Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Na této prezentaci spolupracovali:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Na této prezentaci spolupracovali:"— Transkript prezentace:

1 Na této prezentaci spolupracovali:
KAPITÁN: Jana Červenková Aneta Baróová Veronika Brázdová Jakub Hartl Eva Fulínová

2 Jak se teplo šíří z místa na místo
V každé látce se teplo šíří vedením. Vedením přechází teplo i z jednoho tělesa na jiné, které se ho dotýká. V kapalinách a plynech se teplo šíří prouděním. Ve vzduchu nebo ve vzduchoprázdnu se teplo šíří zářením. Nejlepší tepelnou vodivost mají kovy(tepelný vodič). Sklo, dřevo a plastické látky mají zase tepelnou vodivost špatnou(tepelné izolanty Vzduch a voda vedou teplo velmi špatně.

3 Šíření tepla je jedním ze způsobů přenosu energie
Šíření tepla je jedním ze způsobů přenosu energie. Teplo vždy předává těleso s vyšší teplotou tělesu s nižší teplotou. Druhy šíření tepla jsou vedení tepla, proudění tepla a tepelné záření. Vedení tepla je nejčastější způsob šíření tepla v pevných tělesech, podle rychlosti vedení tepla se pevné látky dělí na tepelné vodiče a tepelné izolanty.

4 Vedení tepla Částice v teplejším místě předávají část své energie částicím v místě s nižší teplotou, a tak se teplo šíří celým tělesem. Nejlepšími vodiči tepla jsou např.peří, textil. Špatnými vodiči tepla jsou tepelné izolanty to jsou např.dřevo, papír, sklo. Nejlepší tepelný izolant je vakuum, páč neobsahuje žádné částice.

5

6 Proudění tepla Proudění tepla vzniká pouze u kapalných, nebo plynných těles. Zahřátá kapalina má menší hustotu, a proto stoupá vzhůru, na původní místo se dostává chladnější kapalina z horních vrstev a naopak. Aby došlo k proudění tepla, musíme kapalinu vždy zahřívat zdola nebo ochlazovat z hora.

7

8 Tepelné záření (infračervené záření)
se těleso zahřívá. Tělesa, který mají černý(tmavý), matný a drsný povrch dobře vyzařují a také pohlcují tepelné záření. Tělesa, která mají světlí(stříbřitý), lesklí a hladký povrch špatně vyzařují a také pohlcují tepelné záření. Tepelné záření je elektromagnetické záření o vlnové délce 700 nm(nanometr) a kratší než 1 mm (milimetr). Tepelné záření vydává každé zahřáté těleso, šíří se ve vakuu, ve vzduchu a v některých látkách např.sklo Pohlcením tepelného záření

9 Způsobuje skleníkový efekt.
Skleníkový efekt vzniká při průchodu tepelného záření znečišťovanou atmosférou.Toto záření již atmosférou neprochází, proto dochází k otupování zemského povrchu a nebezpečnému tání ledovců.

10


Stáhnout ppt "Na této prezentaci spolupracovali:"

Podobné prezentace


Reklamy Google