Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/02.0033.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/02.0033."— Transkript prezentace:

1 T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/02.0033

2 NÁMĚŠŤSKÝ MOST SROVNÁNÍ FOTOGRAFIÍ Z 19. A 20. STOLETÍ A ROKU 2010

3 Městečkem Náměšť nad Oslavou protéká řeka Oslava. Tato řeka dělí Náměšť na dvě poloviny, které spojuje kamenný barokní most.

4 K RÁTCE Z HISTORIE MOSTU V roce 1706 strhla polovinu původního dřevěného mostu, který stál na místě dnešního mostu, povodeň. Napáchané škody se staly důvodem pro výstavbu nového, kamenocihelného mostu, který by případným povodním odolal.

5 P OPIS MOSTU Náměšťský most bývá nazýván "malý moravský Karlův most". Po Karlově mostě je u nás největším mostem s nejbohatší sochařskou výzdobou. Myšlenka stavět na mostní pilíře plastiky vyšla z italského barokního období. Most spojuje dvě části Náměště. Obě části jsou historické. Nad pravým břehem Oslavy se tyčí zámek. U levého břehu stojí kostel sv. Jana Křtitele, fara a původní historická škola (v dnešní době již nově opravená).

6 K ONSTRUKCE MOSTU Základy jsou tvořeny balvany a pískem. Most je dlouhý 74,8 metrů a široký 8 m. Po obou stranách mostu je 0,5 m široké zábradlí. Na zábradlí jsou proti sobě umístěny kamenné sochy. Tloušťka nosných pilířů je asi 2 m. Pilíře jsou spojeny oblouky. Rozpětí největšího oblouku je 10 m, výška asi 5 m.

7 SOCHAŘSKÁ VÝZDOBA MOSTU Na mostě stojí dohromady 20 soch, které pochází z 18. století. Za autora všech soch je mylně považován Josef Winterhalter, avšak z jeho rukou pochází pouze osm soch. Ostatní byly zhotovovány dle jeho modelů. Většinou se jedná o sochy andělů (archanděl Gabriel, archanděl Michael, archanděl Rafael a anděl od nebeské brány), světců (např. Jan Nepomucký, sv. Anna, sv. František).

8 SOCHAŘSKÁ VÝZDOBA MOSTU HISTORIE A SOUČASNOST Sv. Jana Sv. Jáchym

9 Z DROJE www.namestnosl.cz Kniha Náměšť nad Oslavou - historie a současnost. Pan M. Maloušek – jeho fotografie, pohlednice, knihy Vypracovala: Eliška Kabátová, L2


Stáhnout ppt "T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/02.0033."

Podobné prezentace


Reklamy Google