Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slovní úlohy Dělitelnost Matematika – 6. ročník. Slovní úlohy Zahrada je dlouhá 42 m a široká 36 m. Jaká vzdálenost musí být mezi tyčkami plotu, má-li.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slovní úlohy Dělitelnost Matematika – 6. ročník. Slovní úlohy Zahrada je dlouhá 42 m a široká 36 m. Jaká vzdálenost musí být mezi tyčkami plotu, má-li."— Transkript prezentace:

1 Slovní úlohy Dělitelnost Matematika – 6. ročník

2 Slovní úlohy Zahrada je dlouhá 42 m a široká 36 m. Jaká vzdálenost musí být mezi tyčkami plotu, má-li být v celých metrech a co největší? Kolik tyček budeme potřebovat? Délka ………… 42 m Šířka …………. 36 m Vzdálenost.…. x m Počet tyček.…. y x = D(42; 36) =6 42 = 36 = 2 ∙ 3 ∙ 7 2 ∙ 2 ∙ 3 ∙ 3 … vzdálenost tyček v metrech 42 : 6 = 72 ∙ 7 = : 6 = 62 ∙ 6 = a) o = 2 ∙ (a + b) o = 2 ∙ ( ) o = 2 ∙ 78 o = 156 o = 156 m Počet tyček: y = o : x y = 156 : 6 y = 26 y = 26 tyček b) Na oplocení bude potřeba 26 tyček.

3 Slovní úlohy Petr a Jana četli stejnou knížku. Petr každý den (včetně toho posledního) přečetl přesně 24 stran, Jana 28 stran. Kolik stran měla kniha, když víme že jich bylo více než 250 a méně než 500? Petr ………….. 24 stran Jana …………. 28 stran Počet stran …. x x 1 = n(24; 28) = = 28 = 2 ∙ 2 ∙ 2 ∙ 3 2 ∙ 2 ∙ 7 Každý násobek nejmenšího společného násobku je i společným násobkem těchto čísel. Kniha má 336 stran.

4 Slovní úlohy Petr a Jana mají stejný vkus, a tak si opět vybrali stejnou knihu. Petr každý den přečetl přesně 18 stran, Jana 24 stran. Kolik stran měla kniha, když Jana ji dočetla o 3 dny dříve než Petr? Petr ………….. 18 stran Jana …………. 24 stran Počet stran …. x x 1 = n(18; 24) = = 24 = 2 ∙ 3 ∙ 3 2 ∙ 2 ∙ 2 ∙ 3 Jana dříve …… o 3 dny Petr Jana Počet dníRozdílVyhovuje 72 : 18 = 4 72 : 24 = 3 4 – 3 = 1NE Petr Jana 144 : 18 = : 24 = 6 8 – 6 = 2NE Petr Jana 216 : 18 = : 24 = 9 12 – 9 = 3ANO Kniha má 216 stran. … nejméně stran

5 Slovní úlohy 1. den ……………………….. 84 km 2. den ……………………….. 48 km 3. den ……..……………… km x = D(84; 48; 60) =12 84 = 48 = 2 ∙ 2 ∙ 3 ∙ 7 2 ∙ 2 ∙ 2 ∙ 2 ∙ 3 60 =2 ∙ 2 ∙ 3 ∙ 5

6 Slovní úlohy Ve 5.10 hodin vyjíždějí čtyři tramvaje na různé linky. První tramvaj se vrací na konečnou za hodinu a půl, druhá za hodinu, třetí za dvě hodiny a čtvrtá za 45 minut. V kolik hodin nejdříve vyjedou opět současně? 1. tramvaj ………….. 90 minut 2. tramvaj ………….. 60 minut Společně za ………… x minut x = n(90; 60; 120; 45) = = 60 = 2 ∙ 3 ∙ 3 ∙ 5 2 ∙ 2 ∙ 3 ∙ 5 3. tramvaj ………… 120 minut Tramvaje vyjedou současně v h. 4. tramvaj ………….. 45 minut 120 = 45 =3 ∙ 3 ∙ 5 2 ∙ 2 ∙ 2 ∙ 3 ∙ 5 360´ =6 h5 h 10 min + 6 h =11 h 10 min


Stáhnout ppt "Slovní úlohy Dělitelnost Matematika – 6. ročník. Slovní úlohy Zahrada je dlouhá 42 m a široká 36 m. Jaká vzdálenost musí být mezi tyčkami plotu, má-li."

Podobné prezentace


Reklamy Google