Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek."— Transkript prezentace:

1 Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek Téma: Hnědé polévky Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žák bude znát rozdělení vývarů – A,B,C. ostatní, příprava vývarů, příklad hnědých polévek… ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_TPP_517

2 Hnědé polévky Příprava vývaru A: Očištěné hovězí kosti (spaříme) a maso  studená voda  sůl + celý pepř, nové koření, bobkový list  vaříme táhnutím 4-5 hodin  sbíráme pěnu  30 minut před koncem přidáme omytou cibuli ve slupce a kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel)  scedíme a dochutíme. Příprava vývaru B: Očištěné telecí a vepřové kosti a maso  studená voda  sůl + celý pepř, nové koření, bobkový list  vaříme táhnutím 3 hodiny  sbíráme pěnu  30 minut před koncem přidáme omytou cibuli ve slupce a kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel)  scedíme a dochutíme. Příprava vývaru C: Očištěné drůbeží kosti (skelety, drůbky) nebo slepici  studená voda  sůl + celý pepř, nové koření, bobkový list  vaříme táhnutím 1-3 hodiny  sbíráme pěnu  30 minut před koncem přidáme omytou cibuli ve slupce a kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel)  scedíme a dochutíme. Příprava vývaru A: Očištěné hovězí kosti (spaříme) a maso  studená voda  sůl + celý pepř, nové koření, bobkový list  vaříme táhnutím 4-5 hodin  sbíráme pěnu  30 minut před koncem přidáme omytou cibuli ve slupce a kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel)  scedíme a dochutíme. Příprava vývaru B: Očištěné telecí a vepřové kosti a maso  studená voda  sůl + celý pepř, nové koření, bobkový list  vaříme táhnutím 3 hodiny  sbíráme pěnu  30 minut před koncem přidáme omytou cibuli ve slupce a kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel)  scedíme a dochutíme. Příprava vývaru C: Očištěné drůbeží kosti (skelety, drůbky) nebo slepici  studená voda  sůl + celý pepř, nové koření, bobkový list  vaříme táhnutím 1-3 hodiny  sbíráme pěnu  30 minut před koncem přidáme omytou cibuli ve slupce a kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel)  scedíme a dochutíme.

3 Ostatní vývary: Rybí vývar - Z ryb, vnitřností, hlav  do st. vody  sůl+koření+kořenová zelenina  vaříme max. hodinu  lze dochutit bílým vínem. Zvěřinový vývar - Z kostí (zprudka zapéct a opláchnout), méně kvalitních částí mas (srnčí, dančí, z bažantů), postup jako u „A“ včetně zeleniny, koření výraznější – divoké - celý pepř, nové koření, bob.list + tymián, jalovec. Zeleninový vývar- Kořenovou zeleninu, doplněnou cibulí se slupkou vkládáme do studené vody, sůl, pozvolna vaříme. Vaříme cca. 45 minut, hotový vývar scedíme. telecí vývar, vepřový vývar, houbový vývar, skopový vývar… Ostatní vývary: Rybí vývar - Z ryb, vnitřností, hlav  do st. vody  sůl+koření+kořenová zelenina  vaříme max. hodinu  lze dochutit bílým vínem. Zvěřinový vývar - Z kostí (zprudka zapéct a opláchnout), méně kvalitních částí mas (srnčí, dančí, z bažantů), postup jako u „A“ včetně zeleniny, koření výraznější – divoké - celý pepř, nové koření, bob.list + tymián, jalovec. Zeleninový vývar- Kořenovou zeleninu, doplněnou cibulí se slupkou vkládáme do studené vody, sůl, pozvolna vaříme. Vaříme cca. 45 minut, hotový vývar scedíme. telecí vývar, vepřový vývar, houbový vývar, skopový vývar…

4 Příklad polévek z vývaru A  Hovězí polévka s krupicovými noky;  Hovězí polévka s celestýnskými nudlemi;  Hovězí polévka s játrovými knedlíčky;  Hovězí polévka s kapáním;  Hovězí polévka s masem a nudlemi;  Hovězí polévka se smaženým hráškem.  Hovězí polévka s krupicovými noky;  Hovězí polévka s celestýnskými nudlemi;  Hovězí polévka s játrovými knedlíčky;  Hovězí polévka s kapáním;  Hovězí polévka s masem a nudlemi;  Hovězí polévka se smaženým hráškem.

5 Příklad polévek z vývaru B Selská polévka; Bramborová polévka s houbami; Chřestová polévka; Rajčatová polévka; Kulajda; Zelná polévka se salámem; Frankfurtská polévka; Selská polévka; Bramborová polévka s houbami; Chřestová polévka; Rajčatová polévka; Kulajda; Zelná polévka se salámem; Frankfurtská polévka;

6 Příklad polévek z vývaru C Slepičí polévka s nudlemi; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Slepičí vývar s masem a nudlemi; Drůbeží krém se zeleninou; Bílá polévka z drůbeže; Slepičí vývar s domácími nudlemi; Kuřecí vývar se zeleninou a drobením; Slepičí polévka s nudlemi; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Slepičí vývar s masem a nudlemi; Drůbeží krém se zeleninou; Bílá polévka z drůbeže; Slepičí vývar s domácími nudlemi; Kuřecí vývar se zeleninou a drobením;

7 VY_32_INOVACE_TPP_517_pracovní_list Polévky z vývaru A označ modře. Polévky z vývaru B označ zeleně. Polévky z vývaru C označ hnědě Selská polévka; Slepičí polévka s nudlemi; Hovězí polévka s kapáním; Chřestová polévka; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Hovězí polévka s krupicovými noky; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Frankfurtská polévka; Hovězí polévka s celestýnskými nudlemi; Slepičí vývar s masem a nudlemi; Zelná polévka se salámem; Bílá polévka z drůbeže; Hovězí polévka s játrovými knedlíčky; Rajčatová polévka; Kulajda; Kuřecí vývar se zeleninou a drobením; Polévky z vývaru A označ modře. Polévky z vývaru B označ zeleně. Polévky z vývaru C označ hnědě Selská polévka; Slepičí polévka s nudlemi; Hovězí polévka s kapáním; Chřestová polévka; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Hovězí polévka s krupicovými noky; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Frankfurtská polévka; Hovězí polévka s celestýnskými nudlemi; Slepičí vývar s masem a nudlemi; Zelná polévka se salámem; Bílá polévka z drůbeže; Hovězí polévka s játrovými knedlíčky; Rajčatová polévka; Kulajda; Kuřecí vývar se zeleninou a drobením;

8 VY_32_INOVACE_TPP_517_pracovní_list_řešení Polévky z vývaru A označ modře. Polévky z vývaru B označ zeleně. Polévky z vývaru C označ hnědě Selská polévka; Slepičí polévka s nudlemi; Hovězí polévka s kapáním; Chřestová polévka; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Hovězí polévka s krupicovými noky; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Frankfurtská polévka; Hovězí polévka s celestýnskými nudlemi; Slepičí vývar s masem a nudlemi; Zelná polévka se salámem; Bílá polévka z drůbeže; Hovězí polévka s játrovými knedlíčky; Rajčatová polévka; Kulajda; Kuřecí vývar se zeleninou a drobením; Polévky z vývaru A označ modře. Polévky z vývaru B označ zeleně. Polévky z vývaru C označ hnědě Selská polévka; Slepičí polévka s nudlemi; Hovězí polévka s kapáním; Chřestová polévka; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Hovězí polévka s krupicovými noky; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Frankfurtská polévka; Hovězí polévka s celestýnskými nudlemi; Slepičí vývar s masem a nudlemi; Zelná polévka se salámem; Bílá polévka z drůbeže; Hovězí polévka s játrovými knedlíčky; Rajčatová polévka; Kulajda; Kuřecí vývar se zeleninou a drobením;

9 Použité zdroje Obrázky polévek - %C3%BDch+pol%C3%A9vek&hl=cs&qscrl=1&rlz=1T4ADFA_ csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Oh NGUZ6- JITbswaLxICwDA&sqi=2&ved=0CC8QsAQ&biw=1366&bih= Obrázky polévek - %C3%BDch+pol%C3%A9vek&hl=cs&qscrl=1&rlz=1T4ADFA_ csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Oh NGUZ6- JITbswaLxICwDA&sqi=2&ved=0CC8QsAQ&biw=1366&bih=5 40


Stáhnout ppt "Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek."

Podobné prezentace


Reklamy Google