Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_497 Ročník: 2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář 29-54-H/01 Tematický okruh: Korpusy a hmoty Téma: Jádrová hmota.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_497 Ročník: 2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář 29-54-H/01 Tematický okruh: Korpusy a hmoty Téma: Jádrová hmota."— Transkript prezentace:

1 Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_497 Ročník: 2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář H/01 Tematický okruh: Korpusy a hmoty Téma: Jádrová hmota 1 Jméno autora: Petra Kulhánková Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – využití Jádrové hmoty v CV. Tento materiál slouží k seznámení žáků s učivem a následnému procvičení látky. Žáci si osvojují znalosti o výrobě této hmoty.. Slouží i k opakování učiva pro 3.ročník

2 Jádrová hmota

3 charakteristika Tyto hmoty jsou připravené z většího množství cukru Základní surovinou jsou různé druhy jádrovin ( mandle, lískové ořechy, persiko, kokos …) Jsou to polotovary Korpusy jsou vláčné Mají dlouhou trvanlivost

4 Rozdělení hmot Jádrová hmota z lískových ořechů Jádrová hmota z mandlí Jádrová hmota z arašídů Jádrová hmota z vlašských ořechů Jádrová hmota z kokosu Jádrová hmota ze směsi jádrovin 18&num=10&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=65 0&tbm=isch&tbnid=RzTXg0mEx9sf6M:&imgr

5 Suroviny a jejich úprava Cukr krupice ( hrubší aby zjemnil hmotu ) Bílky ( nemusí být úplně čisté ) Jádroviny ( opražené, blanšírované ) Obvyklý poměr surovin je 1 díl jádrovin 2 díly cukru m=10&hl=cs&gbv=2&biw=1278&bih=650&tbm=isch&t bnid=iQthwQByvI5VNM:&imgr

6 Základní výrobní schéma

7 Kontrolní otázky 1. Kam řadíme jádrovou hmotu a co je pro ní charakteristické ? 2. Jaké jsou tři základní suroviny pro její výrobu ? 3. Co je blanšírování jádrovin 4. Proč se praží jádroviny před použitím ? 5. Jaké znáš druhy jádrovin ?

8 Správné odpovědi 1. Je to polotovar, velký obsah cukru, výrazná chuť jádrovin 2. Bílky, pražené mleté jádroviny, cukr krupice 3. Zbavování hořkých slupek ořechů za pomoci horké vody spařením 4. Jádroviny tím mají výraznější chuť 5. Mandle, arašídy, lískové ořechy, kokos, persiko

9 Použité zdroje Obrázky : Literatura : BLÁHA L., CONKOVÁ V., KADLEC F., vydáno v roce 2001, Cukrářská výroba II.,nakladatelství INFORMATORIUM, spol. s r.o.


Stáhnout ppt "Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_497 Ročník: 2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář 29-54-H/01 Tematický okruh: Korpusy a hmoty Téma: Jádrová hmota."

Podobné prezentace


Reklamy Google