Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ"— Transkript prezentace:

1 STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ

2 Síťové kabely BNC – koaxiální kabel (dnes se téměř nepoužívá)
TP – tzv. kroucená dvojlinka, která má 8 žil se dnes používá nejčastěji ke stavbám PC sítí. (UTP, FTP, STP...) Optický kabel – lze jím přenášet i světlo na velké vzdálenosti Rádiové mikrovlny – tzv. Bezdrátové připojení. Vysílač a přijímač. Různá frekvence signálu.

3 LAN - Sběrnice + 1 kabel (Koax RG58)
+ levné zřizovací a provozní náklady max 10Mb/s Porucha kabelu znamená konec sítě Délka do 90 m

4 LAN - Hvězda + velké přenosové rychlosti (až 1Gb/s)
+ dá se kombinovat s ostatními technologiemi + kabel TP (Kroucená dvojlinka) Každá stanice musí mít vlastní kabel Velké provozní a zřizovací náklady

5 Typy PC Sítí LAN – lokální počítačové sítě (domácí, firemní, školní, aj.) MAN – městské počítačové sítě (v Šumperku např. SPKFree.NET). Obyčejně je v rámci MAN poskytován levný internet. WAN – síť internet (celosvětová počítačová síť)

6 LAN – Local Area Network
Je umístěna v malé oblasti nebo v rámci jedné organizace, budovy či prostředí. Taková síť má řádově několik desítek PC. Použitá technologie topografie je Hvězda.

7 MAN – Metropolitan Area Network
Jedná se městské počítačové sítě, které jsou nejčastěji zřizovány nadšenci, kteří s pomocí těchto sítí chtějí hrát hry nebo surfovat po internetu. Využívá se zde technologie WiFi (Wireless FireWall), což jsou bezdrátové technologie přenosu.

8 WAN – Work Area Network Globální počítačová síť.
Realizuje spojení mezi uzly na velké vzdálenosti. Bývá tvořena spojením několika sítí LAN, MAN. Všem známá síť internet. Jedná se o celosvětovou počítačovou síť.

9 Koncepce sítí Peer-to-peer ( obvykle neobsahuje žádný server.
Jedná se o zapojení, každý s každým) Klient / Server ( jsou založeny na existenci řídícího počítače – serveru). Je řízena právy a přístupy. Síťový operační systém.

10 Pro připojení sítě Síťová karta – HW umožňující připojení
k síti (v některých případech i modem) Fyzické připojení k fungující síti (kabel, microvlny..) Operační systém na PC s podporou sítě. Možno doinstalovat SW pro síť Pro vstup do sítě uživatelský účet. Tvoří jej administrátor

11 Síťové operační systémy
Jsou nainstalovány na serverech. Administrace uživatelských účtů, přístupových práv a souborům a adresářům. Monitorování sítě. MS Windows Server, Linux, Novell Netware, OS/2 ...

12 Konec Vytvořil: T.Lešingr Verze: 2.2010


Stáhnout ppt "STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ"

Podobné prezentace


Reklamy Google