Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kompozice krajiny Základy a ukázky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kompozice krajiny Základy a ukázky."— Transkript prezentace:

1 Kompozice krajiny Základy a ukázky

2 Základy 1 Pravidlo třetin (Zlatý řez) – umístění objektu mimo střed. Střed jakéhokoliv obrazu není nejvhodnějším místem, na kterém má spočinout vaše oko. Abychom dodrželi pravidlo třetin, představíme si, že plocha záběru je pokryta mřížkou. Při fotografování stromu nebo jakéhokoliv předmětu, objekt umístíme do jednoho z průsečíků mřížky. Nosná linie – pro záběry krajiny se snažíme najít při fotografování takový prvek, který by vedl divákovo oko obrazem zleva doprava či zespoda nahoru. Takovým prvkem může být třeba ubíhající cesta k horizontu, dlouhý stín stromu nebo most přes řeku. Najděte jasný ústřední bod – nenuťte diváka bloudit záběrem a hledat na něm místo kde by se jeho zrak zastavil. Dejte do záběru objekt, který by posloužil jako ústřední bod. Vyjádřete jasně svou představu – U širokoúhlých kompozic vylučte přebytečné prvky, zvláště pak velmi jasná místa, která by mohla odvést divákovu pozornost od hlavního objektu. Odstraňte rušivý objekt z hledáčku tím, že změníte pozici.

3 Základy 2 Vytvářejte hloubku – použijte minimální zoom a zahrňte do záběru objekty v popředí, ve středních partiích i v pozadí. Vyjádříte tak dojem trojrozměrnosti i u dvojrozměrných kulis. Pomoci mohou i vodící linie a překrývání prvků, jako jsou budovy nebo hory. Závěr – Zkušení fotografové často porušují pravidla, chtějí-li vyjádřit záměr či navodit určitou náladu. Předtím než tato pravidla porušíte i vy, je nutné si je osvojit. Teprve poté co je dokonale zvládnete začněte experimentovat.

4 Mřížka Klacek zavátý pískem je umístěn přesně v průsečíku mřížky. Horizont Je v horní třetině fotky. Stíny v navátém písku posloužily jako nosné linie, které vedou divákovo oko od spodní časti fotky nahoru.

5 Nosná linie Jako nosná linie nemusí být jen ubíhající cesta nebo ohrada. Můžeme ji hledat i na obloze. Tento zvláštní mrak vede divákovo oko z levého horního okraje snímku ke kameni, který je ústředním bodem v této fotce. Když si představíte mřížku, tak vzdálený břek je umístěn přesně do dolní třetiny. Mrak jsem komponoval tak aby byl na obloze rozvržen rovnoměrně.

6 Vyjádřete jasně svou představu
Fotografování v lese je obtížné, protože velké množství kmenů působí vždy přeplácaně a zmateně. Ideální situace je když po ránu padne mlha. Mlha eliminuje množství kmenů a když najdete vhodný ústřední motiv, tak vznikne dobrá fotka. Nic se nedá uspěchat, tento křivý strom jsem hledal několik hodin v prudkém svahu Beskydských kopců.

7 Zachytit pohyb Horizont v horní třetině, strom v průsečíku mřížky. Přední část fotky tvoří rozmazané klasy obilí. Všimněte si, že rozmazaná část tvoří spodní třetinu. Vzdálená část pole se už nejeví tak rozmazaná a opticky je tímto oddělena od rozmazané dolní třetiny. Rozmazání vzniklo díky vichřicí, která hýbala obilím. Pokoušejte se zachytit pohyb, fotografie budou nevšední a plné dynamiky.

8 Všímejte si detailů Na první pohled nenápadné stopy po zajíci posloužily jako vynikající vodící linie, která vede divákovo oko až ke stromu, který je umístěn podle zákona třetin. Obloha je zase horní třetinou fotografie. Stopy také vedou pohled to beskydského údolí s inverzí. Výrazné zavěje v popředí snímku zdůraznily prostor v záběru. Další prvek, který tvoří prostor je struktura mraků. Vidíte-li zajímavé mraky na obloze, vezměte fotoaparát a jděte fotit na některá z oblíbených míst, kde víte, že by mohl být zajímavá fotka!

9 Naznačení linie Nosná linie může byt i naznačena směrem, kam by měla loď plout. Oko sleduje směr, kam je loď nasměrována. Dále jsem na snímku zachytil i nápis, který dokumentuje, kde byl snímek vyfocen. Když děláte cestopisné fotky, je dobré aby bylo vidět kde to je foceno.

10 Cesty nejjednodušší nosnou linií je nejspíš cesta. Ale musíte najít opravdu hodně dlouhou cestu, která vede téměř k horizontu a nejlépe až za horizont. Tyto druhy linie nejen, že vedou divákovo oko, ale zároveň vytváří prostor ve fotografii.

11 Porušení Pravidla třetin 1
V této fotce je hned několik porušení pravidla o třetinách. Zaprvé: slunce je umístěno uprostřed fotky v horizontálním směru. Zadruhé: Horizont není umístěn v horní třetině fotky. Vysvětlení: ústředním motivem je slunce a dlouhý odlesk slunce v hladině Atlantiku. Obloha nebyla zajímavá a v takovém případě se jí ve fotce nechá jen kousek a někdy se vynechá úplně. Slunce je natolik dominantním bodem fotografie, že jsem si jej mohl dovolit dát do středu. Tohle je nejčastější porušení pravidla třetin. Odlesk slunce v hladině zároveň slouží jako vodící linie, která vede divákovo oko od spodní části fotky ke slunci.

12 Porušení Pravidla třetin 2
Tady je také porušeno pravidlo. Tentokrát v horizontálním směru. Horizont je umístěn do středu snímku aby vynikl odraz v hladině.


Stáhnout ppt "Kompozice krajiny Základy a ukázky."

Podobné prezentace


Reklamy Google