Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Václav Prokop Diviš 26.Března 1698 – 25.prosince 1765

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Václav Prokop Diviš 26.Března 1698 – 25.prosince 1765"— Transkript prezentace:

1 Václav Prokop Diviš 26.Března 1698 – 25.prosince 1765
Byl slavný český premonstrátský kněz, teolog, přírodovědec , léčitel, hudebník a vynálezce.

2 Václav Prokop Diviš Václav Diviš se narodil v malé zemědělské rodině na okraji Žamberka, manželům Anně a Janu Divíškovým. Žil tady se svými sourozenci do roku 1714, do té doby než zemřel jeho otec a nevelké hospodářství převzal jeho starší bratr Jan. Rodný dům Prokopa Diviše stojí dodnes na levém břehu řeky Divoké Orlice na okraji Žamberka a je součástí Městského muzea v Žamberku.

3 Přístroje a vynálezy V.P.Diviše
Vyrobil celou řadu přístrojů pracujících s elektřinou: elektrum (stroj vyrábějící třením elektrickou energii), tzv. meteorologický stroj (měl vysávat elektrickou energii z mraků a bránit tak samému vývoji blesků, ve skutečnosti šlo o funkční bleskosvod. Bleskosvod byl vztyčen 15. června 1754 na zahradě v Příměticích u Znojma.) Od roku 1754 se pokoušel také o elektroléčbu revmatizmu a ochrnutí. Diviš byl v kontaktu s mnoha vědci té doby. Byl také obeznámen s prací B. Franklina. Svá zjištění publikoval v díle Magia naturalis (Přírodní kouzelnictví). Prokop Diviš dále sestrojil (1753) elektrický strunný nástroj Denis d'or (Zlatý Diviš), který byl napájen proudem z leidenských lahví. Přístroj dokázal napodobit mnoho nástrojů a dokonce i lidský hlas.

4 Vynálezy a přístroje Elektrum
V tomto spise Magia naturalis zaznamenal Diviš všechny své poznatky z pokusů o elektřině. Diviš měl i možnost své pokusy předvést před císařem ve Vídni.

5 Barbora Říhová 8.B Čerpáno z: Prokop Diviš – detail pamětní desky na budově Jezuitského gymnázia na Jezuitském náměstí ve Znojmě.


Stáhnout ppt "Václav Prokop Diviš 26.Března 1698 – 25.prosince 1765"

Podobné prezentace


Reklamy Google