Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu."— Transkript prezentace:

1 ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU

2 Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová Vytvořeno dne: 21. 3. 2013 Metodický popis, (anotace) Podpora výkladu v hodině. Prezentace seznamuje žáky s problematikou výpočtu zálohy daně z příjmu

3 Zálohy na daň z příjmů  Zálohy na daň z příjmů  Příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky, vyjma příjmů ze zahraničí, se zdaňují vždy u zdroje, a to zpravidla formou měsíční zálohy na daň. Zálohu na daň vypočítává a odvádí zaměstnavatel.  Způsob stanovení záloh na daň z příjmů ze závislé činnosti závisí na tom, zda poplatník u daného zaměstnavatele podepsal „prohlášení“ k příjmům ze závislé činnosti a funkčním požitkům. Každý poplatník si může zvolit pouze jednoho zaměstnavatele, u kterého „prohlášení“ podepíše. „Prohlášení“ je jednou z podmínek, aby poplatník mohl uplatňovat v průběhu zdaňovacího období nezdanitelné části daňového základu. Pokud zaměstnanec nepodepsal prohlášení k dani, zaměstnavatel při výpočtu zdanitelné mzdy nepřihlíží ke slevám. Výsledná zdanitelná mzda je zdaněna sazbou ve výši 15 %.

4 Pro výpočet zálohy na daň z příjmů postupujeme takto: HRUBÁ MZDA + zdravotní pojištění placené zaměstnavatelem = SUPERHRUBÁ MZDA  Z výsledku se vypočte záloha na daň z příjmů, a to oddělením 15 % ze „superhrubé“ mzdy. Pak se již postupuje obvykle, tj. z hrubé mzdy se odečte záloha na daň z příjmů, sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance, slevy na dani a připadně se připočte daňový bonus.

5 Slevy na dani  Ve své měsíční mzdě můžete zároveň uplatnit měsíční slevy na dani. Uplatňuje se 1/12 roční částky stanovené zákonem o daních z příjmů:  na poplatníka,  na vyživované dítě v domácnosti s poplatníkem; jde-li o dítě, které je držitelem průkazu ZTP/P, zvyšuje se tato částka na dvojnásobek,  na poplatníka, který pobírá částečný invalidní důchod,  na poplatníka, který pobírá plný invalidní důchod,  na poplatníka, který je držitelem průkazu ZTP/P,  na studenta (do věku 26 let, resp. 28 let)

6 Podmínky pro možnost uplatnění nezdanitelných částek:  zaměstnanec musí podepsat prohlášení k dani (to lze podepsat na stejné období kalendářního roku jen u jednoho plátce),  musí prokázat nárok na slevu na dani – např. potvrzením o studiu svých dětí,  zaměstnanec může uplatnit slevy na dani v měsíci, na jehož počátku splňuje podmínky; dítě uplatní už v měsíci, kdy se narodilo nebo v němž začalo studovat (pokud to do 30 dnů prokáže),  většinu slev na dani uplatní zaměstnanec měsíčně ve výši 1/12 roční částky při stanovení měsíční zálohy na daň,  slevy na dani na manželku (manžela), nezdanitelnou část na poživatele starobního důchodu, hodnota darů, příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem, pojistné na soukromé životní pojištění, úroky z hypotéčních úvěrů – k těmto částkám přihlédne plátce až při ročním zúčtování záloh za zdaňovací období.

7 Výpočet zálohy daně z příjmu  HM zaměstnance je 15.000,- Kč, zaměstnanec má dvě nezaopatřené děti.  Postup:  HM*1,34= superhrubá mzda  Záloha na daň před slevami = Superhrubá mzda * 0,15 - sleva na poplatníka, nezaopatřené dítě  Záloha na daň po slevách

8 Výpočet  Superhrubá mzda = 15.000,-*1,34 = 20.100,-  Záloha na daň z příjmu = 20.100,-*0,15 = 3.015,-  Slevy 2.070,- poplatník  Daňové zvýhodnění na nezaopatřené děti 2*1117,- = 2.234,-  Daň po slevách (daňový bonus) = - 1.289,-


Stáhnout ppt "ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu."

Podobné prezentace


Reklamy Google