Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁRODNÍ DIVADLO NÁROD SOBĚ!.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁRODNÍ DIVADLO NÁROD SOBĚ!."— Transkript prezentace:

1 NÁRODNÍ DIVADLO NÁROD SOBĚ!

2 ZÁKLADNÍ INFORMACE Národní divadlo vzniklo v době národního obrození
Vznikalo téměř sto let V roce 1881 vyhořelo První představení byla Smetanova Libuše

3 PODROBNÁ HISTORIE Ukázalo se, že divadlo není pouze záležitostí zábavy, ale i českého jazyka. Hrabě Anton Nostitz-Pieneck postavil Hraběcí Nostické Národní divadlo. Hraběcí bylo, Nostické taky, ale Národní už tolik ne. Hrálo se v něm německy. Během 18. a 19. století hráli Češi, kde se dalo. Vymohli si na Koňském trhu (dnešním Václavském nám.) postavit dřevěnou boudu. (1786) Pražský magistrát dal ale boudu strhnout.

4 PODROBNÁ HISTORIE Čeští vlastenci chtěli postavit nové, velké, kamenné, důstojné a české divadlo. V roce 1850 byl určen Sbor pro zřízení Národního divadla. Řídili ho: Alois Pravoslav Trojan, František Palacký a Josef Kajetán Tyl. Čeští vlastenci dostali povolení sbírky. Peněz bylo málo a Sbor jakoby spal. Lid se zlobil, že se pořád sbírá, ale nestaví. F.L. Rieger přišel s nápadem postavit divadlo prozatímní. Prozatímní divadlo- první představení v roce 1862

5 PODROBNÁ HISTRORIE Značné peníze na ND věnovala česká šlechta.
Lid se rozdělil na dvě skupiny: staročeši a mladočeši. Staročeši-chtěli se stavbou počkat. Jejich heslo znělo: Počkejme a bude to krásné. Mladočeši- jejich heslo znělo: Začněme hned! Vítězem soutěže o architekta se stal Václav Zítek.

6 PODROBNÁ HISTORIE Položení základního kamene se konalo 16. května 1868
První představení byla Smetanova Libuše V pátek 12. srpna 1881 divadlo vyhořelo. Náhody: Za požární hlásič zatáhli dva hasiči najednou, takže nehlásil, přestala téct voda, železná opona byla vytažená nahoru a byla zamčená, takže nešla stáhnout, hasiči byli na pohřbu a bylo jim řečeno, že z tohoto důstojného pohřbu nesmí pro nějakou maličkost odjet a spousty dalších náhod, které zavinily, že hasiči přijeli až ráno, a to už byla z Národního divadla jen kůlnička na dříví.

7 PODROBNÁ HISTORIE Na Národní divadlo se začalo okamžitě sbírat.
Za měsíc bylo nasbíráno více, než za posledních 30 let! Zítek odstoupil, protože Sbor chtěl udělat divadlo menší a levnější. Místo něj nastoupil architekt Josef Schulz. Ten dokázal udělat návrh, důstojně, levněji, ale i s ohledem na kolegu Zítka.

8 Dokončení Sochy a malby měly představovat činohru, balet, zpěvohru atd. a věci z národní historie. Vedly se spory o tom, zda se má na podruhé uvádět jako první představení zase Libuše, byly hlasy i pro Dvořákova Dimitrije i jiné věci. Rozhodlo se pro Libuši. 18. LISTOPADU 1883 BYLA V ND UVEDENA JAKO PRVNÍ PŘEDSTAVENÍ PO REKONSTRUKCI LIBUŠE.

9 ZAJÍMAVOST Na první představení- Libuši bylo vyprodáno, takže se na ní málem nedostal ani sám autor!!!

10 SHRŇME SI 1783 Nosticovo 1786 Povolení 1786 Bouda 1862 Prozatímní
1868 Základní kámen 1881 Požár ND 1883 Otevření

11 OBRÁZKY

12 OBRÁZKY

13 OBRÁZKY

14 OBRÁZKY

15 ZAJÍMAVOST Lidé jsou postupně vyšší a vyšší, takže se jednou prostě nevešli do řad Národního divadla, které byly stavěny pro mnohem nižší lidi. Řady se musely rozšiřovat. V roce vydalo Národní divadlo knížku NAZDAR, NÁRODNÍ DIVADLO,ze které pochází většina mých informací a kterou mám tady s sebou.

16 A TO JE KÓÓÓNEC!


Stáhnout ppt "NÁRODNÍ DIVADLO NÁROD SOBĚ!."

Podobné prezentace


Reklamy Google