Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými Řešení dosazovací metodou

2 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Existují tři základní metody řešení soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými. Dosazovací metoda Sčítací metoda Srovnávací metoda

3 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Řešení soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými dosazovací metodou. Př: Najděte řešení soustavy lineárních rovnic: 2x - y = 3 3x + y = 7 1.) Z jedné rovnice soustavy vyjádříme jednu neznámou pomocí druhé neznámé. Například z první rovnice vyjádříme neznámou x pomocí neznámé y. 2.) Získaný výraz dosadíme do druhé rovnice za neznámou x. 3.) Dostaneme rovnici s jednou neznámou, kterou už umíme vyřešit.

4 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Řešení soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými dosazovací metodou. 4.) Nyní dosadíme y = 1 do výrazu vyjádřeného v prvním kroku řešení:

5 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Řešení soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými dosazovací metodou. 5.) Získali jsme dvojici čísel x = 2 a y = 1. Přesvědčíme se, že je řešením první i druhé rovnice soustavy.

6 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Ukážeme si řešení soustavy dosazovací metodou ještě jednou, ale trochu jinak – a hlavně vhodněji, vyplatí se na začátku přemýšlet. Tentokrát jsme v 1. kroku vyjádřili z druhé rovnice neznámou y pomocí neznámé x.

7 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 1. krok: Z jedné rovnice soustavy vyjádříme jednu neznámou pomocí druhé neznámé Shrňme si celý postup dosazovací metody: 2. krok: Získaný výraz dosadíme do druhé rovnice za druhou neznámou. 3. krok: Dostaneme rovnici s jednou neznámou, kterou vyřešíme. 4. krok: Dosadíme vypočítanou neznámou do výrazu vyjádřeného v prvním kroku řešení a vypočítáme druhou neznámou. A nyní už vzhůru a beze strachu na soustavy rovnic. 5. krok: Ověření správnosti řešení (zkouška).

8 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A teď sami. Nebojte, nebudete-li si vědět rady jak dál, klikněte a odtajním vám další krok. 

9 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A teď sami. Nebojte, nebudete-li si vědět rady jak dál, klikněte a odtajním vám další krok. 

10 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Přeji mnoho úspěchů při řešení soustav lineárních rovnic se dvěma neznámými.

11 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Citace: MACHÁŇ, Radomír. Soustava lineárních rovnic - řešení dosazovací metodou.Metodický portál : Digitální učební materiály[online]. 27. 07. 2008, [cit. 2012-07-04]. Dostupný z WWW:. ISSN 1802-4785.


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google