Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Baroko v Čechách Sochařství 1. část

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Baroko v Čechách Sochařství 1. část"— Transkript prezentace:

1 Baroko v Čechách Sochařství 1. část

2 Baroko Baroko v Čechách Sochařství
Téma vychází z těchto historických znalostí a výtvarných pojmů: nábožensko-politická situace v Evropě a v Čechách na počátku 17. stol. katolicismus versus protestantství, reformace, rekatolizace, panovnický absolutismus barokní radikalismus, klasicismus a realismus v umění

3 Baroko Baroko v Čechách Sochařství
Sochařství reflektuje barokní zbožnost. Socha a plastická výzdoba se stala nedílnou součástí barokní architektury --- chrám měl být obrazem ráje --- souhra malovaných stropů, soch, vyřezávaných oltářů a kazatelen, lavic, štukové výzdoby --- „svaté divadlo“. Zámky aristokracie - neméně honosně zdobené --- „antické divadlo s olympskými božstvy“ Obr. 1 Sochařská výzdoba vstupního schodiště zámku v Tróji od bratří Heermannů.

4 Baroko Baroko v Čechách Sochařství
Vývojové fáze se kryjí s vývojem architektury v Čechách, tzn. rané baroko – 17.stol., vrcholné baroko – konec 17.stol. až 1.pol 18. stol., ve 2.pol.18. stol. barokní umění odeznívá přelom 17. a 18.stol. – velká konjunktura sochařství (v Praze 24 dílen) Karlův most sochařská výzdoba dvou generací sochařů Jan Brokoff (1652 – 1718) autor první barokní sochy na Karlově mostě sv. Jana Nepomuckého 0br. 2 Socha sv. Jana Nepomuckého na Karlově mostě.

5 Baroko Baroko v Čechách Sochařství
Ferdinand Maxmilián Brokoff (1688– 1731) syn Jana Brokoffa, představitel vrcholného baroka v realistickém duchu Znaky: klidná monumentalita, vyváženost objemu a pohybu Dílo: několik sousoší pro Karlův most, např. sousoší trinitářů a sv. Ivana Obr. 3 Turek ze sousoší trinitářů a sv. Ivana,

6 Baroko Baroko v Čechách Sochařství Dílo F. M. Brokoffa:
sochy mouřenínů Morzinského paláce sochy nahrazují klasické architektonické články - pilíře (příznačné pro baroko) příklad barokní plastické nadsázky, plné modelace, která umocňuje realitu Obr. 4 Detail průčelí Morzinského paláce.

7 Baroko Baroko v Čechách Sochařství Dílo F. M. Brokoffa:
Náhrobek Jana Vratislava z Mitrovic v kostele sv. Jakuba v Praze (1716) spolupráce s významným vídeňským architektem Bernardem Fischerem z Erlachu Obr. 5 Náhrobek J. Vratislava z Mitrovic.

8 Baroko Baroko v Čechách Sochařství
Další představitelé barokního sochařství v Čechách: Jan Jiří Bendl ( ) vážné, realisticky zaměřené dílo řezbář a kamenosochař raného období autor výzdoby Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze (stržený 1918) Obr. 6 J. J. Bendl - Sv. Jan Evangelista z kostela sv. Salvátora v Praze, 1673.

9 Baroko Baroko v Čechách Sochařství Další barokní sochaři v Čechách:
Matěj Václav Jäckl (1655 – 1738) ovlivněn barokním radikalismem Itala Berniniho Obr. 7 M. V. Jäckel – Sv. Anna Samotřetí na Karlově mostě.

10 Baroko Citování odborných informačních zdrojů
Obr NOUZA, Karel. Baroko v Čechách. Praha 1981: Odeon, str. 71 Obr. 2 dtto str. 89 Obr. DVORSKÝ, Jiří. Dějiny českého výtvarného umění /II/2. Praha 1989: Academia, str. 482 Obr. 4 NOUZA, Karel. Baroko v Čechách. Praha 1981: Odeon, str,. 131 Obr. 5 DVORSKÝ, Jiří. Dějiny českého výtvarného umění /II/2. Praha 1989, str. 487 Obr. 6 dtto /II/ str. 301 Obr. 7 dtto str. 308


Stáhnout ppt "Baroko v Čechách Sochařství 1. část"

Podobné prezentace


Reklamy Google