Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze."— Transkript prezentace:

1 Bratři Čapkové

2 Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze života hmyzu Adam stvořitel

3

4 Josef Čapek byl český malíř, spisovatel, fotograf, grafik a knižní ilustrátor. Autor slova „robot“. Byl spoluzakladatel Skupiny výtvarných umělců. Jako jevištní výtvarník spolupracoval s Národním divadlem v Praze, Státním divadlem v Brně a s Městským divadlem na Vinohradech. Za protifašistickou činnost byl v září 1939 zatčen a do roku 1945 vězněn v nacistických koncentračních táborech. Tam také zemřel. Jeho symbolický hrob se nachází v Praze na Vyšehradském hřbitově.

5

6

7 Karel Čapek byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Manželka Olga Scheinpflugová Pro svou nemoc nebyl odveden do armády a nemusel bojovat v první světové válce, přesto byl touto válkou velmi ovlivněn. V letech 1921–1923 byl dramaturgem i režisérem Vinohradského divadla. Svoji literární tvorbu zahájil před první světovou válkou, zpočátku tvořil se svým bratrem Josefem, který byl především malířem. Typickým znakem jeho děl je využívání obrovské slovní zásoby, používání neobvyklých slov, několikanásobných větných členů a rozvitých souvětí. Čapek uměl velmi dobře využívat českého jazyka a jeho zvláštností.

8 Díla Karla Čapka Láska hra osudná RUR Bílá nemoc Válka s mloky Věc Makropulos Matka

9

10


Stáhnout ppt "Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze."

Podobné prezentace


Reklamy Google