípadě ledových krách, aby zde porodili a vychovali mláďata.

5 Jsou dobří plavci, dosáhnou rychlosti až 30km/h.
Pětiprsté končetiny ploutvonožců mají tvar veslovací ploutve. Zadní končetiny fungují jako ploutve ocasní. Mohutná vrstva podkožního tuku je chrání proti chladu i proti tlaku. Kromě toho, že tuk zabraňuje ztrátě tepla ve studené vodě, přispívá k aerodynamickému tvaru jejich těla a funguje jako zásobník energie. Pro potápění jsou vybaveni uzavíratelnými ušními i nosními dírkami. Živí se převážně rybami.

6 Zástupci: Tuleň obecný Rypouš sloní Mrož lední Lachtan hřivnatý

7 Tuleň

8 Rypouš

9 Mrož

10 Lachtan


Stáhnout ppt "Řád: PLOUTVONOŽCI."

Podobné prezentace


Reklamy Google