Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hoblíky Druhy hoblíků.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hoblíky Druhy hoblíků."— Transkript prezentace:

1 Hoblíky Druhy hoblíků

2 Rozdělení hoblíků Hoblíky se dělí:
a) hoblíky základní b) hoblíky speciální Hoblík Uběrák - Hoblík Svlakovník Hoblík Hladík - Hoblík Polodrážkovník Hoblík Klopkař (Klepač) - Hoblík Člunkař Hoblík Cidič (Čistič) - Hoblík Výžlabník (Podbradník) Hoblík Macek (Rovnač) - Hoblík Okrouhlík Hoblík Římsovník - Hobklík Drážkovník Hoblík Zubák Hoblík Kocour

3 Druhy hoblíků – základní hoblíky
Hoblík Uběrák – používá se pro hrubé hoblování, tento hoblík je užší než hoblík hladík. Želízko má půlkulaté ostří pro odebírání na hrubo.

4 Druhy hoblíků – základní hoblíky
Hoblík Hladík - používá se pro zarovnání dřeva, šířka želízka 45 až 51 mm.

5 Druhy hoblíků – základní hoblíky
Hoblík Klopkař (Klepač) - má k želízku připevněnu klopku, klepačku, (s nastavovacím šroubem). Umožňuje hladké opracování bez vytrhaných ploch. Klopka se nastavuje o tloušťku třísky nad ostří želízka.

6 Druhy hoblíků – Základní hoblíky
Hoblík Cidič (Čistič) - kratší než Klopkař a má nepatrně kolmější želízko, používá se k hoblování tzv."načisto". Klopna se nastavuje na tenkou třísku.

7 Druhy hoblíků – základní hoblíky
Hoblík Macek (Rovnač) - používá se k hoblování širokých i úzkých ploch. Slouží k přerovnání a přesnému opracování ploch a boků. Úhel sklonu želízka s klopkou je 45°, želízko je široké 57 až 60 mm.

8 Druhy hoblíků – základní hoblíky
Hoblík Římsovník - slouží k prohlubování a rozšiřování polodrážek podél vláken, rovné želízko, napříč vláken s kosým uložením želízka.

9 Druhy hoblíků – základní druhy
Hoblík Zubák - slouží k vyrovnávání a drsnění desek určených pro klížení a dýhování. Přední plocha želízka je rýhovaná, ostří je zubovité. Skon želízka 75 až 80°, želízko je široké 48 mm.

10 Druhy hoblíků – základní hoblíky
Hoblík Kocour – želízko tohoto hoblíku je 10, 15, 20 mm široké. Vypracovávají s ním (čistí) dna (svlakových) drážek.

11 Druhy hoblíků – speciální hoblíky
Hoblík polodrážkovník (nastavitelný) - stavitelný boční a hloubkový doraz, umožňuje nastavit šířku a hloubku drážky. (předřezavač)

12 Druhy hoblíků – speciální hoblíky
Hoblík Svlakovník jednoduchý, stavěcí - svlakových per. Plaz svírá s pravou boční plochou hoblíku úhel 75 – 80o. dorazová lišta umožňuje přesné nastavení. Předřezavač brání zatrhávání u příčného dřeva. Předřezavač a želízko musí být vzájemně seřízeny.

13 Druhy hoblíků – speciální hoblíky
Hoblík Člunkař - pro hoblování vydutých nebo vypouklých tvarů.

14 Druhy hoblíků – speciální hoblíky
Hoblík Výžlabník – (Podbradníky)

15


Stáhnout ppt "Hoblíky Druhy hoblíků."

Podobné prezentace


Reklamy Google