Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Transformátor VY_30_INOVACE_ELE_740 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád 11.8.2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Transformátor VY_30_INOVACE_ELE_740 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád 11.8.2012."— Transkript prezentace:

1 Transformátor VY_30_INOVACE_ELE_740 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád 11.8.2012

2 Transformátor je netočivý elektrický stroj, který slouží k snížení nebo zvýšení střídavého napětí a proudu.

3 Schématická značka: Princip činnosti: Princip je založen na vzájemné indukčnosti dvou cívek umístěných na společném feromagnetickém jádru. Jestliže vstupní (primární) cívkou prochází střídavý proud I 1, vytvoří se v kovovém jádru magnetický tok , který v závitech výstupní (sekundární) cívky indukuje střídavé napětí U 2. Velikost napětí je přímo úměrná počtu závitů - platí vzorec: N 1 … počet závitů primární cívky N 2 … počet závitů sekundární cívky

4 Pro velikost napětí a proudu platí: Ztráty v transformátoru Působením magnetického pole se v kovovém jádru indukují vířivé proudy, které jádro zahřívají a tím působí ztráty. Pro snížení ztrát se jádra zhotovují z tenkých izolovaných plechů a ne z jednoho kusu. Prodlouží se tak dráha, po které se vířivé proudy uzavírají, tím se zvětší odpor a tím se zmenší vířivé proudy.

5 PRACOVNÍ LIST 1.Kontrolní otázky: Jak je provedeno jádro transformátoru? 2. Příklad Primární cívka transformátoru má 1 150 závitů a je připojena ke střídavému napětí 230 V. Na sekundární cívce naměříme napětí 40 V. Kolik závitů má sekundární cívka ?

6 Zdroje: Kroha Petr, Tolar Jiří, Šustr Karel - Elektrotechnika pro 2. ročník SPŠ neelektrotechnických http://cs.wikipedia.org/wiki/Transform%C3%A1tor


Stáhnout ppt "Transformátor VY_30_INOVACE_ELE_740 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád 11.8.2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google