Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz VY_32_INOVACE_34_03 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz VY_32_INOVACE_34_03 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz VY_32_INOVACE_34_03 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání – profilující okruhy Vzdělávací oborPozemní stavby Tematický okruhSvislé nosné konstrukce TémaSvislé nosné konstrukce Tematická oblastSvislé nosné konstrukce Název3. Termín – nosná konstrukce AutorIng. Josef Šenovský Vytvořeno, pro obor, ročníkŘíjen 2012, stavebnictví, 1. ročník AnotacePrezentace s výkladem o nosné konstrukci jako základním článku budovy Přínos/cílové kompetencePochopení významu nosné konstrukce

2 K MEN STROMU – SVISLÁ NOSNÁ KCE Kmen v plné síle podporuje korunu (úkryt), má pevný základ - kořeny

3 S TARŠÍ BRATR ( MOŽNÁ I O 100 LET )

4 N OSNÉ KONSTRUKCE STAVEBNÍHO OBJEKTU Domek

5 N OSNÉ KONSTRUKCE STAVEBNÍHO OBJEKTU Výškový objekt

6 N OSNÉ KONSTRUKCE OBJEKTŮ POZEMNÍCH STAVEB  svislé nosné konstrukce  vodorovné nosné konstrukce  konstrukce základů  konstrukce zastřešení  konstrukce spojující různé úrovně

7 S VISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE Mají ve stavebních objektech nezastupitelnou funkci. Podporují (nesou) horizontální nosné konstrukce, představované zpravidla stropními konstrukcemi, či zastřešením. Jsou namáhány zpravidla tlakem, který může být dostředný nebo mimostředný.

8 N AMÁHÁNÍ SVISLÝCH NOSNÝCH KONSTRUKCÍ Tlak mimostředný, vzpěrný, dostředný Navrhněte vhodné materiály pro přenášení tlaku.

9 V ODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE Stropní konstrukce. Vytváří konstrukci pro uložení podlahy a následný provoz v dalších podlažích objektu. Jejich konstrukce je podstatně náročnější než svislé konstrukce. Jsou namáhány tahem za ohybu.

10 N AMÁHÁNÍ VODOROVNÝCH KONSTRUKCÍ Navrhněte vhodné materiály pro stropy.

11 K ONSTRUKCE ZASTŘEŠENÍ Podobně jako stropy – vodorovné, (častěji) šikmé konstrukce. Jsou méně zatížené než stropy – nesou samy sebe + nahodilé zatížení sněhem. Lze je navrhovat na větší rozpětí. Vedle statické funkce je rozhodující funkce hydroizolační, často i tepelně izolační. Nejsou určeny pro běžný provoz (s výjimkou teras, zelených střech)

12 Z ÁKLADOVÉ KONSTRUKCE ( KOŘENY ) Nesou celý objekt. Správný návrh a kvalitní provedení je zárukou stability celého stavebního díla. Podle velikosti zatížení od objektu a únosnosti základové půdy se navrhují jako plošné >> pasy >> patky >>desky hlubinné>> piloty >> pilíře >> studny Veškeré případné chyby se krutě vymstí – velmi náročné opravy, protože jsou „ zakopány v zemi“.

13 K ONSTRUKCE SPOJUJÍCÍ RŮZNÉ VÝŠKOVÉ ÚROVNĚ Schodiště, případně rampy (výtahové šachty) Zpravidla komunikační propojení následujících podlaží, případně jiných výškových úrovní. Sklon je dán požadavkem optimální pohodlnosti Nutno navrhnou staticky spolehlivě, současně se splněním požadavků bezpečnostních, estetických.

14 N OSNÉ KONSTRUKCE Jsou nezbytně nutné u všech staveb Nosné – nejsou namáhány pouze vlastní tíhou, ale i přenáší na stavbě i některá další zatížení od jiných konstrukcí Při jejich volbě a návrhu nutno zohlednit vedle obecně známých požadavků – na funkčnost, estetiku, ekonomiku, životnost, zdrav. Nezávadnost, požární odolnost apod. i požadavky statické To znamená, že chalupa nejenom „nespadne“, ale nedojde ani k nepřípustným deformacím.

15 O TÁZKA Vysvětlete termín nosná konstrukce, uveďte příklady.

16 ZDROJE vlastní


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz VY_32_INOVACE_34_03 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333."

Podobné prezentace


Reklamy Google