Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Osobnosti Chyšecka Antonín Šít.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Osobnosti Chyšecka Antonín Šít."— Transkript prezentace:

1 Osobnosti Chyšecka Antonín Šít

2 Tento bezesporu nadaný akademický malíř se narodil 17
Tento bezesporu nadaný akademický malíř se narodil 17. ledna 1915 v Prčici, malém městečku na Sedlčansku. Žil však většinu života v malém domku ve vesničce Nosetín. Těsně před jeho narozením umírá jeho otec na bojišti první světové války. Jeho matka, Anna Šítová, tak musela obstarávat celé hospodářství sama s malým Antonínem a jeho starším bratrem Františkem. Antonín vyrůstá ve veliké chudobě a naučí se tvrdě pracovat. V šesti letech nastupuje do obecné školy a později do měšťanské školy v Chyškách. Poslední rok měšťanky navštěvuje v Praze.

3 Po vystudování se přihlásil na učitelský ústav v Příbrami
Po vystudování se přihlásil na učitelský ústav v Příbrami. Již zde začal ukazovat své výtvarné nadání a vrozený talent zachytit na plátně sílu okamžiku. Roku 1935 maturuje a ještě téhož roku je přijat na Akademii výtvarných umění v Praze. Zde se nejprve stává žákem profesora J. V. Loukoty. Navštěvuje jeho kreslířskou třídu, kde patří k nejlepším kreslířům. Začíná se naplňovat jeho sen profesionálně kreslit. Zjišťuje, že nejvíce ho baví zachycovat osoby v činnosti. Přihlašuje se tedy do malířské figurální školy profesora Maxe Švabinského. V roce 1939 však musí zanechat studia, když nacisté zavírají veškeré vysoké školy v tehdejším protektorátu Čechy a Morava.

4 Antonín tak čeká dlouhých 6 let na dokončení studií
Antonín tak čeká dlouhých 6 let na dokončení studií. Během války alespoň vystavuje na výstavách SJV. V roce 1945, po skončení druhé světové války, se konečně dočká a ihned nastupuje zpátky na Akademii. Zde pod vedením profesora Jakuba Obrovského nadále zdokonaluje svůj talent a roku 1946 slavnostně dostává čestný titul akademický malíř. Antonín se přestěhuje do Prahy, kde žije sedm let jako malíř na volné noze. Potom se přestěhuje zpátky do rodného domu v Nosetíně ke své matce, která zde po odchodu jeho bratra Františka do semináře zůstává sama. Je to pro něho veliká změna. V malování zde samozřejmě pokračuje, maluje pro něj tak typické všední výjevy z obyčejného vesnického života, věnuje se též krajinomalbě, hledá pouto krajiny s tamějšími obyvateli. Mnohdy také za směšný peníz namaluje dům nebo portrét některému svému sousedovi. Nezapomíná však také vystavovat svá díla. V roce 1961 vystavuje v Milevsku, roku 1963 v Petrovicích a roku 1976 v Českých Budějovicích. Účastní se též výstav v zahraničí. Za zmínku stojí například výstava v Lipsku, Berlíně nebo Heyerswerdě v roce 1971 a výstava v Meiningen v roce 1979.

5 V Chyškách v květnu a 2008 se též uskuteční velká ústava Šítových děl
V Chyškách v květnu a 2008 se též uskuteční velká ústava Šítových děl. K vidění budou prakticky všechna Šítova díla tzn. téměř 90 obrazů a také mnoho podrobných podkladů o jeho životě a o jeho vztahu k Chyšecku. Tamější obyvatelé se tak pokusí přiblížit si tohoto výjimečného člověka.

6 Antonín Šít maloval obrazy až do své smrti. Zemřel 9
Antonín Šít maloval obrazy až do své smrti. Zemřel 9. ledna 1983 v Nosetíně. Je pochován na chyšeckém hřbitově spolu se svou matkou Annou. Za svůj život nebyl doceněn, možná proto že kvůli svému vyznání nebyl příliš oblíben u tehdejší komunistické společnosti. Jeho díla jsou uložena v Praze na Strahově u premonstrátského řádu.

7 prameny: www.kultura-milevsko.cz
konec


Stáhnout ppt "Osobnosti Chyšecka Antonín Šít."

Podobné prezentace


Reklamy Google