Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OSTRAMO. Byl chladný podzimní večer a detektiv Smith právě pochrupoval ve svém houpacím křesle a na hrudi měl přitisknutý svůj oblíbený detektivní román.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OSTRAMO. Byl chladný podzimní večer a detektiv Smith právě pochrupoval ve svém houpacím křesle a na hrudi měl přitisknutý svůj oblíbený detektivní román."— Transkript prezentace:

1 OSTRAMO

2 Byl chladný podzimní večer a detektiv Smith právě pochrupoval ve svém houpacím křesle a na hrudi měl přitisknutý svůj oblíbený detektivní román. Když se jeho břicho už po několikáté zvedlo, zazvonil telefon. Detektiv s sebou škubl a vyrazil pro něj, ozývalo se již třetí zazvonění a Smith se konečně dostal k telefonu a chystal se jej zvednout, když se ten nepříliš vzdělaný hňup Watters dostal do vedení a telefon zvedl místo něj. Neberte si to špatně, Smith měl svého kolegu rád, jenomže jak už to u asistentů detektivů bývá, Watters byl poněkud roztěkaný a ztřeštěný, což k detektivově zapálené, ač chladné povaze nesedělo. „Bradley, vy už mě vážně ničíte. Můj dům, můj telefon. A pracovní hovory zvedám já.“ prohlásil rozzuřeně Smith. „Ale, pane jak můžete vědět, že jde o pracovní hovor?“ „Schopnost dedukce, Bradley, schopnost dedukce. Ale teď už prosím mluvte. Dotyčný na telefonu určitě nehodlá tak dlouho čekat.“ Bradley tedy nasupeně přiložil sluchátko k uchu. „Ehm.. Ano?..Co že se stalo?.. Aha, a kde?.. Jistě, chápu… do hodiny jsme tam.“ pronesl a položil sluchátko na své místo. „Co se stalo?“ prohodil s nezájmem Smith. „Vražda v Ostramu, vypadá to na sériového vraha,“ podotkl zkroušeně Watters. „No konečně, Bradley, vidíte, vždy je z čeho se těšit. Sériový vrah ? No to je hotové posvícení.“ „Smithsi, to je velmi netaktní, překypovat takhle radostí, když jde o něčí smrt.“ „Jak se říká, Bradley, musíte se umět radovat i z maličkostí, a já jako detektiv tyto maličkosti vítám s otevřenou náručí.“ Watters chtěl něco dodat, ale rozmyslel si to, protože věděl, že by to vedlo k hádce, která je stejně předem prohraná. Proto raději popadl klíče a vydal se směrem k autu.

3 Smith ho následoval a po dvou minutách pomalé, provokativní chůze, došel k autu. Watters nastartoval auto a nějakou tu chvíli chvíli jen mlčky jeli, poté se ale rozhodl ticho prolomit a nadhodil: „Víte Vy vůbec, co a kde to Ostramo vlastně je?“ „Nevím. Vy to snad víte…? Popravdě mě to ale nezajímá. Hlavní je, že tady máme po dlouhé době konečně zajímavý případ, tedy doufám.“ „I tak bych Vám o něm něco velmi rád řekl, nechci se chlubit, ale jsem takový menší znalec.“ „Právě se chlubíte, ale no tak povídejte, aspoň si zkrátíme cestu, ale nezaručuji, že vás budu poslouchat, Bradley.“ „No jak myslíte Hudsone, tedy pardon, detektive Smithsi, ale přece jen poslouchejte, třeba vám to pomůže ve vyšetřování případu.“ „Tak tedy, začal bych něčím z historie,“ spustil svůj, podle Smithse přehnaně dlouhý a nudný projev. „Laguny Ostramo představují jednu z největších ekologických zátěži pro Českou republiku.“ Hned po první Wattersově větě Smithovi došlo, že se dopustil obrovské chyby, když mu dal svolení, aby mluvil, rozhodl se ovšem, že ho nechá na pokoji a začal si v hlavě přemítat všemožné scénáře této vraždy. Ufoni, sériový vrah, nehoda? Co jen mohlo tuto vraždu způsobit? Schovává se snad v Ostramu trojhlavá příšera? Z jeho rozjímání ho ovšem vyvedlo prudké zabrždění auta. No jistě, Watters a jeho řízení. Se znechucením ve tváři se tedy na Watterse otočil, ten vše ovšem ignoroval a mluvil sám pro sebe dál. „Skládka vznikla ukládáním odpadu z rafinérské výroby zahájené na konci 19. století. V roce 1965 zde začal být odkládán také odpad z regenerace upotřebených mazacích olejů státního podniku OSTRAMO Ostrava. Na konci 70. let se ovšem začalo uvažovat nad ukončením provozu kvůli špatnému vlivu na životní prostředí a úniku škodlivých látek. Se změnou majitele se v roce 1992 změnil i název společnosti a to na OSTRAMO-Vlček a spol., s.r.o. V roce 1994 byl do provozu uvedena čistička odpadních vod a bylo zahájeno tzv. udržovací čerpání, ale v roce 1996 byl provoz zastaven z důvodu nadměrných výdajů a vláda ČR rozhodla o převzetí ekologické zátěže. Státní podnik DIAMO byl tedy pověřen odstraněním skládky. Momentálně je tvořena komplexem tří lagun (R1, R2, R3), které jsou odděleny hrázemi se zemními valy a jedna z nich (R0) byla založena asi ve 20. století a je umístěna místě bývalé cihelny. Její existence byla doložena až v roce 1999. Dostatečné odizolování lagun bylo provedeno v letech 1997 podzemní těsnící stěnou.

4 K lagunám patří také areál o rozloze 18 hektarů, který je součástí společnosti OSTRAMO, jež zde ovšem svou činnost ukončila po povodních v roce 1972 až 1992. Vodní dílo „Havarijní nápravné opatření“ bylo uvedeno do provozu v roce 2003 a sloužilo k zamezení šíření kontaminace ropných látek vně těsnicí stěny, zahrnující drenážní systém a monitorovací profil.“ Smith se zamyšleně díval z okna a s obdivem a zároveň nechutí se snažil pochopit, jak může ten prazvláštní tvor vedle něho v jednom kuse mluvit, bez jakéhokoli pochybení a ještě s takovou radostí. Watters se na něj zadíval, jakoby jeho otázku zaslechl, přihlouple se usmál a pokračoval: „Od listopadu 2004 je drenážní systém uveden do trvalého provozu a od srpna 2005 zajišťuje provoz HNO provozovatel AQUATEST a.s., které je vybraným dodavatelem sanace lagun podle realizačního projektu „Nápravná opatření - laguny Ostramo" (NO-LO). Dne 9.8.2004 byla uzavřena Realizační smlouva o provedení prací při sanaci ekologických škod a následné rekultivaci mezi státním podnikem DIAMO a sdružením firem „Sdružení ČISTÁ OSTRAVA",. Na základě této smlouvy, realizačního projektu a podmínek obchodní soutěže jsou sdružením Čistá Ostrava realizovány práce za účelem nápravy staré ekologické zátěže skládky odpadů s.p. DIAMO v Ostravě. Čištění vod čerpaných z drénu zajišťoval provozovatel do října roku 2008 na dočasné dekontaminační stanici a poté od 1. 10. 2008 na nové dekontaminační stanici vybudované v rámci akce NO-LO. Čerpání a čištění podzemních vod je prováděno pod pracovním názvem „ochranné čerpání„. 1.4.2009 došlo k výpůjčce ČHV účastníku SČO firmě AQUATEST a.s. V roce 2010 byla tato smlouva o výpůjčce ukončena a ČHV byla odstavena z provozu.

5 Následovalo čištění technologie a demontáž části zařízení dále využitelného v rámci s. p. DIAMO, poté byla ČHV zpět předána firmě AQUATEST a. s., která zajistila její demolici, která byla ukončena do konce roku 2010. Tím se uvolnil prostor pro provedení sanačních prací na laguně R0. Funkci ČHV převzala čistírna lagunových vod (ČLV), která byla nově vybudovaná v rámci NO-LO.“ „Velice zajímavé…“ podotkl znuděně Smith, který na Watterse upřel ten nejprovokativnější pohled, jaký kdy Watters viděl. Ten ale tuto poznámku ignoroval a zvesela pokračoval dále. „V současnosti je skládka tvořena čtyřmi lagunami, které jsou zaplněny odpadem z rafinérské výroby a sutí z demolic z provozních budov. Laguna R0 je zcela zavezena a rekultivována, laguna R1 je zaplněna sutí a laguny R2 a R3 jsou zaplněny tekutými odpady.“ Watters se ovšem zamyšleně podrbal na hlavě a prohlásil „Ehm, no vlastně nic, spletl jsem se.“ Smith si už po druhé za 2 minuty těžce oddychl a okamžitě vystartoval z auta, přece jen, co kdyby si to Watters znovu rozmyslel. Watters ho rychle následoval, podlezl žlutou policejní pásku a ocitli se na místě činu.“ A najednou to uviděl, *následující popis mrtvoly je kvůli přílišné brutalitě vynechán, děkujeme za pochopení*.

6 Prezentaci vytvořily Andrašková Irena, Kubečková Matylda, Ohnoutková Barbora a Schwarzová Karolina. Matiční gymnázium, Ostrava, Tercie B


Stáhnout ppt "OSTRAMO. Byl chladný podzimní večer a detektiv Smith právě pochrupoval ve svém houpacím křesle a na hrudi měl přitisknutý svůj oblíbený detektivní román."

Podobné prezentace


Reklamy Google