Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ukončování bezdomovectví rodin: Nový systémový přístup Město Brno, Česká republika 21. května 2015 Katharine Gale

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ukončování bezdomovectví rodin: Nový systémový přístup Město Brno, Česká republika 21. května 2015 Katharine Gale"— Transkript prezentace:

1 Ukončování bezdomovectví rodin: Nový systémový přístup Město Brno, Česká republika 21. května 2015 Katharine Gale kgaleconsulting@sbcglobal.net kgaleconsulting@sbcglobal.net 1

2 Přehled Kdo je Katharine Gale a proč je tady? Proč myslíme, že je možné ukončit bezdomovectví rodin? Rapid rehousing: co to je a jak to funguje? Problematizace hodnocení a predikce výsledků Cesta k systémovému přístupu k ukončování bezdomovectví

3 Katharine Gale Dvacetiletá zkušenost s bydlením a bezdomovectvím v USA V současnosti – konzultace pro místní i státní správu a neziskový sektor Původně se zabývala bydlením na úrovni lokální správy Pracovala jako policy ředitelka pro bezdomovectví rodin americké Meziresortní komise pro bezdomovectví (2013)

4 Je možné si představit konec bezdomovectví rodin? Statistika z USA –49 miliónů lidí žije v chudobě (!) –600.000 lidí bez domova v jeden okamžik –Neexistuje nárokový příspěvek na bydlení – pouze 1 ze 4 způsobilých žadatelů jej získá. –Velmi nízké sociální dávky, jež jsou navíc časově omezené. –Odhadovaný nedostatek 10 miliónů dostupných bytů.

5 Tradiční přístup Nejprve jsme poskytovali rodinám s dětmi dočasné ubytování (azylové ubytování). Později přibylo přechodné bydlení (transitional housing) –Delší pobyty v dočasném bydlení –Více služeb (nejvyžadovanějších) –Rodiny nakonec musely najít vlastní bydlení –Následně jen malá nebo žádná podpora zaměřená na udržení bydlení –Rodiny vystěhovávány pokud nedodržovaly pravidla Programy dohromady nefungovaly Bezdomovectví rodin se nadále rozrůstalo

6 Konec bezdomovectví rodin Výzkum našich přístupů: Rodiny, jež pobývaly dlouho v ubytování a přechodném bydlení (15 – 20 %) nevypadaly odlišně od rodin, jež byly jejich krátkodobými uživateli (75 – 80 %). Velmi malá skupina rodin (2 – 8 %), jež vypadaly odlišně od ostatních s velkými bariérami; většinou v programech a mimo ně. Zdroj: Testing a Typology of Family Homelessness Based on Patterns of Public Shelter Utilization in Four U.S. Jurisdictions: Implications for Policy and Program Planning, Dennis P. Culhane et al. 2007

7 Konec bezdomovectví rodin Jsou rodiny bez domova odlišné? Jako celek se velmi podobají jiným nízkopříjmovým rodinám. Podobných problémů je řada: nízká vzdělanostní úroveň, sporadické pracovní historie, domácí násilí, zdravotní a psychiatrické problémy. V některých ohledech jsou odlišné: mladší matky s mladšími dětmi, ještě nižší příjmy, vyšší podíl Afroameričanů a Nativních Američanů, existují určité důkazy o vyšší míře užívání návykových látek*, vykazují horší zdravotní stav než jiní, typicky ale vykazují přístup ke zdravotní péči.

8 Konec bezdomovectví rodin Pochopení tří věcí: Naše programy udržovaly rodiny mimo bydlení. Když rodiny mají bydlení, nejsou již bezdomovci. Lepší šance rodin řešit jiné problémy související s bezdomovectvím (nebo způsobené bezdomovectvím), když mají bydlení.

9 Konec bezdomovectví rodin Některé komunity se ptaly: měly bychom něco dělat jinak? Používat bydlení, jež máme v komunitě. Poskytovat podporu rodinám, aby získaly bydlení a byly dobrými nájemníky. Přechod rodin ke komunitním službám. Měření výsledků. Uvedení nové myšlenky: Rapid rehousing (nebo rapid exit)

10 Co je podstatné na přístupu rapid rehousing Podpora rodinám v nalezení/udržení bydlení Dočasná finanční podpora – někdy navázaná na dlouhodobější poskytování dávek Vztah s pronajímateli s cílem zajištění a udržení jejich participace Provázání s dalšími službami v komunitě Dovednost řízení flexibilního programu Partnerství s klienty

11 Výzkum zaměřený na Rapid Rehousing

12 999 Průměrný podíl získání bydlení – Rodiny Source: Data from 14 Continuums in seven states that prepared Evaluators for NAEH Performance Improvement Clinics in 2011-2012 Azylové ubytování Přechodné bydlení Rapid rehousing

13 12 Průměrné roční náklady na zařazení do programu a na Housing Exit Zdroj: Data from 14 Continuums in seven states that prepared Homeless System Evaluators for NAEH Performance Improvement Clinics in 2011-2012

14 Výzkum zaměřený na rapid rehousing Podíl rodin, jež se opět staly bezdomovci poklesl Filadelfijská studie ukázala, že 14 % lidí, jimž bylo rychle poskytnuto bydlení, se stalo opět bezdomovci (v případě lidí, kde nebyl využit tento přístup, šlo o 39 %). Studie realizovaná ve státu Georgia ukázala, že pokud NEBYLO rodinám rychle poskytnuto bydlení, vrátily se 4,7 krát pravděpodobněji opět do situace bezdomovectví (podobné výsledky jako ve Filadelfii.)

15 Co jsme se naučili S přístupem rapid rehousing můžeme při typických amerických cenách úspěšně zabydlet 5 krát více rodin než s přechodným bydlením (a s lepšími výsledky).

16 K čemu hodnocení? Hodnocení je kritické: potřeba znalosti klientovy relevantní historie, současných plánů a tužeb. Porozumění bariérám v získání bydlení má vést k podpoře, nikoliv k jejímu odmítnutí. Vyvinutí realistického přístupu k nalezení pronajímatelů a bytových situací. Schopnost navázat klienty na podporu v komunitě. Ale: Hodnocení nepomůže odhadnout, jak dlouho bude rodina potřebovat pomoc. Uspěje mnoho rodin, u kterých bychom to nečekali; nejsme schopni to předvídat.

17 Jádro: Změna v perspektivě Udržování rodin v přechodném ubytování je nákladnější a méně efektivní. Některé rodiny potřebují jen bydlení; není třeba je „napravovat“. Zajištění bydlení pomáhá těm, co potřebují větší pomoc, aby mohli dosáhnout dalších změn. Poskytnutí podpory, jakou rodiny chtějí. Spolupráce s poskytovatelem služeb není cíl; cílem je bydlení. Pronajímatel je také klient. Pomozme mu, aby dostal, co potřebují.

18 Systémový přístup Rychlé zachycení rodin brzy poté, co ztratí bydlení. Rychlé navrácení rodin do bydlení, pokud možno v komunitě. Poskytnutí flexibilní potřebné podpory k udržení bydlení. Použití dočasného ubytování jen krátkodobě (po dobu hledání bydlení).

19 Systémový přístup Pracovat společně napříč celou komunitou – ne „moji klienti“, ale „naši klienti“ Pouze jeden pořadník a prioritizace rodin s většími potřebami: „Screen in", ne vyloučení Měření výsledků a následné úpravy přístupu: Kolik rodin získalo bydlení? Jak rychle je získaly? Staly se opět bezdomovci? Jaké byly náklady na 1 rodinu?

20 Systémový přístup Funguje to? I přes recesi se v období od roku 2010 do roku 2014 snížilo bezdomovectví rodin o 9 %. Komunity, jež využívaly primárně tento přístup, vykazovaly větší úspěšnost – snížil se počet lidí na pořadnících čekajících na dočasné ubytování a snížil se počet rodin zakoušejících bezdomovectví. Trenton, New Jersey – snížení o 70% Houston, TX– snížení o 39 % Winston – Salem, Severní Karolína – uzavřeno několik ubytoven pro rodiny Montgomery County, PA – v roce 2014 zabydleno 2,5 X více rodin než v roce 2013.

21 Systémový přístup

22 Více informací National Alliance to End Homelessness www.endhomelessness.org US Interagency Council www.usich.govwww.usich.gov –Tools for Action –Program Profiles Homeless Resource Exchange www.hudhre.info www.hudhre.info Já :) kgaleconsulting@sbcglobal.netkgaleconsulting@sbcglobal.net


Stáhnout ppt "Ukončování bezdomovectví rodin: Nový systémový přístup Město Brno, Česká republika 21. května 2015 Katharine Gale"

Podobné prezentace


Reklamy Google