Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Praha.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Praha."— Transkript prezentace:

1 Praha

2 -Praha je hlavní město České republiky
-Praha je hlavní město České republiky. -Nachází se přímo v srdci Evropy. -Žije zde přes obyvatel. -Protéká jí řeka Vltava. -Sídlí zde vláda. -Počátek Prahy je v 9. století. -Nejstaršími částmi jsou Hradčany, Malá Strana a Staré Město. -Největší rozkvět byl ve 14. století za vlády Karla IV.

3 Petřín Vrch Petřín v Praze (v pozadí) Petřín je 327 m vysoký kopec v centru Prahy. Na jeho vrcholu stojí Petřínská rozhledna a mnoho jiných objektů. Na Petříně najdeme skály zejména z pískovce.

4 Pražský hrad Pražský hrad je hrad v pražské čtvrti Hradčany, tradiční sídlo českých panovníků, od roku 1918 prezidenta republiky. Postupnými přístavbami a úpravami vznikl z Hradu založeného v 9. století jeden z největších hradních komplexů na světě. Často je považován za symbol města i České republiky. Součástí hradu je Katedrála svatého Víta, kde jsou uloženy české korunovační klenoty.

5 Vyšehrad Je historické opevnění na skále nad pravým břehem řeky Vltavy v Praze a taktéž stejnojmenná čtvrť na jihu správního obvodu a městské části Prahy 2, zaujímající jeho bezprostřední okolí. Váže se k němu řada pověstí z počátků českých dějin.

6 Národní divadlo Národní divadlo v Praze je nejznámější divadlo v České republice. Novorenesanční budova divadla od Josefa Zítka je jednou z nejvýznamnějších staveb v zemi.

7 Karlův most Ve své délce je třikrát zalomen a proti proudu je nepatrně vypouklý. Mostní pilíře nebyly zakotveny – pevná skála ležela příliš hluboko. Stály na dubových roštech, zatížených velkými mlýnskými kameny. Je ohraničen 2 věžemi.

8 Tančící dům Tančící dům, jinak také Ginger and Fred, dokončený roku 1996, stojí v Praze na Jiráskově náměstí na pravém břehu Vltavy. Je první stavbou špičkových světových architektů, která byla ve městě po revoluci realizována.

9 Zlatá ulička Zlatá ulička v Praze leží mezi hradčanskými zdmi a starým Úřadem nejvyššího purkrabího. Domky byly obývány až do 2. světové války, avšak už za první republiky se dbalo na to, aby nebyly domky příliš měněny – aby nerušily zajímavý ráz uličky. V současné době jsou zde galerie, originální krámky a expozice. Celá ulička se těší docela velké oblibě turistů, snad i pro svůj pohádkový vzhled vybledlých pastelových tónů, maličkých oken a dveří, nízkých střech a spoustě komínů.

10 Toť vše o Praze


Stáhnout ppt "Praha."

Podobné prezentace


Reklamy Google