Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PAMÁTKY PRAHA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PAMÁTKY PRAHA."— Transkript prezentace:

1 PAMÁTKY PRAHA

2 SEZNAM PAMÁTEK Centrum Prahy - je na seznamu UNESCO Orloj Pražský hrad
Národní divadlo Vyšehrad Karlův most

3 UNESCO UNESCO je organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu. OSN je Organizace spojených národů. UNESCO vydává Seznam světového kulturního dědictví, do kterého jsou zařazeny nejvýznamnější památky z celého světa. Historické centrum Prahy bylo na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992

4 Historické centrum Prahy
V historickém centru Prahy, tedy na relativně malém území a prakticky vedle sebe, se nachází tyto památky: Pražský hrad a Hradčany, Malá Strana včetně Karlova mostu, Staré Město s Josefovem (dochovaná část bývalého Židovského Města), Nové Město, Vyšehrad.

5 ORLOJ - POVĚST V pověsti o orloji se praví, že orloj postavil mistr Hanuš. Pražští radní ale dostali strach, že by mohl mistr Hanuš postavit tak nádherný orloj i pro jiné město a proto vymysleli krutý plán.

6 ORLOJ - POVĚST V noci vtrhli do Hanušova domu útočníci a oslepili ho železnými tyčemi rozžhavenými do ruda v ohništi. Mistr Hanuš se ale dovtípil, že šlo zřejmě o plán radních, a tak požádal svého pomocníka, aby ho zavedl k vnitřní části orloje. Pak prý vložil ruku do stroje a orloj zastavil. Dalších sto let nebyl prý nikdo schopný stroj opravit, kvůli jeho složitosti.

7 ORLOJ

8 ORLOJ - apoštolové Nejstarší částí orloje je mechanický hodinový stroj a astronomický číselník Střídá se tam 12 apoštolů a aby se rozeznali tak každý má své znamení, které drží v ruce např. kříž.

9 PRAŽSKÝ HRAD Pražský hrad byl sídlem českých králů a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století a rozkládá se na ploše 570 dlouhé a 130 metrů široké, a je tak největším hradem na světě. Jeho součástí je mnoho historických budov včetně Katedrály sv. Víta, ve které jsou uloženy korunovační klenoty.

10

11 NÁRODNÍ DIVADLO ND bylo financováno z veřejné sbírky a vznikalo v letech Základní kámen byl položen a ND bylo poprvé otevřeno při návštěvě korunního prince Rudolfa v Praze. Prvním představením byla opera Libuše od Bedřicha Smetany. O dva měsíce později bylo ND zničeno požárem a bylo obnoveno až koncem roku Budovu divadla navrhl architekt Josef Zítek a je jednou z nejvýznamnějších staveb v Praze.

12 NÁRODNÍ DIVADLO

13 VYŠEHRAD Vyšehrad, na skále nad pravým břehem Vltavy, byl do roku 1140 sídlem českých panovníků. Na Vyšehradě se nachází řada historických objektů, z nichž nejcennější je románský chrám sv. Petra a Pavla a rotunda sv. Martina. Součástí je i hřbitov, na kterém jsou pohřbeny významné české osobnosti jako např. Božena Němcová či Svatopluk Čech. Podle pověsti jednou Horymír na svém koni Šemíkovi.....

14

15 KARLŮV MOST Karlův most je nejstarší pražský most a propojuje Staré Město s Malou Stranou. Základní kámen položil roku 1357 Karel IV. Most byl postaven z pískovcových kvádrů pod dohledem stavitele Petra Parléře. Most zdobí 30 soch a sousoší, z nichž většina pochází z počátku 18. století. Od roku 1965 je most pouze pro pěší. Na Karlově mostě stojí tři věže, ze kterých se naskýtá krásný výhled na Pražský hrad. Na Malé Straně jsou to Malostranské mostecké věže. Na druhé straně pak Staroměstská mostecká věž.

16 KARLŮV MOST

17 KONEC


Stáhnout ppt "PAMÁTKY PRAHA."

Podobné prezentace


Reklamy Google