Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bubliny. Jak vytvořit bubliny  Pokud bychom chtěli vytvořit bublinu ze samotné vody, tak se nám to nepovede, protože molekuly vody jsou k sobě přitahovány.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bubliny. Jak vytvořit bubliny  Pokud bychom chtěli vytvořit bublinu ze samotné vody, tak se nám to nepovede, protože molekuly vody jsou k sobě přitahovány."— Transkript prezentace:

1 Bubliny

2 Jak vytvořit bubliny  Pokud bychom chtěli vytvořit bublinu ze samotné vody, tak se nám to nepovede, protože molekuly vody jsou k sobě přitahovány velkou silou  Ta brání rozmístění molekul natolik, že nemohou vytvořit tenký povrch  Když ovšem přidáme do vody saponát, sníží se její povrchové napětí a to umožní vytvořit tenký povrch bubliny  Povrchové napětí však stále drží kulatý tvar bubliny  To je proto, že bublina se snaží mít co nejmenší povrch a tím je právě povrch koule.

3 Vrstvička vody, která vymezuje bublinu je velmi tenká, vliv zemské gravitace není tak velký a je pravděpodobnější, že prasknutí bubliny způsobí náraz bubliny na povrch nebo proudění okolního vzduchu. Kratšímu životu bubliny napomáhá i rychlé odpařování tenké vrstvičky vody v povrchu bubliny.

4 Po prasknutí bubliny vznikne směs kapaliny a plynu - aerosol. To může být natolik důležité při vzniku mraků, v klimatologii či při výrobě palivové směsi v motoru.

5 K pozorování praskání bubliny museli kvůli rychlosti celého procesu použít vysokorychlostní kameru.


Stáhnout ppt "Bubliny. Jak vytvořit bubliny  Pokud bychom chtěli vytvořit bublinu ze samotné vody, tak se nám to nepovede, protože molekuly vody jsou k sobě přitahovány."

Podobné prezentace


Reklamy Google