Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STRUKTURA PŘEDNÁŠKY JUSTINIÁN A BOJ O OBRAZY. Východořímská říše a církev Spjatost byzantské říše s římskou říši. Dějinný význam Konstantinopole. Termín.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STRUKTURA PŘEDNÁŠKY JUSTINIÁN A BOJ O OBRAZY. Východořímská říše a církev Spjatost byzantské říše s římskou říši. Dějinný význam Konstantinopole. Termín."— Transkript prezentace:

1 STRUKTURA PŘEDNÁŠKY JUSTINIÁN A BOJ O OBRAZY

2 Východořímská říše a církev Spjatost byzantské říše s římskou říši. Dějinný význam Konstantinopole. Termín Rhomaioi.

3 CÍSAŘ JUSTINIAN I. 527-565 Vláda předchůdce Justina I. - charakteristika. Silný vliv císařovny Theodory. Výboje vedoucí k rozšíření říše (vojevůdci Belisar a Narses). Charakteristika křesťanského císařství. Termín isapostolos a césaropapismus. Svod říšských zákonů a jejich charakteristika. Codex Justiniánův – jeho členění. Nomokanon. Joannes Scholastikos. Organizace církve. Reakce vůči pohanství. Podpora misií. Postup vůči monofyzitům. Leontios z Byzance. Jakub Baradai a založení monofyzitské církve. Duchovní život ve východní církvi v období 6. století -. Charakteristika bohoslužby a byzantské zbožnosti; východní církevní umění, chrám svaté Moudrosti v Konstantinopoli; mnišství a poustevnictví; kronika Jana Malaly, Jan z Efezu, chréseis, florilegia, seirai. Jan z Lykopole. Pseudodionýsiovy spisy. Jan Klimak a dílo Klimax tu paradeisu.

4 BOJ O OBRAZY Vysvětlení příčin ikonoklasmu (vliv islámu; Ex 20,4; a další teorie). Stav církve, mnišstva v období 8. století za vlády Lva III. Byzantská úcta k ikonám. Projevy lidové víry. Rok 726 – vystoupení císaře Lva III. proti kultu obrazů. Reakce církve. Jan Damašský – vedl teologický boj o oprávněnost úcty k obrazům. Pégé gnóseós. Vláda Konstantina V., ikonoklastická cařihradská synoda roku 754 a její závěry. Vláda Lva IV. a Ireny. - 7. všeobecný sněm a jeho závěry. Reakce Karla Velikého na tento sněm. Theodores Studites. Ukončení bojů o obrazy za vlády císařovny Theodory. 11.3. 843 – svátek pravověří. Patriarcha Methodios.


Stáhnout ppt "STRUKTURA PŘEDNÁŠKY JUSTINIÁN A BOJ O OBRAZY. Východořímská říše a církev Spjatost byzantské říše s římskou říši. Dějinný význam Konstantinopole. Termín."

Podobné prezentace


Reklamy Google