Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Myšlenkové mapy Myšlenkové mapy ("Mind maps") jsou jedním z mnoha způsobů strukturovaného záznamu informací. K vynálezu "moderních" myšlenkových map se.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Myšlenkové mapy Myšlenkové mapy ("Mind maps") jsou jedním z mnoha způsobů strukturovaného záznamu informací. K vynálezu "moderních" myšlenkových map se."— Transkript prezentace:

1 Myšlenkové mapy Myšlenkové mapy ("Mind maps") jsou jedním z mnoha způsobů strukturovaného záznamu informací. K vynálezu "moderních" myšlenkových map se hlásí Tony Buzan, nicméně podobná témata (konceptuální mapy a sémantické sítě) se objevila už v pracích dřívějších autorů. Schémata podobná myšlenkovým mapám lze údajně najít i v dílech ze starého Řecka (Porfyrios ) odkkaz

2 Jak na to Pojďme se podívat na to, jak se myšlenkové mapy tvoří. Pravidla jsou jednoduchá: hlavní téma (název) umístíme do středu; jednotlivé části pak rozmísťujeme kolem středu a spojíme je se středem čarami; části se mohou dále větvit podle potřeby; pomocnými čarami nebo šipkami můžeme vyjádřit vztahy, které jdou napříč hierarchií; v mapě bychom měli používat barvy, obrázky, symboly a různé další způsoby zvýraznění (míru určitě odhadnete sami, cílem samozřejmě není mapu znepřehlednit);

3 je účelné používat buď jednotlivá slova nebo krátká slovní spojení - prostě se soustřeďte na strukturu problému a souvislosti jednotlivých částí, neplýtvejte silami na formulování celých vět; během práce na mapě se neomezujte - vezměte si velký papír nebo si přilepte další list (cílem je omezit počet faktorů, které brání soustředění a "rozmachu" kreativity).

4 Ideální použití myšlenkové mapy
Myšlenkové mapy se vytvářejí z těchto komponentů: klíčových slov myšlenek obrázků symbolů značek schémat barev Ideální použití myšlenkové mapy je pro následující činnosti: přesná formulace myšlenek vzájemná komunikace prezentace rozvrh složitého projektu, akce

5 Jednou z možností, jak vytvářet myšlenkové mapy je pomocí SW a jedním z nich je SW FREEMIND.
3. Instalace aplikace FreeMind Jednou z předností programu FreeMind je, zejména ve starší verzi 0.7.1, malá velikost instalačního balíku a současně velmi jednoduchá instalace - ovšem pouze za předpokladu, že na daném počítači je již korektně nainstalované běhové prostředí jazyka Java pro programy přeložené do javovského bytekódu (jedná se o takzvané JRE - Java Runtime Environment). Na mnoha instalačních CD s Linuxem, nebo na stránkách nabízejících balíky aplikací, je k dispozici hned několik běhových prostředí různé kvality, většinou však díky (stále) nevhodně formulovaným licenčním podmínkám chybí originální JRE od firmy Sun. Toto prostředí, pod kterým byl FreeMind testován, je však k dispozici k volnému stažení pro všechny významné platformy přímo na internetových stránkách výrobce V následujících podkapitolách si popíšeme, jakým způsobem je možné FreeMind instalovat a poté spouštět na různých operačních systémech a platformách. Kromě JRE od firmy Sun Microsystems lze samozřejmě použít i jiné JRE, ovšem s tou podmínkou, že jsou pro něj dostupné knihovny se stejnou funkcionalitou, jako pro Sunovské JRE 1.4.

6

7


Stáhnout ppt "Myšlenkové mapy Myšlenkové mapy ("Mind maps") jsou jedním z mnoha způsobů strukturovaného záznamu informací. K vynálezu "moderních" myšlenkových map se."

Podobné prezentace


Reklamy Google