Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0528.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0528."— Transkript prezentace:

1 Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0528 Název projektu: ICT ve výuce Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název ověřovaného materiálu: VY_32_INOVACE_NAV_521 Ročník: 2. Vzdělávací obor: 65-42-M/01 Hotelnictví Předmět: Nauka o výživě Tematická oblast: Lidské tělo Téma: Základní podmínky života Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne: Srpen 2012 Metodický popis, (anotace) Učební materiál slouží k výkladu a osvojení poznatků o chemickém složení lidského těla.

2 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Základní podmínky života VY_32_INOVACE_NAV_521

3 Úvod  Strava je jeden z rozhodujících činitelů v boji o zdraví lidí.  Japonka Alivena Kushi:  Kuchyně je nejsložitější laboratoř n a světě. Odtud můžete zabíjet či uzdravovat svého muže. Učinit své dítě bystrým a inteligentním, milence vášnivým. Z kuchyně ovládnete svoji rodinu. Jde o to abyste poznali vliv jednotlivých potravin a přípravy jídla.

4 Základní podmínky života Výživa – zajištění a zužitkování potřebných látek pro udržení: - životní aktivity - růstu - rozmnožování Dýchání – přijímání O2, vylučování CO2 Odstraňování zplodin, nadbytečných a jedovatých látek - jsou to látky vzniklé při přeměně látek Udržování stálé tělesné teploty - k udržení metabolismu pod 35st. a nad 42st. nastává smrt, Udržování stálé chemické reakce - PH krve je 7,4 /PH pod 7 kyselé roztoky, PH nad 7 zásady/ Změny PH souvisí se stravou, dýcháním. Výkyvy org. okamžitě vyrovnává Udržování stálého osmotického tlaku – - tlak v buňkách, umožňují to draslík v buňkách, sodík v tělesných tekutinách

5 Látkové složení lidského těla  a/ stavební látky – k růstu a obnově tkání B, ML,T, voda proměnlivě  b/ spotřební látky - energie:  pohybová > sacharidy  tepelná > tuky, bílkoviny jen při hladovění a horečkách  c/ náhradní látky – voda, ML  d/ látky řídící chemické reakce v těle – enzymy - vytváří se v těle - hormony - vytváří se v těle - vitamíny musíme je dodávat v potravě

6 Otázky pro žáky 1/ Jaké je PH krve? ………………………………………………………………….. 2/ Co zajišťuje výživa? ………………………………………………………………….. 3/ Co je osmotický tlak? ………………………………………………………………… 4/ Sacharidy potřebujeme na tvorbu jaké energie? ………………………………………………………………………………………… 5/ Které látky musíme v těle neustále nahrazovat? ………………………………………………………………………………………..

7 Zdroje http://www.cittadella.cz/cenia/?p=zakladni_podminka_zivo ta,_zdroj_obzivy_a_vyzivy&site


Stáhnout ppt "Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0528."

Podobné prezentace


Reklamy Google