Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ostření nástrojů Ostření pil – pilový list upneme do skřipce nebo čelistí svěráku tak, aby vyčnívala jen potřebná část, aby se při pilování list nechvěl.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ostření nástrojů Ostření pil – pilový list upneme do skřipce nebo čelistí svěráku tak, aby vyčnívala jen potřebná část, aby se při pilování list nechvěl."— Transkript prezentace:

1 Ostření nástrojů Ostření pil – pilový list upneme do skřipce nebo čelistí svěráku tak, aby vyčnívala jen potřebná část, aby se při pilování list nechvěl.

2 Pokud je nutné, provedeme vyrovnání zubů jemným plochým pilníkem, tak aby se všechny vrcholy zubů dotýkaly hrotnice.

3 Provedeme vybroušení obroušených zubů, naostříme a rozvedeme ozubení
Provedeme vybroušení obroušených zubů, naostříme a rozvedeme ozubení. Ostření provádíme trojhranným pilníkem pro pily. Pilník vedeme kolmo na pilový list. Při ostření postupujeme ve směru po zubech, abychom na ostřené zuby dobře viděli.

4

5

6 Ostření hoblíkových želízek a dlát – ostříme na ležatých karborundových brusech vlhčených vodou nebo řeznou kapalinou (nebo směsí oleje s petrolejem). Příliš otupené nástroje brousíme na otáčivém brusu. Brus se otáčí proti ostří, úhel ostří β je zajištěn stavěcí podložkou, brousíme nahrubo jen na hřbetě. Brousíme za sucha. Nástroj přitlačujeme lehce, aby se nezahřál.

7 Po hrubém broušení se nástroje obtahují na přírodních nebo umělých brouscích. Vlhčí se směsí oleje a petroleje. Nejprve se obtahuje na hřbetě, potom na čele, kdy musí ležet na brousku celou plochou. Tyto operace se opakují až jehla – otřep zcela zmizí. Při broušení na hřbetě je možné v závěru sklon želízka zvětšit o 5o. (zpevní se ostří, zrychlí se ostření).

8 Ostření škrabek – nejprve se vybrousí na ležatém brusu a obtahováku hrany.
Ocílkou se potom upraví ostří. Škrabku položíme na hranu prkénka, šikmo, několika tahy ocílkou uhladíme obě její hrany.

9 Udržování nástrojů Pro dobrou službu a kvalitní ostří je nutno dodržovat tyto zásady: - po skončení práce nástroje očistit od zbytků obráběného materiálu a příměsí, - ukládat na určené místo, nenechávat volně ležet na hoblici, - vyvarovat se delšímu uložení ve vlhkém prostředí, - při ukládání na delší dobu opatřit konzervačním tukem! Dobře udržovaný nástroj s kvalitním ostřím je základem přesné, rychlé a kvalitní práce.


Stáhnout ppt "Ostření nástrojů Ostření pil – pilový list upneme do skřipce nebo čelistí svěráku tak, aby vyčnívala jen potřebná část, aby se při pilování list nechvěl."

Podobné prezentace


Reklamy Google