Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klenot Prahy … … Karlův most

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klenot Prahy … … Karlův most"— Transkript prezentace:

1 Klenot Prahy … … Karlův most
Bedřich Smetana, cyklus symfonických básní Má vlast Vltava.

2 Předchůdci Karlova mostu…
V místě mostu býval nejprve přechod přes svázané klády, tzv. prahy. V 10. stol. už je zmiňován dřevěný most, který ale býval ohrožován každou větší vodou, proto nechal Vladislav II. postavit kolem r kamenný most Juditin. Ten zde stál až do r. 1342, kdy byl zničen povodní.

3 2, 3 – poloha předpokládaných dřevěných mostů
1 – starý brod řekou 2, 3 – poloha předpokládaných dřevěných mostů 1 2 3 4 – Juditin most 4 5 5 – Karlův most

4 Karel IV rozhodl postavit most nový mohutnější a vyšší, který by vydržel navěky. Základní kámen byl položen za osobní účasti Karla IV, přesně v 5 hodin 31 minut.

5 Okamžik založení mostu nebyl zvolen náhodně
Okamžik založení mostu nebyl zvolen náhodně. Napíšeme-li datum správně Řada lichých čísel se čte stejně z obou stran, Karel zasvěcený mystik, věřil, že tato numerická hříčka ochrání dílo.

6 Karlův most byl čtvrtým velkým kamenným mostem v Čechách po starším Juditině mostu v Praze, mostu v Písku a Roudnici nad Labem.

7 Stavba mostu byla dokončena v roce 1370 a jako datum úplného dokončení se udává rok 1402, stavba vyšší Malostranské věže se protáhla až do 2.poloviny 15.století. Poslední významná součást mostního komplexu bylo kamenné schodiště na ostrov Kampa v roce 1844.

8 Parametry pražského Kamenného mostu byly ve své době ohromující a úctu vzbuzují i dnes. Je dlouhý 512 m a široký 9,4 – 9,5 m, mostovka je ve výši 13 m nad hladinou Vltavy. Na staroměstském břehu ústí Karlův most průjezdem ve Staroměstské mostecké věži, na malostranském bránou mezi Malostranskými mosteckými věžemi do ulice Mostecké.

9 Most má 16 oblouků nestejného rozpětí od 16,62 m (pod Staroměstskou věží) do 23,38 m (nad Kampou). „Půdorys pilířů má rozměry 8,5až10,8 krát m.

10 Mostní konstrukce je tvořena klenbovými segmentovými oblouky z kamenných kvádrů, opřenými do mohutných pilířů. Na klenbách leží poprsí (čelní) zdi spojitě probíhající přes pilíře. Obložení pilířů, mostních oblouků a zdí je provedeno z pískovcových kvádrů.

11 Na zábradlí mostu je rozmístěno celkem 30 soch a sousoší, k tomu můžeme připočítat ještě sochu Bruncvíka, která stojí mimo hlavní řadu. Většina soch a sousoší je z pískovce, ale najdeme zde i plastiku bronzovou a jednu plastiku mramorovou.

12 Přeji krásný a pohodový den…
Galerii plastik pod širým nebem, spojení převážně barokních plastik s gotickým mostem si necháme na některou příští procházku. Přeji krásný a pohodový den… … nejen dnes !


Stáhnout ppt "Klenot Prahy … … Karlův most"

Podobné prezentace


Reklamy Google